TASR/AP
StoryEditor

"Pán Lennon!" Pred štyridsiatimi rokmi sa ozvali výstrely pri domových dverách

08.12.2020, 15:28
Autor:
ČTKČTK
Presne pred 40 rokmi bol Lennon zastrelený.

Tento ironik s neúctou k oficialitám a filozof samouk sa o svoju slávu zaslúžil nielen pôsobením v legendárnej skupine Beatles, ale aj sólovými nahrávkami z obdobia po rozpade skupiny. Pred 40 rokmi, 8. decembra 1980, bol Lennon zastrelený.

Spevák, ktorého meno nesie letisko v rodnom Liverpoole, sa v detstve príliš nevenoval učeniu. Bavila ho hudba, takže sa v 15 rokoch pevne rozhodol, že bude nasledovať svoje hudobné idoly, akými boli Elvis Presley alebo Buddy Holly.

Zlý žiak, skvelý hudobník

V skupine The Quarrymen, ktorú na strednej škole založil, sa zoznámil s hudobníkmi naladenými na rovnakú vlnu - Paulom McCartneym (78) a Georgom Harrisonom (zomrel v roku 2001). Budúcu slávnu štvoricu neskôr doplnil ešte bubeník Ringo Starr (80).

Rokenrolová skupina sa premenovala na The Silver Beatles, od čoho už bol len krok k názvu, ktorý pobláznil svet: The Beatles (1960). Kariéru začínali "Chrobáci" koncertmi v hamburských a liverpoolských kluboch, v roku 1962 potom vydali prvú nahrávku Love Me Do.

"Beatlemaniu" (termín, ktorý v 60. rokoch popisoval fanatické správanie fanúšikov, predovšetkým mladých dievčat v tínedžerskom veku, pozn. red.) však odštartovala až platňa Please Please Me (1963) a následné turné po USA v roku 1964.

Sláva "Chrobákov"

Štvorica mladíkov vtedy ovládla nielen hudobné rebríčky, ale aj srdcia zástupov fanúšičiek. Lennon (narodený 9. októbra 1940) sa prejavil ako zdatný tvorca piesní a v skupine fungoval v tvorivom tandeme s McCartneym.

Generácia mladých ľudí mala pocit, že spevák im spieva z duše. Napríklad Lennonova pieseň All You Need Is Love (Všetko, čo potrebuješ, je láska) sa zaradila medzi hymny 60. rokov.

Nahrávanie posledného albumu Let It Be už však sprevádzali silné trenice medzi oboma vedúcimi osobnosťami Beatles. Skupina sa rozpadla v roku 1970 a jej členovia sa vydali každý svojou cestou.

Osudné stretnutie

Avšak prelom v Lennonovom živote nastal už štyri roky predtým. Zoznámil sa totiž s kontroverznou japonskou umelkyňou Yoko Ono, ktorá sa neskôr stala jeho druhou manželkou a mala naňho silný vplyv.

Médiám vtedy poskytol aj rozhovor, v ktorom povedal, že Beatles sú slávnejší ako Ježiš. Rúhačský výrok vyvolal medzi veriacimi vlnu nevôle, v USA sa dokonca začali aj páliť ich platne.

Ako sa však o niekoľko rokov neskôr ukázalo, pre Lennona to malo oveľa tragickejšie následky.

John a Yoko sa zapojili do mierového hnutia a legendárnymi sa stali tlačovou konferenciou z hotelových postelí, takzvanou bed-in. Lennon sa postavil proti vojne vo Vietname a prezentoval sa ľavičiarskou rétorikou.

Kvôli britskej podpore amerického ťaženia neváhal vrátiť kráľovnej Alžbete II. Rád britského impéria. Lennonove piesne ako Give Peace A Chance spievali davy v uliciach. Netrvalo dlho a hudobník sa dostal do hľadáčika FBI a CIA.

Po rozpade Beatles založil Lennon spolu s manželkou kapelu Plastic Ono Band. Viac ho však preslávila sólová kariéra, najmä platňa Imagine (1971), ktorej krehká titulná skladba zabodovala.

Pracovne sa mu darilo, jeho osobný život však nebol šťastný. Lennon bol zložitá osobnosť - navonok suverénny až drzý, v súkromí potom rozorvaný a depresívny.

Celý život hľadal nejaké vedenie alebo silu, o ktorú by sa mohol oprieť. Liečil sa zo závislosti na alkohole i drogách. Obrat k lepšiemu nastal v polovici 70. rokov, kedy sa Lennonovcom narodil syn Sean.

Bol spevákovým druhým potomkom, z prvého manželstva so Cynthiou Powellovou mal Juliana, ktorý sa takisto stal hudobníkom a skladateľom.

Cesta k tragickému koncu

Lennon vtedy dostal od americkej vlády aj vytúžené povolenie na trvalý pobyt v USA a potom nasledovalo päť rokov, kedy sa venoval výhradne rodine. Až v roku 1980 vydal album Double Fantasy, ktorý sa však stal jeho posledným.

Keď sa 8. decembra toho istého roku vracal do bytu v newyorskej rezidencii Dakota, oslovil ho pred vchodom muž. Lennon sa otočil a psychicky narušený Mark David Chapman, ktorému niekoľko hodín predtým podpísal svoj album, na neho vystrelil štyri smrteľné rany z revolveru.

Dôvodom bol údajne výrok o Ježišovi, neskôr však Chapman povedal, že speváka zabil preto, že sám nič neznamenal a chcel sa presláviť.

To sa mu podarilo - stal sa nenávidenou osobou a odpykáva si doživotie. Tento rok jedenástykrát neuspel so žiadosťou o podmienečné prepustenie.

01 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vlas svätého Lennona
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:42