TASR/AP
StoryEditor

V Pandora Papers figurujú speváci, premiéri aj kráľ. Shakira sa vyjadrila, Schifferovú bránia jej zástupcovia

05.10.2021, 12:43
Autor:
ČTKČTK
Transakcie vzbudzujúce podozrenie odkrýva medzinárodný projekt Pandora Papers. Medzi stovkami známych ľudí sa objavujú aj slávne osobnosti z politiky či modelingu. Niektorí svoje nezvyčajné pohyby vo financiách obhájili, iní stále mlčia. 

V dokumentoch medzinárodného projektu Pandora Papers figurujú okrem svetových lídrov aj hviezdy populárnej hudby Shakira, Elton John, Ringo Starr, Julio Iglesias či bývalá topmodelka Claudie Schiffer. Tí si podľa zistení Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ pozn. red.) zakladali offshorové spoločnosti v známych daňových rajoch.

Ide o častý spôsob, akým sa ľudia snažia schovávať svoje imanie pred finančnými úradmi, napísal časopis The Hollywood Reporter. Shakira aj Shifferová už obvinenie z krátenia daní odmietli. Projekt Pandora Papers odhaľuje zložité zámorské finančné siete stoviek miliardárov aj svetových politikov, vrátane českého premiéra Andreja Babiša, bývalého premiéra Británie Tonyho Blaira či jordánskeho kráľa Abdalláha II.

Konzorcium u nikoho z nich explicitne netvrdí, že sa dopustil nezákonného konania. Mnoho štátov sa však rozhodlo odhalené finančné väzby preveriť, pretože podobné mechanizmy sú často využívané na daňové úniky či pranie špinavých peňazí.

Shakira vydala po zverejnení Pandora Papers vyhlásenie, podľa ktorého boli spoločnosti spomínané v projekte riadne nahlásené španielskym daňovým úradom a sú plne transparentné. "Svojho času boli firmy založené z konkrétnych prevádzkových dôvodov. Momentálne nevykazujú žiadne príjmy ani aktivitu, v skutočnosti sa teraz pracuje na ich likvidácii," uviedla vo vyjadrení.

Zástupcovia Schifferovej zdôraznili, že modelka platí všetky svoje dane v Británii, kde teraz žije. Bývalý bubeník legendárnej kapely Beatles Ringo Starr ani spevák Elton John zatiaľ odhalenie nekomentovali.

Pandora Papers zmieňuje tiež španielskeho speváka Julia Iglesiasa. Španielsky denník El País napísal, že má najmenej 20 spoločností na Britských Panenských ostrovoch. Tie údajne využil na nákup súkromného lietadla a luxusných nehnuteľností v Miami, napríklad vo veľmi vyhľadávanej lokalite Indian Creek.

Iglesias je najpredávanejším španielsky hovoriacim spevákom v histórii, časopis Forbes odhaduje jeho majetok na 800 miliónov eur.

01 - Modified: 2023-02-21 10:16:00 - Feat.: - Title: Z daňových dôvodov sa do zahraničia sťahujú dva typy Slovákov 02 - Modified: 2021-10-11 06:43:57 - Feat.: - Title: Ekvádor začne vyšetrovať prezidenta Lassa. Jeho meno sa ocitlo v zoznamoch Pandora Papers 03 - Modified: 2021-10-07 17:30:37 - Feat.: - Title: Kauza Pandora Papers Babišovi neuškodí. Hlavnou témou volieb sa stali migranti, hovorí politológ 04 - Modified: 2021-10-05 05:33:46 - Feat.: - Title: Babiš priznal nákup nehnuteľností vo Francúzsku za milióny. Nie je to nič nelegálne, tvrdí 05 - Modified: 2021-10-04 14:32:00 - Feat.: - Title: Tajný majetok Putinovej milenky a Babišov zámok. Pandora papers odhaľuje podivné transakcie boháčov, nechýba Shakira
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:59