StoryEditor

Centrum malého Ríma na dosah

18.08.2008, 00:00

Štvorhviezdičkový hotel Empire leží len pár minút pešo od starobylého centra Trnavy. Jeho výhodou je zároveň blízkosť početných športovísk, ako sú futbalový štadión, mestská plaváreň, atletická dráha, volejbalové dvorce či športová hala.

Návrat do stredoveku
Krajské mesto jedného z investične najpríťažlivejších regiónov Slovenska -- Trnavu -- zvyknú pre veľký počet kostolných veží a sakrálnych pamiatok nazývať malým Rímom. Pre niekoho možno prehnané prirovnanie má svoje korene v minulosti: v 16. storočí sa sem pred blížiacim sa tureckým nebezpečenstvom presťahovalo ostrihomské arcibiskupstvo s kapitulou a Trnava tak prevzala úlohu kultúrneho a náboženského centra krajiny. Dnes môžu návštevníci v meste obdivovať prvý rannobarokový kostol na Slovensku -- univerzitnú Katedrálu sv. Jána Krstiteľa s pôvodným oltárom, ktorý patrí medzi najväčšie v strednej Európe. V susedstve monumentálneho Dómu sv. Mikuláša, v budove bývalého teologického seminára, sa nachádza Múzeum knižnej kultúry, kde možno okrem vzácnych kníh obdivovať aj nástroje súvisiace s tlačiarenskou tradíciou Trnavy.
Turisti každoročne prichádzajú do najstaršieho slobodného kráľovského mesta na Slovensku aj kvôli historickému jadru, ktoré je totožné s pôvodným stredovekým kráľovským mestom. Historické centrum obopína jedinečné mestské opevnenie s tehlovými hranolovými vežami -- stredoveké hradby pritom patria k najväčším a najzachovalejším v strednej Európe. Pozornosť si zasluhuje aj barokový komplex budov Trnavskej univerzity, ktorá bola v rokoch 1635 až 1777 jedinou vo vtedajšom Uhorsku, či na slovenské pomery unikátny počet pôvodných meštianskych domov.

Z minulosti do súčasnosti
Prvá písomná zmienka o meste -- pôvodne kupeckej osade ležiacej na križovatke starých obchodných ciest, využívaných od praveku -- pochádza z roku 1211. Výsady slobodného kráľovského mesta udelil Trnave uhorský kráľ Belo IV. v roku 1238. V súvislosti s okrúhlym jubileom sa preto tento rok koná v meste s takmer 70-tisíc obyvateľmi množstvo kultúrnych podujatí -- z blížiacich sa treba spomenúť septembrový Tradičný trnavský jarmok, v rámci ktorého slávnostne otvoria výstavu fotografií Genius loci Trnava v znovuobjavenej a zrekonštruovanej budove stredovekej radnice.
Mesto na rovine, ležiace 45 kilometrov od Bratislavy, však chce v budúcnosti návštevníkom ponúknuť okrem bohatej histórie, ktorú dokumentujú architektonické skvosty, oveľa viac: v najbližších rokoch by malo na okraji mesta v lokalite Medziháj, vzdialenej asi tri kilometre od Trnavy, vyrásť centrum športu, oddychu a zábavy za niekoľko miliárd korún. Popri parku pre korčuliarov a cyklistov, nákupného centra, hotelovej či administratívnej časti tu bude profesionálny pretekársky okruh -- autodróm, ktorý by mal spĺňať náročné medzinárodné kritériá pre konanie automobilových a motocyklistických pretekov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:22