Z princa Charlesa sa stal kráľ Karol III. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hlavou Veľkej Británie bude Karol III. O trón môže prísť len dvomi spôsobmi

08.09.2022, 22:03
  • Kráľovná zomrela v kruhu svojich blízkych na zámku Balmoral v Škótsku.
  • Za kráľovnou pricestovali princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, Alžbetin vnuk princ William a aj princ Harry, avšak bez manželky.
  • Novým kráľom sa stal Charles, ktorý bude oficiálne známy ako kráľ Charles III.

Vo veku 96 rokov navždy odišla kráľovná Alžbeta II., najdlhšie vládnuca britská panovníčka. Posledné chvíle prežila na zámku Balmoral v kruhu svojej rodiny, nakoľko do Škótska pricestovali členovia kráľovskej rodiny – princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, Alžbetin vnuk princ William. 

Niekoľko hodín na to dorazil aj princ Harry, vojvoda zo Sussexu, jeho manželka Meghan s ním do Škótska necestovala, ako uvádza portál BBC. Po kráľovninej smrti sa princ William a jeho manželka Catherine stali vojvodom a vojvodkyňou z Cambridge a Cornwallu, nakoľko sa princ William stal novým následníkom britského trónu. 

Kráľ Karol

Koruna prechádza na Charlesa, ktorý bude oficiálne známy ako kráľ Karol III. Krátko po smrti „milovanej matke“ kráľovnej Alžbety II. jej vzdal hold a vyjadril sa, že „jej stratu hlboko pocíti celá krajina, ríša a Commonwealth a nespočetné množstvo ľudí na celom svete“, uviedol portál Independent.

Kráľ vo svojom prvom vyhlásení ako panovník a kráľ Veľkej Británie, vydanom krátko po oznámení smrti jeho matky, uviedol, že jeho rodina „hlboko smúti nad odchodom váženej panovníčky a veľmi milovanej matky“. Portál BBC ešte uvádza, že Karol III. chápe, že ide o moment v jeho živote, kedy sa naplní jeho osud.

Stane sa totiž najstarším a najdlhšie slúžiacim dedičom v britskej histórii a vo veku 73 rokov aj najstarším človekom, ktorý sa stal kráľom v britskej histórii. Korunovácia ho však ešte len čaká. Na svojej internetovej stránke o tom informujú odborníci z The Constitution Unit Londýnskej univerzity (UCL).

Zaručuje to zákon "Rex nunquam moritur", čo v preklade znamená "kráľ nikdy nezomiera". Vďaka tomu môžu prejsť na nasledovníka trónu panovnícke právomoci automaticky. Nevzniká teda stav bezvládia. Titul Hlavy Spoločenstva národov (Commonwealth) síce dedičný nie je, Charles však zdedí aj ten.

Podmienky nástupníctva

Dôvodom je vyhlásenie z roku 2018, v ktorom hlavy vlád jednotlivých súčastí Commonwealthu potvrdili prechod titulu po úmrtí kráľovnej na Charlesa. Spojené kráľovstvo je jediná európska monarchia, v ktorej sa korunovácie panovníkov stále vykonávajú. Korunovácie sú pritom platené z vládneho rozpočtu. Charlesa budú korunovať za kráľa pod menom, ktoré si vybral sám.

Nového panovníka čaká návšteva všetkých štyroch častí kráľovstva, rovnako ako prijatie sľubov poslancov oboch komôr britského parlamentu. Pozbaviť sa panovníckej moci možno len regentstvom alebo abdikáciou, pričom oboje by si vyžadovalo kroky vo všetkých 15 oblastiach Commonwealthu, kde je kráľ hlavou štátu. 

To, či by k takémuto kroku pristúpil Charles a trón by prenechal synovi Williamovi, však podľa odborníkov nie je pravdepodobné. Regentstvo je možné dosiahnuť len z dôvodu duševnej alebo telesnej poruchy, ktorá zamedzuje výkon kráľovskej funkcie. 

Na abdikáciu je zasa potrebné vytvoriť právny akt, v ktorom by kráľ deklaroval odstúpenie od moci. S tým by však musel súhlasiť aj parlament ako orgán zodpovedný za regulovanie nástupníckej línie. V praxi sa však môže vyvinúť neformálne alebo "mäkké" regentstvo, pri ktorom iní členovia kráľovskej rodiny prevezmú niektoré z povinností panovníka.

01 - Modified: 2022-09-08 21:42:27 - Feat.: 0 - Title: Alžbeta II. ako ju nepoznáte: Nahliadnite do súkromia kráľovnej na týchto archívnych fotografiách 02 - Modified: 2022-09-08 22:56:36 - Feat.: 0 - Title: Končí sa jedna etapa ľudstva, odišla spolutvorkyňa histórie. Aké sú reakcie lídrov na smrť Alžbety II. 03 - Modified: 2022-09-08 19:22:47 - Feat.: 1 - Title: Pred Buckinghamským palácom sa zhromaždili davy ľudí. Prišli vzdať úctu panovníčke Alžbete II.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 05 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:31