StoryEditor

Biznis máme istý. Ženy sa chcú páčiť

27.03.2014, 09:00
Dedič svetového kozmetického impéria Yves Rocher, Tommy Rocher, exkluzívne v prečo nie?!

Kozmetickú značku Yves Rocher založil muž a bola jeho vášňou... Takto zvyknete začínať rozprávanie o svojom starom otcovi pri prezentáciách v rôznych krajinách.
Áno, pretože som hrdý na to, čo sa mu podarilo vytvoriť. Narážam na to každý deň. Založil niečo, kde sa stále objavujú a vyvíjajú nové veci. Dnes je veľmi moderné hovoriť o udržateľnom rozvoji a o tom, aby sme prírodu využívali správne, ale predstavte si, že on mal túto myšlienku už v roku 1959, keď spoločnosť založil, aj keď vtedy sa o tom ešte vôbec nehovorilo. A odvtedy sa o to snažíme všetci v našej rodine, vášňou pre bylinky a kvety nás nakazil všetkých.

On aj vaša rodina máte prakticky základňu vo francúzskom Bretónsku.
Môj starý otec sa narodil v dedinke La Gacilly, založil tu firmu a dodnes tam máme továrne a polia. Rastliny, ktoré firma na 55 hektároch polí pestuje podľa zásad ekologického poľnohospodárstva, pokrývajú z jednej tretiny potreby pre výrobu kozmetických produktov.

Vy vlastne staviate na tom, že sa všetko vyrába vo Francúzsku, nie?
Áno, väčšina produktov je vyrábaná vo Francúzsku a snažíme sa, aby to tak zostalo aj naďalej.

Dosť dobrý marketing.
No ja sám do La Gacilly veľmi často a rád chodím, rovnako ako celá moja rodina, a ešte keď starý otec žil, veľmi často som s ním chodil na dlhé prechádzky. Na dedinke mu veľmi záležalo.

Bol tam aj starostom, však?
Áno, angažoval sa aj v komunálnej politike. Dnes je starostom môj otec.

Späť k biznisu. Okrem krajiny pôvodu zdokonalil aj systém posielania na dobierku i domový predaj, čím ušetril pri rozbehu firmy peniaze na reklamu... 
No v tom čase to bola najlepšia možnosť, ako čo najviac výrobkov dostať k najväčšiemu množstvu žien. Mal to všetko dobre vymyslené, bol teda aj dobrý obchodník.

A ako človek? Aký bol muž, vďaka ktorému si nemusíte lámať hlavu s tým, ako sa o seba postarať?
Keďže bol odmalička obklopený rastlinami, myšlienka pracovať s nimi bola teda pri ňom vždy, ale on bol vždy nápaditý a väčšinou šikovnejší ako tí ostatní. Bol inovátorom, človekom, ktorý už v 50. rokoch objavil všetko, čo nám príroda dáva, a vedel, že s ňou musíme vedieť zaobchádzať. Už vo svojej dobe teda videl do budúcnosti.

Keď pred vyše štyrmi rokmi zomrel, vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy o ňom povedal, že „to bol veľký podnikateľ“. Máte ten cit pre biznis tiež v génoch?
Je toho veľa, pohyboval som sa v spoločnosti a pri ňom odmalička. Takisto ako on, aj môj otec mi dal veľa rád, ktoré ma dodnes vedú. Vzťah k prírode je však na prvom mieste, to už dedíme (smiech). 

A okrem tej lásky k prírode vás naučil aj nejaké obchodné praktiky?
Spomínam si napríklad na jednu radu, ktorá hovorí za všetko: „Neboj sa byť iní ako ostatní.“

Celý rozhovor nájdete dnes v magazíne prečo nie?! alebo v rámci HN konta na style.hnonline.sk

01 - Modified: 2006-03-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chudoba je v Európe stále rozšírená
01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-03-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Vedci prepisujú históriu kozmetiky. Pravdepodobne našli najstarší rúž na svete, má tisícky rokov 03 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 04 - Modified: 2024-02-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Nektár z pupeňov orgovánu ako kľúč k mladistvej pleti 05 - Modified: 2024-02-10 13:22:00 - Feat.: - Title: Export francúzskej kozmetiky vlani opäť rástol dvojciferným tempom
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:43