StoryEditor

Meteorologička: Tento rok bude extrémne počasie, zapíše sa do histórie

  • Česká meteorologička Dagmar Honsová je presvedčená, že tento rok určite prinesie mnoho zaujímavých a zrejme aj extrémnych meteorologických javov, ktoré sa zapíšu do histórie.
  • „Najväčší vplyv na ich nárast máme my ľudia. A dopady klimatickej zmeny tiež môžeme ovplyvniť najviac my,“ hovorí.
  • Prečítajte si rozhovor, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Tropické teploty, veľké sucho, tornáda, povodne. Mali by sme si na tieto extrémne prejavy počasia zvyknúť?

Keď sa pozrieme do histórie počasia – do kroník a cestopisov – zistíme, že sme sa s takýmito extrémami v počasí, síce ojedinele, ale vždy stretávali a nejakým spôsobom im museli čeliť. Avšak podľa záverov štúdií klimatických zmien ich bude pribúdať, čo už sami pociťujeme. Za súčasnú zmenu klímy sú zodpovední z veľkej časti ľudia, hoci niektoré zmeny môže priniesť sama príroda, ako to bolo po veľkej erupcii indonézskej sopky Tambora v roku 1815. Kvôli tomu, že vychrlila obrovské množstvo sopečného popola, ktorý odrážal slnečné lúče, priniesla také výrazné ochladenie, že rok 1816 bol v Európe aj Amerike označený ako rok bez leta. Ľudia však majú v súčasnosti na zmenu klímy najväčší vplyv. Skvelo to môžeme vidieť napríklad na údajoch z pražského Klementina, kde je najdlhší súvislý záznam meraní na našom území. Počet tropických dní tu vzrástol v posledných sto rokoch päťkrát. Pritom pred sto rokmi boli tropické dni aj v letných mesiacoch skôr vzácnosťou. Počas posledných tridsiatich rokov sme tiež prepísali viac ako polovicu teplotných rekordov výrazne vyššou hodnotou. Najviac ich padlo v januári, najmenej v septembri. Podobná situácia platí aj pri suchu. S tým sme sa v minulosti tiež stretávali, avšak sucho medzi rokmi 2015 a 2020 bolo najvýznamnejšie v našej histórii. Čo sa týka tornád, odborníci sa zhodujú na tom, že skôr ako nárast množstva sa zväčší ich intenzita a ničivá sila.

Prečo je extrémnych meteorologických javov stále viac?

Pretože svetová globálna teplota vzduchu rastie po celom svete niekoľko posledných desaťročí rýchlym tempom. Dôvodom tohto otepľovania je umelý skleníkový efekt. Vďaka zvýšenej koncentrácii skleníkových plynov, ako je oxid uhličitý, metán a oxid dusný, sa viac slnečného žiarenia rozptyľuje späť na zem a nemôže uniknúť do vesmíru. Krajina sa tak naďalej ohrieva.

Aký to má a ešte bude mať vplyv?

Nárast teploty vzduchu spôsobený klimatickou zmenou je pozorovaný samozrejme aj u nás, v samom srdci Európy. Za posledných šesťdesiat rokov tu teplota vzrástla o dva stupne Celzia, čo je dané našou vnútrozemskou polohou. Oteplenie má vplyv na nárast extrémnych meteorologických javov, o niektorých z nich sme hovorili hneď v úvode, ale aj na predĺženie peľovej sezóny či vymiznutie niektorých rastlinných druhov a

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 66% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: (Ne)vinný feminizmus: Ženy majú všetko, čo chceli, napriek tomu nie sú šťastné. Čím je to? 02 - Modified: 2023-03-21 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Rady nad zlato? Niekedy je lepšie len vypočuť a nerozdávať žiadne 03 - Modified: 2023-03-18 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s prvou dámou Česka, Evou Pavlovou: Chceme, aby sa do spoločnosti vrátila slušnosť
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:33