StoryEditor

Až v šesťdesiatich začnete vidieť pravdu, opisujú ľudia. Je to najlepšie obdobie života

11.09.2020, 00:00
Najlepšie sa žije okolo šesťdesiatky. Najhorší život je plus mínus v päťdesiatke.

Najhorší život je plus mínus v päťdesiatke. Ak niekto bazíruje na presných číslach, je to vraj v štyridsiatich siedmych. To býva veľmi zlé. Ženám dochádza, že už sa za nimi muži nebudú otáčať. Bruchá sa zväčšujú a váha stúpa, aj keď na stole je len šalát a voda.

Muži si začínajú uvedomovať, že majú pred sebou posledné roky, kedy ešte žartovanie s mladými dievčatami môže mať nejaký efekt a nebudú považovaní za trápnych dedkov. Zároveň s hrôzou zisťujú, že pri týchto pokusoch už za trápnych dedkov považovaní sú.

S blížiacou sa päťdesiatkou ste na dne

Ani v práci už na nich nič veľké nečaká. Je tam plno mladších, ambicióznych kolegov, ktorí nestoja o pomoc a radu skúsených. Človeku dochádza, že starne, ale zároveň mu ešte staroba pripadá desivá, takže robí všetko pre to, aby nezostarol.

Je v najnižšom bode krivky, ktorá má tvar písmena U a vyjadruje súvislosť medzi pocitom spokojnosti a vekom. Je na dne. Lenže potom tá krivka stúpa nahor. Začína byť zase dobre. A okolo šesťdesiatky je veľmi dobre.

Autorom tejto krivky je ekonóm David Blanchflower. A pozor, nejde o nejakú kresbu vedca, ktorý práve nemal nič iné na práci. Blanchflower je uznávaný ekonóm a univerzitný profesor. Pocity spokojnosti skúma roky, napísal o nich niekoľko štúdií a vyspovedal stovky ľudí.

Takto opísal pocity tých, ktorí majú okolo šesťdesiatky: "Získavajú realistickejší náhľad, naučia sa prispôsobiť svojim silám a slabinám. Ich sen o sebe samých, napríklad že napíšu veľký román alebo sa stanú popovou superstar, sa už dávno rozplynul. Akceptujú, že ich životy sú pravdepodobne dobré tak, ako sú a že je to v poriadku."

Bod zlomu

"Posledné roky v práci nebývajú šťastné," hovorí Libor Ptáček, penzista a vodič kamiónu zároveň. Na obdobie pred šesťdesiatkou nespomína rád. "Neviete, či máte isté miesto. Neviete, čo bude o päť - desať rokov. Skrátka krízové ​​obdobie. Ale keď ho prežijete, uvedomíte si svoje hranice a zariadite si život podľa svojich možností, máte sa potom dobre."

Pracoval v poľnohospod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:03