StoryEditor

Kto stojí za biznisom s láskou?

29.05.2014, 00:00
Pozreli sme sa na mená, ktoré z lásky (a to nielen v máji) robia dobre predajný artikel.

Láska predáva všade: na filmových plátnach, v umení, literatúre, ale aj na tanieri. Kto však stojí na konci tých romantických príbehov?

Krásne ženy s rozumom v koncoch

 

Keď sa v roku 2001 na plátnach kín objavila bacuľatá Reneé Zellweger alias nezadaná tridsiatnička Bridget Jones, vyvolala doslova šialenstvo. Príbeh osamelej a trochu nemotornej Bridget bol iný ako dovtedajšie romantické komédie. Bridget nie je klasická kráska, priveľa je, fajčí a nosí neforemnú spodnú bielizeň. Napriek tomu sa o ňu časom doslova pobijú dvaja atraktívni muži. To všetko rozprávané vtipným spôsobom zafungovalo. Film Denník Bridget Jonesovej sa so zárobkom takmer 300 miliónov dolárov zaradil medzi najúspešnejšie romantické komédie a Reneé Zelweger vyniesol dokonca nomináciu na Oscara. A nie náhodou.

Vybrať ten správny mix
Okrem výbornej predlohy Helen Fieldingovej totiž za projektom stál Richard Curtis. Britský režisér, scenárista a filmový producent dobre vie, čo na ľudí funguje. Správne nadávkovaná kombinácia romantiky a suchého anglického humoru chytí za srdce aj cynickejšie založených divákov. A tí potom radi vytiahnu peniaze z vrecka. Curtis sa blysol pred desiatimi rokmi najprv komédiou Štyri svadby a jeden pohreb. Keďže hlavný hrdina v podaní Hugha Granta dostal do kolien milióny žien, Curtis sa na vlne zviezol a Granta o päť rokov neskôr naservíroval v ďalšej srdcovke Nothing Hill. Do roly filmovej hviezdy, ktorá sa zaľúbi do obyčajného predavača kníh, vytiahol rovno Juliu Roberts. Snímka sa na čas stala dokonca najlepšie zarábajúcim britským filmom v histórii. 


Richard Curtis

Láska predáva. Najlepšie s humorom
Richard Curtis jednoducho pozná tie správne vzorce, aby sa z filmu nestalo uslzené údolie, no napriek tomu neostalo ani jedno oko suché. Sympatický hrdina (hrdinovia), zamotané ľúbostné vzťahy, trochu vtipu a šťastný koniec. To zabralo zatiaľ vždy. Aj v pokračovaní Bridget Jonesovej, aj v predvianočnej komédii Láska nebeská. 
Curtis si mohol pri písaní scenárov pomôcť i pestrým cestovateľským obdobím v detstve. Narodil sa na Novom Zélande austrálskym rodičom a pokým ako jedenásťročn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slabá aktivita na devízovom trhu
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 03 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 04 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 05 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:33