StoryEditor

Editoriál šéfeditora magazínu prečo nie?! a šéfredaktora Hospodárskych novín

30.06.2011, 00:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia!
O takomto čase sa vlani rozhodovalo, aký bude ďalší osud tejto malej krajiny, dnes sa zase pre zmenu, najmä vďaka zlej životospráve gréckej ekonomiky, rozhoduje o ďalšom osude eurozóny. V jednom aj druhom prípade však určite platí, že aj ľudia z malých krajín dokážu veľké veci. A keďže aspoň pri Slovákoch to má stále ešte skôr pozitívny význam, môžeme vám vďaka tomu ponúknuť júnové číslo magazínu prečo nie?!

Taká Katarína Plevová-Storfer sa narodila v Nitre. Aby sme však nezostali iba pri lacnom lokálpatriotizme, za šesť rokov sa v USA vypracovala na topmanažérku v spoločnosti Euromoney Institutional Investor. V skratke, rozhoduje o osude miliárd dolárov a jej klientmi sú najprestížnejšie finančné inštitúcie. „Bridgewater, Alliance Bernstein, Goldman Sachs asset management, Morgan Stanley asset management a mnoho ďalších,“ vysvetľuje v rozhovore pre prečo nie?! mladá Slovenka. Mimochodom, nezaprela sa ani zoznamovaní so súčasným partnerom. „Išlo to pomerne rýchlo, ale keď viete, že je to ten pravý, rozhodnutia bývajú jasné a rýchle.“ A keďže New York je pomerne malý, jej partnerom nie je nik iný ako zase Slovák.

Aj na začiatku ďalšieho príbehu stála Slovenka. Presnejšie, rovnomenný známy textilný podnik z čias reálneho socializmu, ktorého pobočka v kysuckej Turzovke stála v roku 1995 pred krachom. Vtedy doň vstupuje ďalšia partnerská dvojica, tentoraz manželia Trančíkovci. „Museli sme ponúknuť niečo moderné a progresívne. Rozhodli sme sa pre termobielizeň a ukázalo sa to ako správna voľba,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti i.tran IvanTrančík. Ich prácu nájdete pod slávnymi logami ako Lacoste či Neckermann, ale v zahraničí prerazili aj trochu inak. Keďže doma ich brzdila korupcia v tendroch, našli si inú cestu: obliekli nemeckých poštárov, českých policajtov a ruských železničiarov. A keďže v Rusku jeden nikdy nevie, črtá sa tam aj spolupráca pri vývoji a výrobe nepriestrelných viest.

Na rozdiel od činorodých manželov z Kysúc Mário Lelovský pred korupciou unikať nemusel. On má totiž niečo, s čím ešte nikto súťažiť poriadne ani nemôže: inteligentný dom. Presnejšie, tablet na jednotné ovládanie domu, ktorý sa stane vaším najlepším priateľom, aj keď ho nemusíte každé ráno venčiť. Stará sa o kúrenie, svetlá, polievanie, bazén aj... vaše deti. Dokonca vám pošle esemesku, aby ste vedeli, že o podobné „detaily“ sa už starať nemusíte. A ešte niečo navyše. „Sám vyhodnotí chybu, pošle informáciu o tom, že napríklad čerpadlo číslo 14 nefunguje. Opravár príde už rovno s tým správnym čerpadlom. Vás to trápiť nemusí,“ prízvukuje Lelovský. Má to iba jeden háčik: upratovať ho musí živá upratovačka z mäsa a kostí, ktorá stojí pár desiatok eur. Problém? Táto vecička stojí pár desiatok tisíc eur, takže upratovačku ešte potom – dúfam – zvládnete.

Ak vám nebude stačiť leto iba s ovládačom v ruke, môžete s nami vyraziť do Vatikánu. Redaktorka prečo nie?! Alžbeta Pňačeková si tam posedela na pápežovom gauči a zistila, že aj taký Armani je v tomto magickom priestore o niečo lacnejší ako inde na svete. Pardon, s výnimkou Turecka. No, a kam sme sa nedostali my, môžeme poslať aspoň vás: na netradičný relax vám ponúkame ešte netradičnejšie dovolenky, bedeker akcií pod hlavičkou luxusu a vychytávky pre vaše deti. Stačí cestovať a listovať. Alebo naopak.
Príjemnú dovolenku a dovidenia v septembri.

 

Peter Vavro
šéfeditor magazínu prečo nie?! a šéfredaktor Hospodárskych novín

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:53