DofE/Tomáš Halász
StoryEditor

Z milióna účastníkov ocenili Slováka. Stredoškolák na 97 percent predpovie úspešnosť vášho biznisu

12.11.2018, 09:13
Autor:
redred
Chcete vedieť predpovedať úspešnosť vášho podnikania? Mladý Slovák to dokáže.

Je len maturant, no už teraz vám môže pomôcť vylepšiť biznis na základe vlastného prediktívneho modelu. Tobiáš Winczer patrí medzi prvých desiatich zlatých absolventov rozvojového programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) na Slovensku.

Jeho dvojročnú vytrvalú a pravidelnú prácu na svojich cieľoch a snoch ocení za prítomnosti prezidenta ten, ktorý má vytrvalosť v malíčku - Matej Tóth. Získať zlaté ocenenie DofE nie je vôbec jednoduché.

Vyžaduje si hlavne veľa sebazaprenia a pravidelnú prácu vyše rok a pol na splnení cieľov v troch oblastiach - rozvoj talentu, šport, dobrovoľníctvo, absolvovanie dobrodružnej expedície a rezidenčného projektu.

Zo všetkých 1,3 milióna účastníkov, ktorí sa každoročne do DofE zapájajú v 140 krajinách na celom svete, iba menej ako 3 percentá dokončia zlatú- najťažšiu úroveň.

Tobiáš však vytrval, prekonal sám seba a stal sa tak jedným z prvých zlatých absolventov na Slovensku.

Pomaly ďalej zájdeš

Tobiáš, študent Školy pre mimoriadne nadané deti v Bratislave, začal po prvýkrát objavovať svet programovania pred dvoma rokmi v rámci programu DofE. Na začiatku si stanovil cieľ umiestniť sa v hornej pätine súťažiacich náročného korešpondenčného seminára z programovania, kde súperil proti skúseným profíkom- programátorom.

Navyše chcel nadobudnuté vedomosti zužitkovať aj v praxi mimo cvičných príkladov. “Rýchlo som si však uvedomil, že ak chcem naozaj pochopiť, ako programovanie funguje, musím na sebe poriadne a hlavne pravidelne makať,” priznáva Tobiáš.

A tak sa najprv vrhol do zdolania programovacieho jazyka c++, ktorý neobsahuje skratky či príkazy, a teda si vyžaduje komplexné porozumenie programovania ako takého.

Desiatky cvičení v rámci korešpondenčného seminára ho poriadne potrápili a vycibrili tiež jeho trpezlivosť a cit pre detail. “Občas mi to už išlo naozaj na nervy. Tým, že samotné úlohy boli kreatívne a vyžadovali napísanie vlastných kódov, často sa stávalo, že moje riešenie fungovalo v 9 z 10-tich prípadov. Nájsť však chybičku sa javilo ako hľadanie ihly v kope sena,” približuje zlatý absolvent DofE.

Programovať už viem. Čo teraz?

Po deviatich mesiacoch intenzívneho štúdia programovania prešiel na kódenie vlastného prediktívneho modelu v jazyku Python. “Môj model vypálil fantasticky! S 97 percentnou presnosťou dokáže predikovať napríklad tržby internetových obchodov, spotrebu energie či benzínu. To všetko na základe vstupných číselných dát. Vie tak predpovedať prakticky čokoľvek. Okrem budúcnosti človeka,” úsmevne približuje svoj model maturant.

DofE pomáha v kariérnom smerovaní “Vďaka tejto skúsenosti v DofE som sa začal zaujímať o štatistiku do takej miery, že by som ju v kombinácii s ekonómiou chcel študovať na vysokej škole. Kvalitná kvantitatívna analýza je základným kameňom tohto štúdia, preto som rád, že som tento svet čísel mohol objaviť,” objasňuje Tobiáš.

Verí, že mu absolvovanie zlatej úrovne DofE tiež pomôže dostať sa na vysnívanú univerzitu v zahraničí.

Pomohol v raste aj konferencii TEDxYouth

V rámci dobrovoľníctva sa Tobiáš rozhodol angažovať v študentskej neziskovke. Podľa jeho slov sa na začiatku snažil aspoň zorientovať vo všetkom, čo táto aktivita obnáša.

Dlhodobá a pravidelná práca sa vyplatila, a tak dostal príležitosť zodpovedať za komunikáciu s partnermi, sponzoring a financie. “Som hrdý na to, že pod mojím vedením sme po prvýkrát dosiahli úspech. Po štyroch rokoch, odkedy bežal TEDxYouth, skončil účtovný rok vo výraznom pluse,” spomína hrdý spoluorganizátor dvoch TEDx-ov v Bratislave a ďalších podujatí, ktorých sa dokopy zúčastnilo takmer 1000 divákov.

“Vďaka tejto skúsenosti som si zlepšil manažérske zručnosti či schopnosť komplexne riešiť problémy. Naučil som sa a v praxi vyskúšal, ako rozdeľovať úlohy, fungovať v tíme organizovane, no hlavne ako míňať peniaze efektívne a s dôrazom na priority,” vymenúva.

“DofE však osobne vnímam ako celoživotnú lekciu pravidelnosti. Bez definovania si jasných cieľov na tak dlhé obdobie by som to po neúspechoch alebo prekážkach po čase určite vzdal. Vybudoval som si však cennú rutinu. A tak som zistil, že človek si vie na veci zvyknúť. Aj tie nepríjemné. Vie sa cez ne prekusnúť a tak dosiahnuť všetko, čo si na začiatku zaumienil. A pocit z dosiahnutého cieľa je na nezaplatenie,” uzatvára jeden z prvých zlatých absolventov DofE na Slovensku.

01 - Modified: 2018-11-09 10:28:19 - Feat.: 0 - Title: Slovenská gymnazistka uspela v miliónovej konkurencii. V 18-tich dosiahla to, o čom iní len snívajú
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:54