StoryEditor

Editoriál šéfredaktora Hospodárskych novín a šéfeditora magazínu prečo nie?!

31.03.2011, 00:00

Pôvodne som chcel zmapovať príbehy úspešných Slovákov a ich firiem, ktoré vám už tradične ponúkame aj v najnovšom marcovom čísle magazínu prečo nie?! Pôvodne som chcel písať o siedmom členovi - podľa oficiálneho názvu - päťčlennej finančnej skupiny Penta Eduardovi Matákovi, ktorý sa prvýkrát predstavuje verejnosti vo veľkom rozhovore. Pôvodne som sa chcel rozplývať nad kurzmi prežitia v slovenských horách, ktoré dokážu urobiť zo skutočného topmanažéra ešte skutočnejšiu lovnú zver z najdesivejších akčných filmov. A to ešte na dôvažok som chcel zložiť poklonu Dickovi Kvetňanskému, ktorý pre náš magazín zohnal na brutálne testovanie takmer ešte nedostupné vozidlo.

Napokon som však zmenil priority, pretože som v predstihu spoznal skutočného víťaza Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 v Bratislave a Košiciach. Tých, ktorí sa neboja vziať osud a naše peniaze do svojich rúk a robiť naozaj veľké veci, rozumej veľké účty. Iba oni totiž dokážu urobiť z obyčajnej vody tzv. limonádu za 4,50 eura (reštaurácia biznis hotela naproti Holiday Inn v Bratislave), predávať pár kúskov brokolice a cukety za 8 eur, resp. nechať si zaplatiť nikým nevyžiadaný couvert (presklená reštaurácia so stredomorskou kuchyňou naproti Hotelu Carlton) a napokon čerešnička na torte: zdvihnúť ceny niektorých pokrmov o 30 - 40 percent za čoraz hnusnejšie jedlá, ako to dokázala reštaurácia s talianskym názvom a dekoráciami v blízkosti Železničnej stanici Petržalka.

A to ešte tajne dúfam, že hokejoví fanúšikovia si nenájdu čas na gastrovýlety po bratislavskom Ružinove, kde by Zdeněk Pohlreich, Jaroslav Žídek a náš spolupracovník Pavel Pospíšil museli spáchať hromadnú samovraždu. Pavel Pospíšil od nej nemal ďaleko v centre hlavného mesta, kde som mu dal tip na novootvorenú reštauráciu s neobyčajným exotickým menu: steaky zo pštrosieho a z krokodílieho mäsa. Výsledok vám nemusím ani prezrádzať, predpokladám, že v kontexte predchádzajúcich zážitkov si ho pravdepodobne domyslíte. Ale pozor: baviť sa budete, aj keď iní sa museli doslova a do písmena za brucho chytať.

Aj preto budem rád, ak budete toto číslo prečo nie?! brať ako ostrov pozitívnej deviácie. Ako priestor pre tých, čo stavili na poctivú prácu a postupné budovanie úspechu. Ako priestor pre tých, čo druhých inšpirujú, nie odrádzajú. Ako priestor pre tých, čo dokážu veriť, že skutočný svetový hokejový šampionát sa začína až koncom apríla: a bude sa konať naozaj na ľade, nie v niektorých reštauráciách, taxíkoch a hoteloch. Ak som dnes udelil pomyselné medaily, nemusíte závidieť: do začiatku šampionátu aj tak zhnijú.

 

Peter Vavro
šéfredaktor Hospodárskych novín, šéfeditor magazínu prečo nie?! a zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Ecopress, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:47