StoryEditor

Editoriál (májové číslo)

20.05.2010, 00:00

Milé čitateľky, milí čitatelia,
dnes vám ponúkam zmenu: nové číslo slovenského magazínu prečo nie?! v úplne novom dizajne. Takzvaná lifestyleová tlač sa totiž stala na Slovensku synonymom kradnutia textov na internete a neplatenou redakčnou plochou na reklamné texty. Byť moderný však ešte neznamená byť neslušný -- aj preto chceme, aby sa vám na vlastné texty o úspešných Slovákoch a inšpiratívnych príbehoch dobre pozeralo. Keďže sa držíme toho, čo funguje, novú tvár prečo nie?! dizajnoval Jakub Severa, ktorý -- v dobrom slova zmysle -- zodpovedá aj za súčasnú podobu našich Hospodárskych novín.

Nezameniteľný originál je aj slovenský architekt Ján Strcula. Jeho príbeh je dokonalou ilustráciou povestného "byť v správnom čase na správnom mieste". V tomto prípade však platí drobná úprava: byť Strculom na akomkoľvek mieste sa vypláca.

Potom sa prichytíte pri tom, že staviate paláce emirom, projektujete butiky slávnemu Bulgarimu -- a vždy tých svojich nenormálne bohatých a ešte viac ješitných klientov presvedčíte, že všetko bude tak, ako chcete VY. S jedinou výnimkou, že vás nejaký ten čas vláči po Kuvajte ako svojho väzňa istý Saddám Husajn. "Ja som nikdy nemal jeden štýl, nikdy som sa neprispôsoboval niekomu tak, ako chcel," tvrdí v rozhovore pre prečo nie?! Ján Strcula.

Tento rozhovor a tohto svojrázneho pána vám skutočne odporúčam... je to priam bláznivá jazda jedným neskutočným životom.
Ak by som teraz napísal iba... ložiskový reduktor, bol by to dosť tvrdý návrat do reality. Ale Ján Strcula nie je zďaleka jediný originál made in Slovakia. Práve spomínaný reduktor, kríženec ložiska s prevodovkou, znamená unikátny vynález -- je to niečo ako ľudský kĺb.

Tento výrobok pod hlavičkou prešovskej spoločnosti Spinea dobyl svet, avšak stopa úspechu siaha až do začiatku 90. rokov. Priamo do Výskumného ústavu kovov v Prešove, ešte do socializmu, k vynálezcovi Bartolomejovi Janekovi a jeho kolegovi Tiborovi Feckovi. "Na úspech bolo treba dobrú myšlienku, peniaze a konkurencieschopný výrobok," spomína v prečo nie?! šéf Spiney Jozef Pusztay.
Stalo sa a dnes majú Japonci v tejto oblasti jedinú vážnu konkurenciu, Slovákov.

Doba naozaj v niečom pokročila a niektorí Slováci sa dnes nemusia združovať zákonite iba v odboroch. Naopak, svoju malú konferederáciu v biznise, či rodinnom kruhu, si môžete urobiť aj v privátnych kluboch. Nie je jednoduché o nich zistiť informácie, ešte ťažšie sa do nich dostať. Na Slovensku máme dva: v Bratislave a kúsok od hlavného mesta, v Studenom. Ten, kto nehľadá predsudky, ale pokoj, komfort a súkromie, nájde v hlavnej téme prečo nie?! viac.

Ale... ten kus snoba v sebe si môžeme otestovať pri tomto článku vlastne viac-menej všetci. Stačí trochu nadhľadu.
Mimochodom, malý slovník snobizmu sa len pri tom nekončí: pozývame vás, spolu s redaktorkou a fotografom, na prvú cestu úplne novej luxusnej lode s príznačným názvom MSC Magnifica, rovnako ako na skutočne intímnu návštevu druhého najdrahšieho mesta v Európe.
Nech sa páči, začíname...


Peter Vavro
šéfredaktor Hospodárskych novín a šéfeditor magazínu prečo nie?!

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:35