StoryEditor

Separ sa tvrdo obul do rasistov: Väčšinu z tých, ktorí sa za pôvod rasy hrdo bijú, by Adolf H. dal do tábora

04.06.2020, 14:22
Autor:
ipip
Spevák v príspevku vyjadril hlboké odsúdenie nielen voči rasizmu k černochom, ale k rasizmu ako takému.

Slovenský raper Separ sa na Instagrame pripojil k výzve #blackouttuesday a verejnosti odkazuje: "Každý z vás má pôvod z mixu rás, ktoré migrovali svetom a väčšinu z tých, ktorí sa zaňho hrdo bijú, by Adolf H. dal do pracovného tábora."

Slovenskí raperi o rasizme

Spevák v príspevku vyjadril hlboké odsúdenie nielen voči rasizmu k černochom, ale k rasizmu ako takému: "Rasizmus je najobmedzenejší prežitok, aký na svete existuje, bez ohľadu na to, či si biely rasista, alebo hnedý rasista. Moja dcéra je cigán, černoch, žid, Maďar a gadžo v jednom. Preto je taká krásna. Ľudia sa delia iba tým, že každý z nás má talent a dar spočívajúci v niečom inom a každý tak prispieva do jedného fungujúceho celku. Od smetiara po jadrového fyzika sme všetci rovnako dôležití pre fungujúci celok. Samozrejme treba povedať, že situácia nabrala v USA rozmer totálneho tupectva niektorých “protestujúcich”," uzavrel Separ.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Rasizmus je najobmedzenejsi prezitok jaky na svete existuje, bez ohladu na to ci si biely rasista, alebo hnedy rasista.. moja dcera je cigan, cernoch, zid, madar a gadzo v jednom. Preto je taka krasna. Vacsina z vas ma povod z mixu ras ktore migrovali svetom. Vacsinu z tych ktori sa zanho hrdo biju, by Adolf H. dal do pracovneho tabora.. ludia sa delia iba tym, ze kazdy z nas ma talent a dar spocivajuci v niecom inom a kazdy tak prispieva do jedneho fungujuceho celku. Od smetiara po jadroveho fyzika sme vsetci rovnako doleziti pre fungujuci celok.. #StopRasizmu #blackouttuesday samozrejme treba povedat, ze situacia nabrala v USA rozmer totalneho tupectva niektorych “protestujucich”

Príspevok, ktorý zdieľa ꧁?????꧂ (@separ__dms),

Pálčivá téma sa však dotkla aj slovenského rapera, stand-up komika a bývalého profesionálneho cyklistu Bekima Aziriho. Na Instagrame prezradil, že rasizmus okúsil na vlastnej koži.

"Rasizmus sa v živote dotkol aj mňa. V detstve som zažil posmešky za moje meno a to, že môj otec je cudzinec. Ľudia ťažko prijímajú veci, ktoré sú iné ako oni sami. Farba pleti už viac nemôže rozhodovať o tom, kto má právo a kto nie na normálny život, vzdelanie či to, ako sa k nemu správajú ľudia okolo neho. Prijmime zmenu medzi nás a nerobme rozdiely!"

Známe osobnosti sa "zahalili" do čiernej

K heslu #blacklivematters, ktoré má aktuálne 18 701 976 výsledkov na Instagrame, sa pridala výzva #blackouttuesday, ktorá prebehla sociálnou sieťou pred dvomi dňami. K nej sa pripojili aj známe svetové osobnosti. Medzi nimi boli herci, športovci (tenisti, futbalisti), svetoví módni návrhári, speváci, moderátori, režiséri, legendárne hudobné skupiny či supemodelky.

Výzva mala upozorniť na prípad zabitia Afroameričana Georgea Floyda. Ten zomrel potom, čo mu belošský (teraz už expolicajt) Derek Chauvin 25. mája v Minneapolise pri zatýkaní skoro deväť minút kľačal na krku, aktuálne informácie hovoria o tom, že Floyda znehybňovali viacerí policajti.

Minneapoliská polícia už skôr oznámila, že zo zboru prepustila všetkých štyroch policajtov zasahujúcich pri incidente. Generálny prokurátor Minnesoty zvýšil obvinenia Chauvina z vraždy neozbrojeného Floyda z tretieho na druhý stupeň, za čo mu hrozí dlhšie väzenie.

​Novo vznesené boli tiež obvinenia voči trom ďalším policajtom, ktorí boli na mieste a ktorí po incidente dostali výpoveď.

Nahrávka incidentu obletela celý svet a v USA spustila vlnu protestov proti rasovo motivovanej policajnej brutalite, ktoré sprevádzalo rabovanie a vandalizmus.

01 - Modified: 2020-06-03 20:22:33 - Feat.: 0 - Title: Za vraždu Floyda 40 rokov. Policajtovi hrozí vyšší trest 02 - Modified: 2020-06-03 21:36:52 - Feat.: 0 - Title: Trump poprel, že sa schovával v bunkri. Bol tam len na prehliadke, povedal 03 - Modified: 2020-06-04 06:09:45 - Feat.: 0 - Title: Pitva ukázala, že George Floyd bol v apríli pozitívne testovaný na Covid-19 04 - Modified: 2020-06-04 07:09:56 - Feat.: 0 - Title: Protesty v New Yorku a Washingtone boli pokojné, polícia však zatýkala
01 - Modified: 2023-12-05 10:57:27 - Feat.: - Title: Expolicajt zodpovedný za smrť Floyda sa z nemocnice vrátil do väzenia 02 - Modified: 2023-11-25 06:56:31 - Feat.: - Title: Bývalého amerického policajta zodpovedného za smrť Georga Floyda bodli vo väznici nožom 03 - Modified: 2023-05-02 21:25:00 - Feat.: - Title: Kauza Floyd: Odsúdili aj štvrtého policajta, za spolupáchateľstvo pri vražde 04 - Modified: 2023-04-17 18:46:13 - Feat.: - Title: Súd potvrdil verdikt pre policajta odsúdeného za vraždu Floyda. Chauvin si dlhý trest odpyká 05 - Modified: 2023-02-01 21:51:13 - Feat.: - Title: Na pohreb černocha zabitého políciou Tyrea Nicholsa prišla Kamala Harrisová aj rodina Georgea Floyda
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 13:24