Smrť Diany a rozvod Diany s jej synom Charlesom boli najväčšou krízou v popularite počas jej vlády, zhodujú sa odborníci. V čase jej smrti nebola v Londýne a vrátila sa až päť dní potom. V predvečer pohrebu Diany urobila televízne vystúpenie, kde jej vzdala hold. Bol to jeden z najlepších príhovorov ľudu za jej panovania. Alžbeta II. veľmi zlepšila obraz kráľovskej rodiny práve od Dianinej smrti.Reuters
StoryEditor

Princezná Diana: Otriasla monarchiou, tá zas ňou. Jej život sa odohrával pred objektívmi, tam aj skončil

01.07.2021, 08:00
Autor:
ČTKČTK
Prerod Diany z mladučkej, nie príliš vzdelanej dievčiny z aristokratickej rodiny na fascinujúcu, zrelú a globálne prospešnú ikonu sledoval celý svet.

Podľa mnohých bola milujúcou matkou a ikonou súcitu, láskavosti a pôvabu, ktorú zbožňovali zástupy ľudí po celom svete. Bola však považovaná aj za krehkú bytosť, lapenú v náročnej mašinérii kráľovských povinností a v nešťastnom manželstve bez lásky.

Jej štýl a charizma z nej urobili "najfotografovanejšiu ženu sveta", jej charitatívna práca pomohla mnohým, kráľovský dvor k nej však zachovával istý odstup. A jej život, ktorý sledoval v priamom prenose celý svet, skončil nanajvýš tragicky - nárazom auta, ktoré narazilo do piliera mosta v Paríži.

Menila pravidlá a búrala tabu

Britská princezná Diana, narodená 1. júla 1961, zomrela len v 36 rokoch, 31. augusta 1997. Dodnes zostáva jednou z najpopulárnejších postáv britskej kráľovskej rodiny a má vplyv na mladšie generácie jej členov.

Bývalá manželka následníka trónu princa Charlesa vo svojom živote prelomila niekoľko tabu. Dokázala verejne hovoriť o svojej depresii a pokusoch o samovraždu. Tým dokázala, že mentálna choroba už nie je tabu ani v Británii.

Podaním ruky chorému pacientovi AIDS stlmila fámy, že sa táto choroba šíri obyčajným dotykom. Miloval ju nielen Elton John alebo Michael Jackson, ale aj Nelson Mandela a Matka Tereza.

Rozumela ľuďom v zúfalej životnej situácii a snažila sa im pomôcť, viedla kampane za zákaz protipechotných mín a pripisuje sa jej podiel na vzniku zmluvy o medzinárodnom zákaze používania týchto mín.

Otvorenosť Diany a jej politicky nekorektné vety typu "v manželstve s Charlesom sme boli celý čas traja, takže tam bolo celkom plno", pôsobili na kráľovskom dvore hotové zemetrasenie.

V bestsellere Diana: jej pravdivý príbeh napríklad detailne opísala, aká bola osamelá, ako sa pokúšala o samovraždu, ako si rezala ruky žiletkami, trpela bulímiou a nevedela, ako ju liečiť.

Prehovorila dokonca aj o tom, ako sa raz - zúfalá z Charlesových večných odchodov a tehotná - vrhla pred zrakmi kráľovnej zo schodov.

Od nevinnej učiteľky v škôlke po ikonu

Táto kniha novinára a životopisca Andrewa Mortona sa predáva aj štvrťstoročie po svojom prvom škandalóznym vydaní, v ktorom Diana v roku 1992 prvýkrát v tisícročnej histórii kráľovského majestátu podala detailné informácie o jeho odvrátených stránkach.

Prerod Diany z mladučkej, nie príliš vzdelanej dievčiny z aristokratickej rodiny na fascinujúcu, zrelú a globálne prospešnú ikonu sledoval celý svet a jej otvorenosť ovplyvnila aj postoj bežných Britov ku kráľovskej rodine.

Prispela aj k zmene monarchie ako takej. V roku 1993 vydala kráľovná Alžbeta II. vyhlásenie, že ona a princ Charles budú platiť dane a že niekoľkým ďalším členom kráľovskej rodiny sa od toho roku prestane vyplácať pravidelná renta.

