Naopak. Deti, ktoré sú doma pod tlakom, sa odtrhnú ako raketa, keď príde prvá príležitosť. Rovnako neplatí rovnica, že moje dieťa užíva drogy, tak som zlý rodič. Výchova je veľmi dôležitá, ale je len jedným z faktorov. Lebo človek môže mať super mamu, no zároveň aj zlomené srdce z nešťastnej lásky.Pixabay
StoryEditor

Dieťa ako náhradník vlastných zlyhaní? Hádzať na jeho plecia svoje nesplnené sny nie je fér

29.10.2019, 07:57
"Moje dieťa musí dokázať to, čo ja som nedokázal!" Myslíte si, že táto úvodná veta preháňa? Vôbec nie.

"Chcem, aby moje dieťa dokázalo to, čo ja som nedokázal!" - myslia si mnohí rodičia. Čo pritom prežíva jeho ratolesť, už ich až tak nezaujíma, píše magazín Rodina DNES.

O krúžkoch, športe a hudobných školách sa už písalo veľa, často sa však zabúda na to, že školopovinné dieťa nie je stroj a nemôže zvládnuť všetko, čo naň rodičia nakladajú.

Dieťa ako nástroj

Výborné sú nenáročné krúžky, ktoré sú "prilepené" k vyučovaniu a deti ich navštevujú v čase popoludňajšej družiny. Zložitejšie je rozvíjanie hudobných zručností v niektorej z hudobných škôl, či už ide o štátne alebo súkromné.

Okrem toho, že musíte niekoľkokrát týždenne dieťa niekam sprevádzať, je potrebné dohliadať aj na to, aby pravidelne cvičilo. Ešte náročnejšie sú športové tréningy v kluboch, ktoré sa rozhodli vychovávať budúceho profesionála ​​- niekedy bývajú aj dvojfázové, takže je s nimi spojené skoré ranné vstávanie.

Nie každé dieťa zvládne taký nápor, či už ide o hudbu alebo šport. Preto je treba sa predtým, ako dieťa niekam umiestnite a budete mu potom šliapať na päty, dôkladne zamyslieť.

A ešte jedna poznámka; spoliehať sa na to, že dieťa bude vodiť na krúžky babička, znamená, že zaťažíte povinnosťami aj ju. A to si naozaj na "staré kolená" nezaslúži. Kým teda pre dieťa alebo deti vyberiete mimoškolské aktivity, mala by sa poradiť celá rodina.

Čo som zvládol ja, musíš aj ty alebo čo sa nepodarilo mne, musí sa tebe

Samostatnou kapitolou je škola, kedy sa rodičia projek...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-10-22 13:20:13 - Feat.: 0 - Title: Gender v rozprávke, "zaručené" diéty aj ne-výchova lenivých rodičov. Kam sa podel zdravý rozum?
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:30