StoryEditor

Zabudnite už konečne na malého brata

29.05.2015, 00:00
Prečítajte si editorial šéfredaktorky HN k novému číslu magazínu prečo nie?!

My: máme krajšie ženy, vyrábame na osobu viac áut, máme menej kontroverzného prezidenta a na majstrovstvách sveta vo futbale v Juhoafrickej republike sme dokázali postúpiť zo skupiny. Aspoň raz na majstrovstvách sveta postúpiť zo skupiny. A nie sme odkázaní na ministra z Česka. Oni: sú väčší, majú menej nezamestnaných, nižší dlh, skončili lepšie v hokeji a točia, vo všeobecnosti, lepšie filmy. 


Avšak my sme emotívnejší, s takou tou životnou šťavou. Oni zas väčší pragmatici. My sme trocha viac východ a oni zas trocha viac západ. Raz chceme byť krvopotne spolu, aby sme to v priebehu krátkej chvíle rozbili. Vyčítame si delenie majetku, zbrojovky a máme pocit krivdy z čias socializmu. Slováci verzus Česi. Nekonečný vzťah a súboj, ktorí sa zrejme nikdy neskončí. A to je dobre.
Pretože to zopár ľuďom umožnilo vyrásť. Na jednej aj druhej strane. Zopár skutočne úspešných Slovákov totiž vďaka svojej šikovnosti/kreativite/šťastiu dokázalo preraziť v Česku. Dokázali poraziť našu malosť, komplexy a ukázať, že sme aj my trocha vyrástli. No a pre druhú stranu to bola možnosť začať akceptovať, že aj u nás (áno, naozaj) existujú schopní ľudia. Dokonca natoľko schopní, že dokážu dobyť aj ich stovežatú, ich samých.


Na nich sme sa pozreli aj v tomto vydaní prečo nie?! Lebo treba pripomínať ľudí, ktorí vyrástli zo škrupúľ. Treba ukazovať ich príbehy, prezrádzať ich recepty na úspech. Aby sme vedeli, že máme byť na koho hrdí. Aby sme si možno trocha viac vážili samých seba. Aby sme sa neustále nepodceňovali a nezhadzovali. Aby sme tú našu emocionálnosť, niekedy hysterickosť, ale tiež množstvo energie dokázali zužitkovať. Aby sme sa dokázali postaviť sami za seba a za ľudí, s ktorými žijeme v jednej krajine. A na konci dňa sme boli trocha viac hrdí. Lebo to bola, priznajme si, disciplína, v ktorej nás Česi pravidelne porážali. 
Čítajte o ľuďoch, ako je napríklad Robert Vano, fotograf, ktorého miluje/pozná skôr Praha ako bratislavská kaviareň. O Jozefovi Kabaňovi, ktorý nakreslil možno aj tú vašu škodovku. A o ďalších a ďalších. A učte sa spolu s nimi, ako sa dá vyrásť. 

 

01 - Modified: 2007-06-12 12:02:43 - Feat.: 0 - Title: EÚ ponúka dostatok financií, Slovensko ich však nedokáže využívať
01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:31