Russell Brand. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britského komika Russella Branda niekoľko žien obvinilo zo sexuálnych útokov

18.09.2023, 14:55
Autor:
ČTKČTK

Vydavateľstvo Blue Bird, ktoré s Brandom spolupracovalo od roku 2007, uviedlo, že s ním prerušuje spoluprácu. Ďalšia kniha by mu mala pritom vyjsť v decembri.

Britský komik Russell Brand čelí obvineniu, že sa v minulosti dopustil sexuálnych útokov voči viacerým ženám. Agentúra AP píše, že v súvislosti s jeho prípadom sa v Británii objavujú otázky, či mu jeho problematické správanie neprechádzalo vďaka tomu, že je slávny.

Britská televízia Channel Four a denníky The Times a The Sunday Times v uplynulých dňoch zverejnili výpovede štyroch žien týkajúce sa sexuálnych útokov, ktorých sa proti nim Brand údajne dopustil.

Jednej z nich v tom čase bolo 16 rokov a s vtedy 30-ročným Brandom mala krátky vzťah, ďalšia vypovedala, že ju znásilnil v roku 2012 v Los Angeles. Štyridsaťosemročný Brand obvinenia odmietol s tým, že všetky jeho vzťahy boli vždy konsenzuálne.

Denník The Times dnes uviedol, že sa naneho obrátili ďalšie ženy s obvineniami voči Brandovi a že ich tvrdenia riadne overia.

Polícia sa obrátila na médiá 

Predsedníčka výboru Dolnej snemovne pre otázky žien a rovnaké príležitosti Caroline Nokesová povedala, že dúfa, že tieto ženy, ktoré o svojich skúsenostiach s Brandom prehovorili, sa obrátia aj na políciu. Podľa Nokesovej mužom obvineným z takýchto trestných činov ich správanie prechádza príliš dlho a príliš často.

image

Herec Danny Masterson, známy zo seriálu Tie roky sedemdesiate, dostal 30 rokov väzenia za znásilnenie

Londýnska metropolitná polícia uviedla, že sa obráti na The Sunday Times a na Channel 4, aby si ktorákoľvek z obetí, s ktorou novinári hovorili, bola vedomá, že prípad môže nahlásiť na polícii.

AP uvádza, že tento prípad znovu vyvolal debatu o "macho kultúre", ktorá kvitla v Británii v 90. rokoch minulého storočia a začiatkom tohto storočia a o nenávisti voči ženám, ktorá stále pretrváva na internete.

Obvinenia, o ktorých médiá informovali, sa týkajú obdobia medzi rokmi 2006 a 2013, keď sa Brand tešil v Británii veľkej popularite a začala sa rozvíjať aj jeho kariéra v Spojených štátoch.

Propaguje wellness a konšpiračné teórie

Brand je v Británii známy ako moderátor rozhlasových a televíznych programov alebo ako autor memoárov týkajúcich sa jeho závislosti na drogách a alkohole. Objavil sa v niekoľkých filmoch a v rokoch 2010 až 2012 bol ženatý s popovou hviezdou Katy Perry.

V roku 2008 Brand spôsobil škandál na verejnoprávnej BBC, keď v rámci relácie The Russell Brand Show so svojím kolegom zverejnili svoje odkazy britskému televíznemu hercovi Andrewovi Sachsovi, ktoré mu nechali na telefónnom záznamníku.

Žartom mu v nich okrem iného oznamovali, že Brand mal pohlavný styk s hercovou vnučkou. Na tento ich výstup sa sťažovali desaťtisíce divákov.

image

Sex, vzťahy, Boris Kollár a Romana Tabak. Tieto témy zaberú vždy, hovorí autor satirického profilu Žltý sloník

BBC, Channel 4 a produkčná spoločnosť za reality šou Big Brother, ktorú Brand tiež uvádzal, uviedli, že vyšetrujú, ako sa správal a aké na to boli reakcie. Vydavateľstvo Blue Bird, ktoré s Brandom spolupracovalo od roku 2007, uviedlo, že s ním prerušuje spoluprácu. Ďalšia kniha by mu mala pritom vyjsť v decembri.

Brand v posledných rokoch do veľkej miery zmizol z mainstreamových médií, veľké publikum si však vybudoval na internete, kde jeho videá prepájajúce wellness a konšpiračné teórie sledujú milióny ľudí. Ďalej tiež vystupuje ako komik, napríklad v sobotu, keď televízia Channel 4 dokument s výpoveďami žien vysielala, mal v Londýne predstavenie pre stovky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií 02 - Modified: 2024-04-01 12:00:00 - Feat.: - Title: Končím, napísala slávna speváčka Lizzo fanúšikom. Vadia jej klamstvá a vtipy o jej vzhľade 03 - Modified: 2024-03-13 13:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Robot zrejme obchytkával reportérku. Spoločnosť, ktorá stojí za jeho vývojom sa bráni 04 - Modified: 2024-02-02 11:55:29 - Feat.: - Title: Herec zo Squid Game má na krku obvinenie zo sexuálneho obťažovania. 79-ročnému O Jong-suovi hrozí väzenie 05 - Modified: 2024-01-25 21:33:45 - Feat.: - Title: Kanadský kardinál Lacroix je obžalovaný zo sexuálneho obťažovania, má kontakty s pápežom
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 15:33