MAFRA/Petr Kozlík
StoryEditor

Zomrel známy český sexuológ Radim Uzel, bojoval s rakovinou žalúdka

03.05.2022, 09:55
Autor:
kfokfo
Radim Uzel pôsobil ako sexuológ, vysokoškolský profesor a súdny znalec. Za jeho postoje ho kritizovali mnohí odborníci.

Vo veku 82 rokov zomrel Radim Uzel. Český sexuológ bojoval s rakovinou žalúdka, v minulosti si prešiel aj ťažkým priebehom covidu. Uzel bol známym popularizátorom sexuológie, vysokoškolským pedagógom a riaditeľom Spoločnosti pre plánovanie rodiny a sexuálnu výchovu. Upozornil na seba aj kontroverznými výrokmi o sexuálnom obťažovaní.

Informáciu o úmrtí ako prvý priniesol denník Blesk. Uzel zomrel v noci z nedele na pondelok vo Fakultnej nemocnici Motol. „Dedo zomrel z nedele na pondelok v motolskej nemocnici,“ potvrdil Blesku jeho vnuk Ján Uzel s tým, že pohreb bude v rodinnom kruhu.

Boj s vážnou chorobou

Radim Uzel sa na verejnosti ukázal naposledy 7. marca 2022, keď sa zúčastnil na odovzdávaní štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade. Od prezidenta Miloša Zemana dostal medailu Za zásluhy. Odovzdávanie sa pôvodne malo konať už v roku 2020, kvôli covidu však bola ceremónia odložená. Uzel bol schudnutý a bolo vidieť, že bojuje s vážnou chorobou. Priznal, že sa mu po zdravotnej stránke nedarí dobre a jeho stav sa nevyvíja pozitívne.

Uzel pôsobil ako sexuológ, vysokoškolský profesor a súdny znalec. Za svoj život vystúpil v mnohých televíznych a rozhlasových reláciách, publikoval v tlači a napísal množstvo odborných a populárnych kníh o antikoncepcii, plánovanom rodičovstve a poruchách plodnosti.

Bol absolventom brnenskej lekárskej fakulty. Viedol gynekologickú sexuológiu a endokrinológiu v Ostrave, po roku 1989 prešiel do Ústavu pre starostlivosť o matku a dieťa v Prahe. Bol čestným predsedom Spoločnosti pre plánovanie rodiny a sexuálnu výchovu.

Okrem vedeckej a osvetovej činnosti sa Uzel angažoval aj v politike. Na začiatku 90. rokov stál pri zrode neparlamentnej Nezávislej erotickej iniciatívy (neskôr premenovanej na Nezávislú iniciatívu). Niekoľkokrát kandidoval do Senátu, naposledy v roku 2012 za Stranu práv občanov Zemanovci na Břeclavsku. V júni 2002 bol na kandidátke národných socialistov pre voľby do Poslaneckej snemovne, do parlamentu sa však nikdy nedostal.

Veľa kolegov ho kritizovalo

Uzel na seba v minulosti upozornil výrokmi, za ktoré ho kritizovali odborníci aj verejnosť. V rozhovore pre DVTV povedal, že "muž je od prírody zviera" a ženy mali počítať s tým, že muži sú od prírody agresívnejší a podľa toho sa zariadiť. V rozhovore tvrdil aj to, že za svoju kariéru potľapkal po zadku desiatky zdravotných sestier a nepovažuje to za nevhodné. "Niekedy to môže predstavovať preteplenie medziľudských vzťahov," dodal. Uzel kritizoval aj názor, že by si mal muž od ženy vyžiadať pred pohlavným stykom súhlas.

Niektorí sexuológovia a psychológovia sa proti jeho názorom vymedzili. Ospravedlňoval podľa nich sexuálne násilie a zľahčoval problematiku sexuálneho obťažovania. Ženskoprávne organizácie naňho podali sťažnosť Českej lekárskej komore za nedodržiavanie etických štandardov lekára. Právnik Pavel Houdek a sexuologička a súdna znalkyňa Želmíra Herrová spochybnili jeho spôsobilosť na vykonávanie funkcie súdneho znalca.

V roku 2021 prišiel Uzel o manželku, s ktorou žil 52 rokov. Povedal, že stres zo straty partnera je tým najväčším, ktorý človeka stretne. Potom mu diagnostikovali rakovinu, kvôli ktorej podstúpil dva chirurgické zákroky a chemoterapiu.

Prvýkrát o nádore prehovoril v októbri 2021. „Pokúšali sa to dokonca operovať, dvakrát sa to nepodarilo. Pažerák sa onkologickou liečbou ako tak ešte drží, ale veľa života už vo mne nie je,“ povedal vtedy Uzel pre iDNES.cz.

Mal problémy kvôli covidu

S vážnymi zdravotnými problémami sa stretával aj kvôli covidu, ktorým sa nakazil na jeseň roku 2020. Infekciu chytil u kamarátov, keď sa kúpali v bazéne. „Dokonca sme tam spievali piesne, až neskôr som sa dozvedel, že to je vlastne to najväčšie nebezpečenstvo. Prestal som sa po pár dňoch tešiť na jedlo, bolo mi zrazu odporné. A stratil som čuch. Ani to víno mi už nechutilo,“ popísal svoje počiatočné príznaky.

Choroba však nabrala rýchly spád, po troch dňoch začal mať problémy s dýchaním a bol hospitalizovaný na infekčnom oddelení Ústrednej vojenskej nemocnice. Problémy s dýchaním pretrvávali, sexuológovi lekári diagnostikovali obojstranný zápal pľúc. Nakoniec ho preložili na 1. LF UK a ÚVN v Prahe, kde mu bola zistená a liečená pľúcna embólia.

V posledných rokoch života otvorene hovoril o svojom zlom zdravotnom stave. „Nakoniec to vyzerá, že umriem. Strach zo smrti nemám. Nakoniec umrieme všetci. Len pritom nechcem mať veľmi veľké bolesti. Ale to už dnes dokážu zariadiť. Ako lekár môžem trošičku odhadnúť, koľko mi zostáva času. Povedal by som tak do roka a do dňa. Čo narobíte,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:16