Herec Alec Baldwin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

26.10.2024, 00:09
Autor:
TASRTASR

Prokuratúra podľa sudkyne nepriniesla žiadne nové argumenty, ktoré by zvrátili jej pôvodné rozhodnutie a súčasné obvinenie preto zamietla.

Sudkyňa v americkom štáte Nové Mexiko potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu Rust pred troma rokmi.

Prípad bol v júli zamietnutý v polovici súdneho procesu na základe obvinení, že polícia a prokuratúra zatajili obhajobe dôkazy. Informuje o tom agentúra AP.

Baldwinov proces narušilo odhalenie, že v marci do kancelárie šerifa okresu Santa Fe priniesol muníciu muž, ktorý povedal, že by mohla súvisieť s Hutchinsovej vraždou. Prokuratúra uviedla, že muníciu považovali za nesúvisiacu a nedôležitú, zatiaľ čo Baldwinovi právnici tvrdia, že vyšetrovatelia "pochovali" dôkazy v samostatnom spise. Následne obhajoba podala úspešný návrh na zamietnutie obžaloby.

image

Alec Baldwin zapĺňa americké médiá súdom, v ktorom riešia zastrelenie kameramanky

Prokuratúra podľa sudkyne nepriniesla žiadne nové argumenty, ktoré by zvrátili jej pôvodné rozhodnutie a súčasné obvinenie preto zamietla. Špeciálna prokurátorka Kari Morrisseyová sa ešte môže odvolať na súd vyššej inštancie.

Pri nakrúcaní filmu v októbri 2021 Baldwin, ktorý bol hlavnou postavou, počas skúšky vytiahol revolver, ako bolo uvedené v scenári. Namiesto slepého náboja však zbraň obsahovala ostrú muníciu.

Guľka zasiahla do hrude 42-ročnú kameramanku ukrajinského pôvodu Hutchinsovú a následne do ramena aj režiséra Joela Souzu, ktorý stál za ňou. Hutchinsová, matka vtedy deväťročného syna, krátko nato zomrela. Souza vyviazol s ľahkým zranením.

Baldwin vinu odmieta a tvrdí, že spúšť zbrane nestlačil. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 18 mesiacov. Rekvizitárka Hannah Gutierrezová-Reedová, ktorá mala na starosti spomínanú zbraň, bola odsúdená na 18 mesiacov vo väzení za neúmyselné zabitie.

Rovnaké obvinenie zniesli aj na Baldwina. Prokuratúra tvrdí, že ignoroval základné bezpečnostné pravidlá o narábaní so zbraňami. Jeho obhajoba tvrdí, že nebol zodpovedný za kontrolu obsahu zbrane.

01 - Modified: 2024-07-10 21:00:08 - Feat.: - Title: Začal sa proces s hercom Alecom Baldwinom v kauze zastrelenia kameramanky pri nakrúcaní westernu Rust 02 - Modified: 2024-05-25 05:39:03 - Feat.: - Title: Sudkyňa odmietla stiahnuť obvinenie herca Baldwina z neúmyselného zabitia 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-16 05:03:36 - Feat.: - Title: Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky 05 - Modified: 2024-03-07 06:17:43 - Feat.: - Title: Zbrojárku filmu Rust usvedčili v Spojených štátoch z neúmyselného zabitia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. október 2024 00:09