Dnes si dokonca väčšina Britov želá, aby na trón zasadol namiesto Charlesa jeho tridsaťdeväťročný syn, princ William, syn Diany a Charlesa, s manželkou Kate Middletonovou, vojvodkyňou z Cambridge.

Jedno z najnešťastnejších manželstiev monarchie

Lady Dianu Spencerovú, pestúnku, vychovávateľku a učiteľku v materskej škole, si vzal Charles za manželku 29. júla 1981. Kráľovskú ceremónii sledovalo 750 miliónov ľudí a správa o princezninej dlhej bielej vlečke doputovala aj k nám. Začalo tak jedno z najnešťastnejších manželstiev v histórii britskej monarchie.

Rozvedené bolo po štvorročnej rozluke a rokoch škandálov v auguste v roku 1996. Princ Charles celú dobu udržiaval styky s Camillou, ktorú Diana prezývala "rotvajler." Nakoniec sa s ňou v roku 2005 oženil a žijú spolu dodnes, Camilla dokonca patrí k blízkym osobám kráľovnej Alžbety II.

Synovia William a Harry boli vydaní do striedavej starostlivosti. V lete roku 1997 sa v tlači objavili prvé zmienky o vzťahu Diany s egyptským milionárom Dodim Al Fayedom. A osudného 31. augusta 1997 s ním v Paríži nasadla do auta, ktorého opitý vodič sa snažil uniknúť dotieravým fotografom a vo veľkej rýchlosti narazil do piliera mosta.

Smrť zastihla Dianu na vrchole síl v rovnakom veku ako americkú herečku Marilyn Monroeovú. Na jej pohrebe spieval jej blízky priateľ, spevák Elton John. Zaspieval jej Svieca vo vetre, ktorá bola upravenou verziou tej, ktorú pôvodne venoval práve Marilyn. Singel s touto piesňou si kúpilo rekordných 31,8 milióna ľudí.

Diana po rozvode s Charlesom oficiálne prestala patriť do kráľovskej rodiny, kráľovná Alžbeta II. teda po jej smrti odmietala princeznej prejaviť pocty, ktoré by jej prináležali, ak by tam ešte patrila.

To však Briti smútiaci nad smrťou mimoriadne obľúbenej princeznej niesli s veľkou nevôľou, preto kráľovná nakoniec ustúpila. Niekoľkoročné vyšetrovanie nehody jednoznačne nepreukázalo cudzie zavinenie, milovníci konšpiračných teórií však majú na vec iný názor.

Dojímavý príbeh Diany sa stal námetom mnohých literárnych aj filmových diel, v nedávnej dobe ho pôsobivo zachytil ocenený britský seriál Koruna (The Crown) z produkcie streamovacej platformy Netflix.

Mediálna pozornosť, ktorá nakoniec stála Dianu život, bola "nekorektná" hneď viackrát. Tento rok v máji sa britská televízna stanica BBC ospravedlnila za spôsob, akým si v roku 1995 zabezpečila rozhovor s princeznou, v ktorom prvýkrát odhalila podrobnosti zo svojho rozpadajúceho sa manželstva s Charlesom.

Podľa nezávislého vyšetrovania použil novinár Martin Bashir podvodné správanie vrátane klamstiev a falšovaných dokumentov. BBC začala vyšetrovanie po tom, čo brat zosnulej Diany Charles Spencer vzniesol obvinenie, že mu Bashir pred viac ako 25 rokmi ukázal sfalšované bankové výpisy, aby si získal jeho dôveru a zaistil si zoznámenie s Dianou.

Podľa vyšetrovacej správy konal Bashir nevhodne a porušil pravidlá čestného správania. Starší z Dianiných synov princ William v reakcii uviedol, že vtedajšie zlyhanie BBC výrazne prispelo k "strachu, paranoji a izolácii" jeho matky.

01 - Modified: 2017-08-30 19:29:05 - Feat.: 0 - Title: Manipulátorka, intrigánka či kráľovná sŕdc. Kto bola princezná Diana?
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:25