StoryEditor

ZOO Dvůr Králové. Safari na vlastnej koži

11.04.2008, 00:00

Zoologická záhrada Dvůr Králové patrí medzi najznámejšie a najkrajšie záhrady v Českej republike. V tejto záhrade získalo domov postupne dva a pol tisíca živočíchov z celého sveta. Jej pýchou je najväčšia kolekcia afrických zvierat. Tisíce návštevníkov sem prichádzajú najmä preto, aby zažili kúsok Afriky na vlastnej koži.

Záchrana nosorožcov
Obrovské nosorožce sa prevaľujú v blate a od slasti žmurkajú do objektívu ospalými okáľmi. Sú očividne vo svojej "pancierovej" koži. Priblížil som sa k dvojici hrubokožcov asi na dva metre a stlačil spúšť. Dvojica ťarbavých drobčekov, vážiacich spolu asi šesť ton, sa tvári naďalej veľmi mierumilovne a neškodne. Pavel Krychovský, ktorý sa o nosorožce stará, však upozorňuje, že priekopu deliacu zviera od návštevníka neodporúča prekročiť. Z bezpečnostných dôvodov sa odvaha v ZOO zakazuje.
Kralovodvorská zoologická záhrada sa chovom rôznych druhov nosorožcov zaoberá už vyše 30 rokov, nosorožca indického navyše možno stretnúť naozaj len v tejto záhrade. Tieto mierumilovné bylinožravce vo voľnej prírode postupne vymierajú "vďaka" pytliakom. Tí zvieratá bez ľútosti zabíjajú pre ich rohy. Veria, že je v nich ukrytá zázračná sila na mužskú potenciu. V Jemene dodnes časť rohu predstavuje symbol moci a pýšia sa ním najvplyvnejší muži v krajine. Dnes aj "vďaka" nim žije vo voľnej prírode len asi 17-tisíc nosorožcov.

Wágnerova africká divočina
Základy bohatej "zbierky" položil bývalý riaditeľ Josef Wágner, ktorý sa podieľal na záchrane Afriky a kúsok z nej priniesol aj Čechom. Tento muž dve desaťročia neúnavne organizoval expedície do rôznych častí Afriky, z ktorých priviezol do záhrady vyše dvetisíc zvierat. Tie neskôr poskytli cenný genetický základ kralovodvorskému chovu. Priamo úmerne s rozrastajúcim sa chovom rástli aj "rozmery" záhrady.
Josef Wágner tiež oddelil voľne žijúce zvieratá v ZOO od návštevníkov priekopami a vytvoril jednotlivé zvieracie pavilóny. Mnohé síce v apríli zívajú prázdnotou, pretože stáda sú na zimoviskách a do svojich letovísk sa vrátia až v máji, ale stovky každodenných domácich aj cezpoľných návštevníkov to od návštevy neodradí. Pozorovať totiž možno obyvateľov vtáčieho a vodného sveta, slony, šelmy všetkého druhu alebo aj vzácnu okapi. Okapi -- pralesná žirafa -- vyzerá ako antilopa, žirafa a oslík v jednom a patrí k najvzácnejším kopytníkom na svete. Podľa zoológov ide dokonca o posledného potomka treťohorných žiráf. Jazyk týchto zvierat je taký dlhý, že si ním pohodlne umyjú oči alebo vyčistia veľké uši. Obdivuhodné zviera bolo objavené iba na prelome 19. a 20. storočia v Kongu a do Európy sa dostalo okolo roku 1918. Tunajšia záhrada je jediná v v strednej Európe, v ktorej stretnete tajuplnú "žirafu".

Vláčikom po zoo
Približne po štyroch hodinách prehliadky bolia nohy, nie však oči. Vtedy možno nastúpiť do safari vláčika ("jízdné" je v cene vstupenky), usadiť sa vo vagóniku a nechať ďalej pásť oči na množstve zvierat. Alebo si zájsť na výstavu obrazov pravekých zvierat od Zdeňka Buriana a expozíciu dinosaurov, s ktorými sa dá cestovať časom bez toho, že by pobolievali nohy.
S príchodom šera v žiare reflektorov nadobúda atmosféra na grádoch a vo zvieratách sa prebúdzajú prirodzené inštinkty. Kto má výdrž, môže absolvovať aj nočné potulky a nechať sa unášať zvukmi českej nočnej Afriky...




menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:05