StoryEditor

Erik Lörincz v HN: Mám Oscara a radím Bondovi

27.02.2014, 09:00
Najlepší barman sveta je Slovák. Jeho drinky milujú celebrity aj kráľovská rodina.

Medzi svetovú barmanskú špičku vás vystrelila súťaž World Class, ktorú ste v roku 2010 v konkurencii 9 000 súťažiacich vyhrali. Stali ste sa najlepším barmanom sveta...
Na súťaže som začal chodiť až v Anglicku. Sú dobré na získanie sebavedomia. Aj tak, keď som sa dostal do svetového finále, veľmi som si neveril. 

Prečo?
Pár dní predtým som si zlomil zub, začal mi odumierať korienok a dva dni pred súťažou som skolaboval a skončil v nemocnici. Na druhý deň som vyšiel z nemocnice s taškou antibiotík a letel do Grécka na svetové finále. Dopadlo nad očakávania. 

Rozbehol vám titul kariéru?
Určite jej dal rýchlejší impulz. Aj na základe neho som dostal ponuku od londýnskeho hotelu Savoy, aby som nastúpil ako hlavný barman do tamojšieho American baru, ktorý má povesť jedného z najlepších na svete. Potom si ma vyžiadala napríklad dcéra šéfa formuly 1 Petra Ecclestone, aby som bol hlavný barman na jej svadbe. Pred časom sa mi ozvali z Cartieru, aby som vymyslel drink na uvedenie nového parfumu. A mnohí ďalší.

Napríklad Sam Mendes, režisér poslednej bondovky Skyfall.  
Oslovil ma ako konzultanta. Je tam scéna, ako Bond príde do kasína v Macau a objedná si martini. Klasická veta: pretrepať, nemiešať. Samozrejme, za barom stojí herečka, takže jedna časť mojej práce spočívala v tom, že som ju musel naučiť narábať šejkrom, aby to vyzeralo profesionálne.


 
Ako to prebiehalo?
Dostal som na starosti hneď štyri herečky, ktoré som u nás v Savoyi učil. Potom ma pozvali aj na natáčanie. Tam prišiel za mnou Sam (Mendes, pozn. redakcie) a hovorí, počuj Erik, potrebujem len jednu z nich. Ktorej to šlo najlepšie. Ja na to: netuším, všetky vyzerajú rovnako. Všetky boli Ázijčanky a mali rovnakú parochňu.

Ako ste vybrali tú pravú?
Hovorím, nič sa nedá robiť, slečny za bar, šejkre do rúk a dáme si zahrievacie kolo. Tá, ktorú sme nakoniec vybrali, podľa mňa trénovala aj doma (smiech). Okrem toho som priamo na pľaci dohliadal na také drobnosti: aby čašníčky správne nosili tácky alebo keď išiel Bondov pohár na detailný záber, tak som upravoval pohár, aby vyzeral ako skutočné martini. 

Teda filmový Bond nepije skutočný drink?
Ale áno, keď sme išli poslednú scénu, ako z neho odpíja, tak sme mu namiešali naozajstný drink. No zoberte si, že táto scéna v bare sa natáčala od rána od ôsmej do polnoci. Viete si predstaviť, ako by vyzeral Daniel Craig po toľkých martini? Potom ma Barbara Broccoli (producentka filmu, pozn. redakcie) požiadala, aby som vymyslel aj Skyfall kokteil, ktorý sa podával po premiére. 

Vraj ste dostali ponuku byť aj pri najnovšej bondovke. Zradí James Bond suché martini?
Nezradí. Aj keď už pri filme Skyfall sa všeličo hovorilo, lebo Heineken zainvestoval 20 miliónov do reklamy. Ale Bond bude stále piť martini.

A bude to stále martini s vodkou, alebo siahnete po netradičnejšej kombinácii?  
To sa, samozrejme, vopred nehovorí. Ale nemám zatiaľ ani presnejšie informácie.

Neoslovili vás niekedy, aby ste si zahrali sám seba?
Zatiaľ som hral barmana v reklame Lucky is an attitude na martini vermut. Ale keby  mi ponúkli rolu v bondovke, tak asi neodmietnem. 

Celý rozhovor nájdete v magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený v HN alebo v rámi HN konta.

01 - Modified: 2006-02-08 10:09:00 - Feat.: 0 - Title: PSA Peugeot Citroën s ročným prevádzkovým ziskom 1,94 mld. eur
01 - Modified: 2024-03-26 16:42:22 - Feat.: - Title: Cestovanie v štýle slávneho agenta 007. Máme pre teba tipy na destinácie, v ktorých sa budeš cítiť ako James Bond na misii 02 - Modified: 2024-03-19 10:30:00 - Feat.: - Title: Mesiace špekulácií sú na konci. Tomuto hercovi ponúkli úlohu Jamesa Bonda, kontrakt by mal podpísať ešte tento týždeň 03 - Modified: 2024-01-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Kanye West na sebe vylepšuje, čo sa dá. Nechal si odstrániť zuby, ktoré teraz nahradil titánovou protézou za 850-tisíc 04 - Modified: 2023-12-09 23:05:00 - Feat.: - Title: Pohnutý osud spisovateľa Iana Fleminga. Autor slávnych bondoviek sa ženám mstil za stratu prvej lásky 05 - Modified: 2023-05-16 05:05:25 - Feat.: - Title: Predstaviteľ Jamesa Bonda Pierce Brosnan oslávi 70 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:34