StoryEditor

Kráľovská svadba bude stáť milióny libier, palác pozve tisícky hostí. Čo o svadbe vieme?

30.11.2017, 12:48
Kensingtonský palác sa už teraz pripravuje na kráľovskú svadbu. Bude to mimoriadna udalosť.

Okamžite ako princ Harry oznámil, že sa zasnúbil s americkou herečkou Meghan Markleovou, kráľovský začal s veľkými plánmi, píše portál Lidovky.cz.

Informácie sú zatiaľ veľmi strohé, no zopár detailov už vieme. Svadba bude na jar na budúci rok. 

1. Kde sa bude svadba konať?

Kráľovská svadba bude pravdepodobne v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor vo Veľkej Británii. Túto informáciu už zverejnil Kensingtonský palác. Windsorský hrad leží západne od Londýna a patrí k oficiálnym sídlam kráľovnej Alžbety II.

flickr.com

​Panovníčka tu spolu s manželom princom Philipom často trávi voľný čas. Kráľovná už súhlasila, že svadba môže byť práve tam. Hrad je totiž intímnejší ako Westminsterské opátstvo, kde mal svadbu Harryho starší brat Wiliam a Kate Middletonová.

2. Kto zosobáši kráľovský pár?

Momentálne túto informáciu nepoznáme. Je ale pravdepodobné, že to bude arcibiskup z Canberbury Justin Welby, ktorý je najstarším biskupom anglikánskej cirkvi. Nikto to zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Isté je iba to, že Meghan pred svadbou pokrstia vo windsorskom chráme. 

3. Kto príde na svadbu?
Na obrade zatiaľ plánujú účasť všetci členovia britskej kráľovskej rodiny. Medzi nimi bude napríklad princ William, vojvodkyňa Kate a ich deti. Rozhodne by nemala chýbať kráľovná Alžbeta II. Na obrade sa zúčastnia aj rodičia nevesty - Dora Raglandová a Tom Markle.

Špekuluje sa aj o tom, že obradu sa zúčastnia aj jej blízki priatelia Patrick J. Adam a herečka Priyanka Chopraová. Možno príde aj bývalý americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle Obamovou. Princ Harry sa totiž s bývalým prezidentským párom priatelí. 

Americký prezident Barack Obama, prvá dáma Michelle Obamová a ich dcéry Sasha a Malia pózujú na rodinný portrét v Oválnej pracovni. Americký prezident Barack Obama, prvá dáma Michelle Obamová a ich dcéry Sasha a Malia pózujú na rodinný portrét v Oválnej pracovni. Biely dom/Pete Souza

Očakáva sa, že na svadbu môže prísť aj niekoľko tisíc ľudí. Svady Williama a Kate sa zúčastnilo viac ako 2 tisíc hostí.

4. Kdo svadbu zaplatí?

Náklady na ceremóniu zaplatí kráľovská rodina. Pri poslednej hostine sa na účte za hostinu, výzdobu či personál podieľali aj nevestini rodičia. Náklady za bezpečnosť však platí štát. Na svadbu príde viac ako 5 tisíc policajtov, veľa ulíc bude uzavretých. Štát to bude stáť 10 až 20 miliónov libier. 

5. Aké sú mená svedkov?

Predpokladá sa, že ženíchovým svedkom bude jeho brat princ William, vojvoda z Cambridge. Nie je ale vylúčené, že za svedka zavolá niektorého priateľa z detstva. Očakáva sa, že Markleová si za družičku zvolí tiež niektorú zo svojich blízkych priateliek.

6. Ako budú vyzerať nevestine svadobné šaty?
O tomto sa zatiaľ nič nevie. Meghan Markleová v minulosti prezradila, že má svojich obľúbených dizajnérov, napríklad Elie Saab, Delphine Maniver alebo Christosa Costarellosa. 

“Myslím si, že Meghan zvolí jednoduché šaty, bez zdobenia a s minimálnymi detailami. Ale určite bude klásť veľký dôraz na britské tradície a šaty budú veľmi elegantné," odhaduje pre magazín People britská svadobná dizajnérka Suzanne Neville.

01 - Modified: 2017-10-06 11:40:19 - Feat.: 0 - Title: Čím obmäkčila srdcia Agličanov rozvedená a staršia priateľka princa Harryho? 02 - Modified: 2017-11-27 12:37:16 - Feat.: 0 - Title: Princ Harry sa bude ženiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:53