Toby Keith. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zomrela country hviezda Toby Keith. Vo veku 62 rokov podľahol rakovine

06.02.2024, 13:46
Autor:
ČTKČTK

Podľa agentúry AP sa hneď 20 jeho skladieb dostalo na prvú priečku žánrovej hitparády Billboard vrátane piesne Beer for My Horses naspievanej spoločne s country legendou Williom Nelsonom.

Vo veku 62 rokov v zomrel spevák Toby Keith, ktorý bol v uplynulých troch desaťročiach jednou z najväčších hviezd americkej country scény. O jeho pondelkovom úmrtí informoval Keithov oficiálny web. Umelec z Oklahomy si získal fanúšikov svojím "drsňáckym" vystupovaním i piesňami s vlasteneckým nádychom.

V lete roku 2022 Keith oznámil, že trpí rakovinou žalúdka a podstupuje okrem iného chemoterapiu, v nedávnom rozhovore potom podľa denníka The New York Times (NYT), uviedol, že jeho liečba stále pokračuje. Vyhlásenie o jeho úmrtí príčinu nešpecifikuje.

VIDEO: Country spevák a skladateľ Toby Keith zomrel vo veku 62 rokov po boji s rakovinou žalúdka

"Toby Keith pokojne odišiel včera večer, 5. februára, obklopený svojou rodinou," píše sa na jeho webe. "Viedol svoj boj dôstojne a odvážne," pokračuje stručné vyhlásenie.

Keith v mladosti pracoval ako robotník na ropných poliach a tiež hral na poloprofesionálnej úrovni americký futbal, kým v 90. rokoch začal úspešnú kariéru v country hudbe.

Mohutný spevák vysoký skoro dva metre si vypestoval imidž založený na "mačizme" a americkej hrdosti, ale tiež na zmysle pre humor a hlasovom rozsahu, vďaka ktorému zvládal milostné i pijanské piesne, uvádza americká tlač.

Podľa agentúry AP sa hneď 20 jeho skladieb dostalo na prvú priečku žánrovej hitparády Billboard vrátane piesne Beer for My Horses naspievanej spoločne s country legendou Williom Nelsonom. Medzi Keithove najväčšie hity patria tiež Courtesy of the Red, White and Blue vydaná po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, v ktorej spevák varuje kohokoľvek, kto by si "zahrával s USA", že toho bude ľutovať.

Pieseň zaspieval tiež v januári 2017 na koncerte organizovanom v predvečer inaugurácie prezidenta Donalda Trumpa.

Keithova kariéra v šoubiznise trvala vyše tridsať rokov, počas ktorých po celom svete predal vyše 40 miliónov albumov, píše denník NYT.

01 - Modified: 2024-02-06 12:44:45 - Feat.: - Title: Zomrel Toby Keith, jedna z najväčších hviezd americkej country posledných troch dekád
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. máj 2024 00:49