StoryEditor

Americký viceprezident Biden pre HN: Rusku neustupujeme

22.10.2009, 19:00
Americký viceprezident sa počas svojej cesty po strednej Európe snaží spojencom vysvetliť, že novým plánom protiraketovej obrany neustupuje Rusku.

Americký viceprezident Joe Biden v exkluzívnom rozhovore pre české Hospodářské noviny pred príletom do Česka uviedol, že návrh na novú protiraketovú obranu, s ktorým prišla administratíva Baracka Obamu, neznamená ústupok Rusku.

"Vylepšenie vzťahov s Ruskom nebude na úkor našej podpory európskym spojencom a priateľom," povedal Biden v rozhovore, ktorý prinesie zajtra HNonline.sk a piatkové vydanie HN.

V rozhovore Česko označil za "spojenca", kým napríklad v stredu vo Varšave Poľsko označil za "jedného z najbližších spojencov".

Joe Biden je na ceste po troch stredoeurópskych krajinách, v stredu ponúkol Poľsku účasť na novej protiraketovej obrane, vo štvrtok jednal o budúcnosti americkej základne v Rumunsku a mal svoj jediný verejný prejav behom trojdennej cesty a večer priletí do Prahy.

Behom rumunského vystúpenia politik okrem iného ocenil rumunskú podporu novej verzie systému protiraketovej obrany a poďakoval mu za jeho vojenskú prítomnosť v Afganistane.

V piatok sa má americký viceprezident v Prahe stretnúť s českými politikmi a večer odletieť späť do USA.


Rozhovor nájdete v piatkových HN a na HNonline.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = style/rozhovor-1, menuAlias = rozhovor-1, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. október 2024 10:20