StoryEditor

Dožinky plné prekvapení

31.08.2007, 00:00

Okoloidúcich vítala hudba v rytme country a pri pohľade pod pódium azda každému ostal v pamäti pohľad na dve staršie dámy blondínky, ktoré spolu tancovali celý podvečer.
"Toto je moja mama. Ona je vdova a ja som sama, tak sme sa vybrali zatancovať si. Chodíme skoro každý týždeň, keď sú takéto akcie ako dožinky a hody. Máme rady aj cigánsku hudbu." Išli by ste tancovať aj nejakým mužom, ak by vás popýtal? "Možno aj áno," smeje sa pani Anna.

Vždy dobrá nálada
K dožinkom, oslave požatého obilia, alebo hodom nepochybne patrí veselá hudba, dobrá nálada a, samozrejme, špeciality malopodnikateľov ako cigánske pečienky, lokše, s neodmysliteľným vínkom či pivkom. Zábava vrcholí pred zotmením, v čase, keď na diskotékach ešte "upratujú" po predchádzajúcom dni.
Výhodou takýchto akcií je, že sa tu môžu zabávať deti, ich rodičia, stredná a staršia generácia a aj tí, ktorí si odskočili z blízkej krčmy. A to všetko pod "jednou strechou". Tak to bolo aj vo Vajnoroch. "My už ani netancujeme, chodíme iba na takéto akcie hlavne kvôli deckám. Môžu sa tu vyblázniť," hovorí 44-ročná Margita.
Niektorí starší ľudia už síce netancujú, ale filozofii na polovičný úväzok sa nebránia. "My sa len pozeráme," hovorí 60-ročná pani Alžbeta. "Lebo tu sa ľudia vedia zabávať, len keď sú opití."

S alkoholom aj bez
Vo Vajnoroch sa veselo pilo už od obeda, a možno aj preto mala väčšina oslovených tancujúcich Slovákov rovnaký názor: Ak si dám jedno vínko, to ešte neznamená, že som notorik. "Zabávam sa každý týždeň, chodím do umeleckej reštaurácie na Šafárikovom námestí a do kultúrnych domov cez zimu, aby som si držal kondíciu," prezrádza Slovák s menom Indián.
Presný vek však zo začiatku tají. "Mám indiánsky vek. To je taký starobný. Pamätám si, kedy vyletel Gagarin do vesmíru. Vtedy som mal desať rokov." Príliš plynule už rozprávať nevedel, evidentne nemal za sebou iba to jedno proklamované vínko.

Triezvy pohľad na tanec a zábavu mali prizerajúci sa. "Dnes nebudem tancovať. Idem ráno do roboty. Niekedy som chodieval aj do divadla, ale čo ja viem, nejako na to nie je času. Tuto vo Vajnoroch nič nie je, je to tu zabudnuté. Málo chodíme na kultúru. Skôr na futbal, hokej a podobne," rozpráva Matej, zástupca strednej generácie.

82 ročný lev parketu
Časť Slovákov predsa len patrila k svetlým výnimkám. Nebola to napríklad len blondínka Anna. Vrchol "tanečného" programu na dožinkoch nepochybne predstavoval 82-ročný Rudo Hudák. Pomaly sa totiž končilo vystúpenie country skupiny a nasledovala Vajnorská dychovka. "Ľudia nemajú čo robiť, tak sa tu zhromaždia. Popočúvajú hudbu, vypijú si. Má to čosi do seba. Páči sa mi to."
Aj vy si dnes zatancujete? Rudo odpovedá.: "Keď budú takto hrať, tak nie. Ale keď pôjde tá dychovka, určite si zaskočím. Akcie v Rači, Pezinku, Modre, to všetko ja pochodím. Mám na to podmienky -- manželku, ktorá sa tiež rada na takýchto veciach zúčastňuje. Prejde nám čas, my sme už doma."

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:03