StoryEditor

Prvá žena medzi finančnými žralokmi: Pre J&T som založila tisíc firiem

27.11.2014, 09:00
Je spoluvlastníčkou jednej z najväčších finančných skupín na Slovensku. Jarmila Jánošová exkluzívne v prečo nie?!

Nebankovú časť J&T spoluvlastní desať ľudí. Deväť mužov a vy. Ako to beriete?
Ja to práveže vôbec nevnímam ako niečo výnimočné. Z pracovných skúseností som totiž v biznise nikdy nezažila delenie na mužský a ženský svet. Navyše, keď sa pozriete na J&T a to, ako funguje, zistíte, že je tu naozaj veľa žien aj na top pozíciách. Kariérovo rásť tu môžu muži i ženy, štartovacia čiara je pre všetkých rovnaká. Záleží na šikovnosti, kreatívnosti, ochote učiť sa a pracovať na sebe.

Ale stále ste jedinou partnerkou J&T Private Equity Group. Bol to vo vašom živote zlomový bod?
Kariéra alebo skôr život v tejto skupine nejakým spôsobom plynie. Ja mám skvelú prácu, ktorej sa venujem, pričom raz za čas tu nastanú výnimočné momenty, inokedy vzniknú ťažkosti, ktoré musíme riešiť. Aj preto by som fakt, že som sa stala partnerkou J&T Private Equity Group, nebrala ako zlomový bod. Bod, ktorý by pre mňa znamenal posun do neznámych vôd, keď začnem robiť niečo úplne iné a úplne inak. Neberiem to ako môj postup, ale skôr ocenenie mojej práce a vyjadrenie obrovskej dôvery zo strany vlastníkov a partnerov J&T. 

V spomínanej časti spoločnosti vlastníte niečo viac ako päť percent. Iní partneri majú skoro po desať percent. Boli vyjednávania o podieloch tvrdé?
Neviem ako iní partneri, no ja som bola ponukou veľmi milo prekvapená a spokojná hneď od prvého momentu.

Kariérne ste v J&T vyrástli. Rovnako ako Daniel Křetínský. Ten pôvodných zakladateľov skupiny Patrika a Jozefa Tkáčovcov i Ivana Jakaboviča presvedčil o vstupe do energetiky. Vybudoval im jeden z najúspešnejších segmentov podnikania – Energetický a průmyslový holding. Jeho príbeh, keď sa z vojaka stal priamo generál, mi pripomína ten váš.
V prvom rade absolútne nemám ambíciu prirovnávať sa k Danielovi Křetínskému. Vôbec sa tak necítim. Ide o človeka, ktorý má za sebou úžasné výsledky, ktorý svojho času išiel do obrovského rizika. Nemám pocit, že by som vo svojej kariére išla do takého rizika.

No partnerkou ste sa museli stať na základe niečoho, čo ste pre skupinu spravili. Čo to bolo?
To sa treba spýtať Patrika Tkáča. V J&T sú ľudia ako on, Ivan Jakabovič či Daniel Křetínský, ktorí robia biznis na najvyššej úrovni. Aby ho mohli robiť, potrebujú zázemie, istotu, ak chcete. Tú im poskytujem aj ja so svojím tímom ľudí, ktorí sú extrémne šikovní. V poskytovaní zázemia a istoty si myslím, že som naozaj dobrá. 

...

O J&T sa hovorí, že majú založené špeciálne oddelenie, ktoré im názvy cyperských podnikov vymýšľa. 
Nevymýšľame názvy len pre cyperské firmy, pretože štruktúry firiem robíme v najvýznamnejších finančných centrách Európy. Ale, samozrejme, len toto našou úlohou nie je.

Ako tie názvy vymýšľate? Lebo niekedy sú naozaj uletené... 
Veľakrát si povedia sami klienti, aký názov chcú. No je pravda, že aj my sme si pri vymýšľaní názvov prešli rôznymi obdobiami. Tvorili sme ich podľa sci-fi a fantasy žánru, konkrétne sme inšpiráciu čerpali z Hviezdnych vojen a Pána prsteňov. No boli tam naše mená, a to z jednej či druhej strany.

Koľko spoločností ste už pre J&T založili?
Keď rátam zahraničie, ale aj Slovensko a Česko, tak takých tisíc. 


Celý rozhovor nájdete v business-lifestylovom magazíne prečo nie?!, ktorý je vložený v HN, alebo v rámci HNkonta TU.

01 - Modified: 2007-01-08 12:38:00 - Feat.: 0 - Title: Artmedia do prípravy s Čobejom, Fodrekom aj Vukomanovičom
01 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 02 - Modified: 2023-12-13 14:19:57 - Feat.: - Title: Na vybudovanie prestížnej firmy stačí dodržiavať 3 základné pravidlá. Ktoré sú to? 03 - Modified: 2023-11-27 12:00:27 - Feat.: - Title: Tomuto sa povie vianočný bonus. Miliardársky šéf zaplatil svojim 1200 zamestnancom výlet do Disneylandu 04 - Modified: 2023-07-25 07:38:14 - Feat.: - Title: Tržby Bayeru z predaja herbicídov klesli, firma zhoršila celoročné vyhliadky a oznámila odpisy aktív 05 - Modified: 2023-06-29 12:23:37 - Feat.: - Title: Na Kysuciach otvorili vývojové centrum za milióny. Výrobca produktov pre elektromobily zamestnáva tisíce
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:20