StoryEditor

Silvia Gáboríková o zrode hokejovej hviezdy

02.05.2008, 00:00

Pred ôsmimi rokmi sa ocitol trenčiansky hokejový odchovanec Marián Gáborík (14. februára 1982) vo vstupnom výbere talentov do zámorskej NHL (Minnesota Wild) ako tretí hráč, čo je historicky najvyššie umiestnenie Slováka v drafte NHL. Hneď v prvej sezóne (2000/2002) sa stal hviezdou najväčšieho formátu. Cesta na vrchol nebola jednoduchá nielen pre samotného Mariána Gáboríka -- prispieť svojou "troškou" do mlyna museli aj rodičia.
Momentálne jeden z najrýchlejších hokejistov sveta s najlepšou technikou sa postavil na korčule už ako trojročný.
"V jeho začiatkoch sme nevideli nič mimoriadne, vôbec som netušila, že z neho vyrastie hokejista," priznáva Mariánova mama Silvia Gáboríková, dnes správkyňa Nadácie Mariána Gáboríka. Hokej slúžil na "užitočné vyplnenie voľného času" ratolesti. Gáboríkovci predtým vodili na trenčiansky štadión aj Majovho staršieho brata Braňa. Ten sa im zdal dokonca oveľa talentovanejší ako mladší Marián.
"Neskôr sme však zistili, že Majo má pravé hokejové srdce," hovorí mama. "Išiel cieľavedome za svojím snom. Nikdy nevnímal tréningy ako povinnosť, vždy si nakladal na plecia viac ako ostatní."
Na tréningy na zimný štadión chodili bratia už pred šiestou hodinou ráno. Najskôr ich vodili len rodičia, bývali totiž pri "zimáku" na Sihoti. Keď sa rodina presťahovala, bolo to náročnejšie. Keď iba 10-ročný Marián prvý raz cestoval za "veľkú mláku" na turnaj, pomohli aj starí rodičia. Na prvú zámorskú cestu sa mu zložila celá rodina . O výstroj sa neskoršie, ke mal 15 rokov, síce už vtedy staral agent, niekedy však museli z rodinného rozpočtu prispieť aj rodičia. Nebolo to vraj veľa a robili to radi. Rodičia s Majom dokonca absolvovali aj všetky zápasy, nikdy ho však do ničoho nesilili.
"Snažili sme sa byť pri ňom. Podporovali sme ho, keď sa mu menej darilo na juniorských zápasoch. Hovorili sme mu, aby nevešal hlavu, že úspech sa určite dostaví," spomína mama Gáboríková.
Dnes matka jedného z najúspešnejších hokejistov sveta dodáva: "Ak by som mala ešte raz absolvovať jeho hokejové detstvo, urobila som to rada."

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 06:15