StoryEditor

Modelky sa búria, chcú väčšiu ochranu

08.02.2012, 23:05
Autor:
čtkčtk
V USA vytvorili organizáciu, ktorá ich má brániť pre sexuálnym a iným obťažovaním počas prehliadok.

Pred nadchádzajúcim newyorským týždňom módy chcú modelky presadiť také vylepšenia pracovného prostredia, ako je zabezpečenie súkromia v zákulisí, aby nikto nemohol urobiť ich nahé fotky. Chcú tiež program dôverného poradenstva, ako si poradiť so sexuálnym obťažovaním, napísala agentúra Reuters.

Dvadsaťdeväťročná modelka Sara Ziffová, ktorá v odbore pracuje od svojich 14 rokov, založila neziskovú organizáciu Model Alliance. Podľa jej slov ju k tomu viedlo zistenie, ako toto odvetvie porušuje zákony o práci detí, ako sa vyhýba finančnej transparentnosti a ako toleruje sexuálne zneužívanie na pracovisku. „Väčšinou modelky začínajú kariéru ako maloleté a pracujú v neregulovanom podnikateľskom prostredí, kde panuje všeobecné povedomie o tom, ako ľahko sú nahraditeľné,“ uviedla Ziffová vo vyhlásení. Rada amerických módnych návrhárov (CFDA) uviedla, že poskytla Ziffovej poradenstvo, ako skupinu založiť. „Zmeny prichádzajú z činov a skupina Model Alliance môže byť katalyzátorom zmien,“ povedal šéf CFDA Steven Kolb.
Návrhárka Diane von Furstenbergová, prezidentka CFDA, so skupinou spolupracuje. Počas newyorského Týždňa módy, ktorý začína dnes, chce zaviesť pravidlá, s ktorých pomocou zo zákulisia zmiznú fotografi i všetci zamestnanci, ktorí tu nemajú nevyhnutné úlohy, aby modelky mali pri prezliekaní súkromie.

Dvadsaťdvaročná austrálska modelka Robyn Lawleyová, ktorá predvádza modely vo väčších veľkostiach, označila skupinu Model Alliance za úžasný nápad. „Veľa mladých dievčat prichádza do tohto priemyselného odvetvia a nemajú nikoho, kto by ich chránil. Táto skupina im pomôže uvedomiť si, že majú nejakú moc a že môžu povedať 'nie' veciam, ktoré sa im nepáčia,“ vyhlásila. „Začala som s modelingom ako šestnásťročná a snažila sa preraziť sama. Moji rodičia pri tom neboli a občas to bolo dosť nepríjemné,“ dodala Lawleyová. „Ale o tom sa nehovorí. Pretože keď niečo poviete, nedostanete ďalšiu prácu.“


V zákulisí by mali mať modelky väčšie súkromie. Zmiznúť by mali napríklad dotieraví fotografi a kameramani.

Skupina už vytvorila návrh súpisu práv, ktorý má pomôcť modelkám požadovať spravodlivé zaobchádzanie a pracuje na vytvorení dôvernej služby poskytujúcej pomoc pri sexuálnom zneužívaní a obťažovaní. „Myšlienka organizujúcich sa modeliek môže vyzerať nezmyselne, a čo horšie, dokonca smiešne. Modelky rozhodne nie sú tými, koho by ste si predstavili, keď príde reč na detskú prácu alebo zlé pracovné podmienky,“ povedala bývalá modelka a v súčasnosti módna novinárka Jenna Sauersová. „Nie je ale vôbec nič smiešneho na pracovnej sile, ktorá je prevažne mladá, ženského pohlavia a chudobná, a pracuje pre najbohatšie a najmocnejšie módne značky," dodala Sauersová, ktorá je v správnej rade Model Alliance. „Modelky vyhrali v genetickej lotérii. Sú vysoké, krásne, dostávajú zaplatené za to, že sa promenádujú po mólach,“ uviedla Susan Scafidiová, odborníčka na právo z newyorskej Fordhamskej univerzity, ktorá sa do vedenia skupiny tiež zapojila. „Ale sú to tiež ľudské bytosti, nielen vešiaky na šaty,"dodala.

Väčšina dievčat začína pracovať v módnom priemysle ešte v tínedžerskom veku.

Na newyorskom týždni módy predvedie svoje kolekcie na jeseň/zimu 2012 pred nákupcami, novinármi a celebritami približne 90 módnych návrhárov. Po New Yorku budú nasledovať týždne módy v Londýne, Paríži a v Miláne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:44