StoryEditor

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea: Pamiatky si môžu na seba zarobiť

18.07.2020, 00:00
Šéfuje inštitúcii, ktorej korona pomohla viac rozbehnúť online život.

Nad vchodom do hlavnej budovy visí baner s výzvou „Pošlime natrvalo koronu do múzea“ a samotné logo je prekryté rúškom. Niečo mi hovorí, že vás toto obdobie hlboko zasiahlo. Mýlim sa?

Bolo to rozhodne zaujímavé obdobie. Keď sme 10. marca Slovenské národné múzeum zatvorili, a nielen túto budovu, ale všetkých 61 expozícií, prešli sme do útlmového štádia. Ale len pre verejnosť.

​Samozrejme, veľká časť zamestnancov, ktorí pôsobili ako lektori či dozorcovia, zostala doma, no mnohí iní aj doma usilovne pracovali. A musím povedať, že niektoré veci sa pohli dopredu. Využili sme čas, keď sme boli pre verejnosť zatvorení, produktívne.

Napríklad sa urobila nová pokladnica na Bratislavskom hrade, upratovalo sa, ošetrovali sa parky v Bojniciach, Betliari, Dolnej Krupej, skrátka tie dve mesiace boli veľmi aktívne. A tiež sme prešli do online sveta.

Predpokladám, že online ste fungovali aj predtým, tak kde nastal posun?

Urýchlili sme niektoré projekty, ktoré sme plánovali, ako blog alebo virtuálne výstavy. Mnohé z nich sa už pripravovali dávnejšie, lebo takáto vec sa nedá zrealizovať a spustiť za mesiac, ale rozhodne sa v čase korony zrýchlili.

Ale najmä blog sa naozaj rozbehol a na sociálnych sieťach bol život v tomto období omnoho „živší“. No a keďže národné múzeum je taká malá developerská firma, má množstvo stavieb, na ktorých sa pracuje.

Napríklad?

Sme pred kolaudáciou kanalizácie na Modrom Kameni, pred troma týždňami sme otvárali park v Dolnej Strehovej, prebiehajú práce na obnove Spišského hradu, predstavebné práce na Krásnej Hôrke, nesmiem zabudnúť na úpravu areálu našich dvoch skanzenov v Martine a vo Svidníku, rovnako sa upravovali parky v Bojniciach, v Dolnej Krupej či v Betliari.

Tam, aby toho nebolo málo, nám ešte v zime veterná smršť vyvrátila niekoľko stromov, takže tie sa tiež ešte odstraňovali. Plus plynulo pokračovali projektantské práce na Krásnej Hôrke.

Čakali sme aj na územné rozhodnutie obce Krásnohorské Podhradie, aby sme vedeli pripraviť projekty na stavebné povolenie. Žiaľ, chybou obce sa to omešká, celý proces sa musí opakovať.

Takže nebolo to tak, že by ste ako mnohí ľudia trochu spomalili?

Verejnosť vníma múzeum najmä cez otváracie hodiny a návštevy, tieto časti boli v úplnom útlme.

Ale inak múzeum nemôžeme len tak zastaviť. Boli najmä obavy, že sa niekde objaví nákaza. A keďže SNM zamestnáva pomerne veľa seniorov, museli sme pamätať aj na to, že sú ohrozenou skupinou.

Keď sme sa jeden pondelok z internetu dozvedeli, že môžeme otvárať, v priebehu týždňa sme otvorili všetky naše múzeá. Pred týždňom sme otvorili výstavu Milan Rastislav Štefánik. Generál – Osloboditeľ v Národním muzeu v Prahe, to je jeden zo zaujímavých príbehov.

Hovorte, som zvedavá.

Táto výstava bola otvorená v októbri minulého roka, korona ju však prerušila a nám sa podarilo ju ešte o dva týždne predĺžiť a sprístupniť na Slovensku. Potom sa pripravovala na presun do Prahy, kam prišla o dva mesiace neskôr, ako sa pôvodne plánovalo.

Dlho sme čakali, kým sa uvoľnia hranice, aby sme do Česka mohli poslať našich zamestnancov, ktorí ju mali ísť inštalovať. A napríklad výstavu, ktorá ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:52