StoryEditor

Zomrela Eva Siracká. Byť šťastný sa dá aj s rakovinou, niektorí ľudia to berú ako osud (archívny rozhovor)

14.02.2016, 00:00
21.02.2023, 13:30

Mnohé štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí po liečbe žili v pohode, sú spokojní a vyrovnaní so svojím osudom, žijú dlhšie a lepšie ako tí, ktorí sa stále trápia. Povedala to v archívnom rozhovore pre HN lekárka Eva Siracká.

Desaťročia pracovala v onkológii, bola prvou ženou na Slovensku, ktorá sa začala venovať liečbe žiarením. Napriek tomu, že sa počas práce na klinike i vo výskume stretla s tisíckami vážnych prípadov, stále si udržala pozitívny vzťah k životu. V roku 1990 založila Ligu proti rakovine a tým sa stalo Československo prvou krajinou v bývalom bloku socialistických krajín vo východnej Európe, ktorá sa pridala k programu Európa proti rakovine.

Odvtedy sa stále venovala riešeniu mnohých problémov, ktoré rakovina prináša. Eva Siracká dnes zomrela vo veku 96. V tejto súvislosti vám prinášame archívny rozhovor, ktorý vyšiel v HNmagazíne pred 7 rokmi.

V poslednom čase sa čoraz viac hovorí o narastajúcom trende rakoviny, podľahlo jej aj veľa známych osobností. Je naozaj týchto prípadov čoraz viac?  

Všade vo svete je všeobecný trend nárastu rakoviny, ktorá sa už dnes v odborných kruhoch označuje ako epidémia. Príčinou je nezdravý spôsob života, ignorovanie rizikových faktorov, znečisťovanie životného prostredia i to, že narastá populácia starších a starých ľudí, kde je výskyt rakoviny častejší. Tento trend vnímame i na Slovensku, ročne registrujeme viac ako tridsaťtisíc nových prípadov.

Ako je to s nádejou na prežitie?

Podľa štatistických údajov sa dá rakovina vďaka modernej liečbe vyliečiť v päťdesiatich percentách. Sú, samozrejme, rozdiely pri niektorých diagnózach, kde sa dosahujú lepšie výsledky vďaka prevencii a včasnému zisteniu. Napríklad pri rakovine prsníka a krčka maternice sa počty vyliečenia zvyšujú tým, že ženy chodia na preventívne prehliadky, kde sa dá zachytiť rakovina vo veľmi včasnom štádiu. Veľmi dobré výsledky zaznamenávame i pri detských leukémiách a iných systémových ochoreniach.

Ktoré druhy rakoviny sú na Slovensku najčastejšie?

U žien je to rakovina prsníka, potom rakovina maternice a krčka maternice, ale je to i rakovina hrubého čreva a konečníka. Zisťuje sa aj znepokojujúci trend nárastu rakoviny pľúc. U mužov je to hrubé črevo a konečník, pľúca a prostata.

Keď si človek dá do vyhľad​ávania na internete slová „liečba rakoviny“, vyskočia mu odkazy na desiatky „zaručených“ metód. Čo vy na to?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-21 15:30:59 - Feat.: - Title: Zomrela zakladateľka Ligy proti rakovine Eva Siracká 02 - Modified: 2023-02-21 12:06:57 - Feat.: - Title: Zomrela známa slovenská doktorka a zakladateľka Ligy proti rakovine Eva Siracká 03 - Modified: 2018-06-23 09:42:12 - Feat.: - Title: Tieto voňavky vás dostanú. Vyrába ich Slovenka, ktorá patrí k najlepším parfumérom sveta 04 - Modified: 2016-04-30 11:13:34 - Feat.: - Title: Keď vidím pôvodné stretnutia kotlebovcov, necítim sa dobre, tvrdí šéfka Ligy proti rakovine
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:11