StoryEditor

Vyberte si oblek správne. Pozor na gombíky, nite či látku

23.10.2012, 08:00
Ak si vážite sami seba, potom sú jedinou voľbou prírodné materiály, konkrétne stopercentná vlna.




Materiál je základ. Pri kvalitnom obleku neprichádza do úvahy polyester. Umelina sa síce nekrčí, ale v takom obleku sa budete len potiť, čo má na okolie väčšinou neblahý vplyv. Ak si vážite sami seba, potom sú jedinou voľbou prírodné materiály, konkrétne stopercentná vlna. Ak si chcete dopriať, potom môže byť aj s prímesou kašmíru, ale na bežné denné nosenie sa obleky z delikátnej látky príliš nehodia.

Výber materiálov je dnes rôznorodý. Ponúkajú sa látky, ktoré odpudzujú vodu, takže keď sa v lietadle polejete kávou, stačí len tekutinu strepať. Prímes hodváb potom zabezpečí, že sa látka nekrčí. Značka Ermenegildo Zegna má v arzenáli aj špeciálne látky určené do horúceho počasia, ktoré odrážajú svetlo. Perfektný pre obchodné rokovania v Dubaji.

Skontrolujte gombíky - tie poriadne nie sú z plastu, ale z rohoviny. Gombíkové dierky sú precízne obšité. Známkou kvality sú aj funkčné gombíky na rukáve saka. Ak chcete dať najavo, že máte na sebe niečo extra, pokojne si jeden alebo dva nechajte rozopnuté. Etiketa to dovoľuje a obchodným partnerom vyšlete jasný signál, že rozumiete veci.

Ak z obleku trčia nite, kdekoľvek, asi to úplné terno nebude. To platí aj v prípade, ak na seba nenadväzujú vzory v mieste, kde je látka strihaná - na rukávoch či vreckách.

Ďalším detailom, ktorý vypovedá o kvalite obleku, je malé, takmer neviditeľné vrecko v pravej prednej časti nohavíc. Bolo pôvodne určená na hodinky, dnes už ide skôr len o zaujímavosť," dodáva Ondřej Volf, manažér obchodu Report's, ktorý predáva obleky od značiek Canali a Sartorio.

Rozdiel je podľa Volfa aj v tom, čo sa nachádza pod samotnou látkou. Väčšina oblekov má výstuhu ústrednej časti obleku lepenú, čo môže viesť k tomu, že sa vám látka začne po nejakej dobe krabatit a sako môžete rovno vyhodiť. Kvalitnejšie saká majú výstuhu ručne prišitú na niekoľkých miestach. Ako to spoznať? Skúste vziať sako do ruky a prehmatať látku. Ak cítite len dve vrstvy látky, je výstuha lepená, ak tri, je prišitá.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2024 23:11