StoryEditor

Trapasy v biznis oblečení? Chlpaté lýtka aj sieťovina

14.08.2011, 00:00
Stylistka Miroslava Michalková radí, ako sa vyhnúť prešľapom v biznis oblečení. Dámy by mali zabudnúť na dlhé trblietavé nechty, mužským tabu je odhalené lýtko.

Dress code -  ak máte pocit, že Vám berie slobodu v obliekaní, a tým zároveň prejav svojej osobnosti, tak sa mýlite. Väčšinou len načrtáva hranice medzi želaným a nežiaducim, a tie sú vo väčšine spoločností veľmi benevolentné. Zásady dress codu sú individuálne v závislosti od spoločnosti, v ktorej pracujete. Iné pravidlá obliekania sú predsa vo finančníctve a iné napríklad v reklame. Avšak existujú isté nemenné pravidlá, ktorých by sa mali držať skoro všetci. V dnešnej dobe je už pomaly zbytočné sa baviť o dĺžkach sukní a o tom, že ramená  by mali byť v práci zahalené. To každý z nás ovláda. Čomu sa však odporúčam vyhnúť oblúkom bez ohľadu na spoločnosť, v ktorej pracujete, pokiaľ chcete byť v práci za dámu, sú:

Flip flopy

Považujte za veľmi pohodlnú a trendy obuv na voľný čas či k vode. Do práce však nepatria, taktiež ako moderná farebná pedikúra, ktorá síce všetkých kolegov zaujme, no iste aj pobaví.



Flitre

Sú určené pre večerné nosenie, kedy efektne podčiarknu váš outfit. Určite sa však vyhnite oblečeniu či doplnkom s flitrami do práce. Do pozornosti dávam najmä nadrozmerne široké a dlhé umelé nechty dozdobené farebnými flitrami.



Sieťovina a priehľadná krajka

Je veľmi dobrým spôsobom na upútanie neželanej pozornosti. Vo väčšine oblečenia  ozdobeného sieťovinou či priehľadnou krajkou budete v práci pôsobiť vulgárne až lacno. Klinec do rakvy sú sieťované pančuchy s minisukňou.



Veľa bižutérie či doplnkov

Pokiaľ sa budete držať pravidla maximálne troch doplnkov, nikdy nič nepokazíte. Nezabudnite však, že medzi doplnky patria aj okuliare a hodinky. Zabudnite na „súpravy“, ktoré k sebe ladia. Trendy je dať si jeden výrazný doplnok. Absolútnym tabu v práci by mali byť rôzne štrngajúce a zvuky vydávajúce doplnky.

Odhalené podpazušie

Pravá dáma NIKDY neodhalí podpazušie. V prísnejších dress codoch ani ramená, no tabu sú najmä tielka na špagetové ramienka, ktoré sú považované skôr za spodné prádlo než odev.



A na záver niečo k pánom:

Odhalené nohy

Páni, vaše nohy by mali byť v akejkoľvek situácii zahalené. O nohaviciach písať ani nebudem, keďže jediné prípustné sú dlhé. Nežiaduce sú najmä krátke ponožky k obleku. Tie by mali siahať aspoň do pol lýtka, aby ste sa vyhli najčastejšiemu pánskemu faux pas a to odhaleniu chlpatého lýtka.



Sandále

Ako som už spomínala, vaše nohy by mali byť zahalené a to platí aj o chodidlách. Do práce by ste preto mali nosiť topánky na šnurovanie, resp. „našuchovačky“ s tenkou podrážkou. Komicky vyzerajú pánske sandále, no a prvé miesto vo faux pas u mňa majú jednoznačnej ponožky v pánskych sandáloch.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:13