StoryEditor

Originálne dezerty

16.12.2010, 23:00

Orechové koláčiky
Eva Šujanská, šéfcukrárka Kaffee Mayer, Bratislava

 Ingrediencie:
Cesto:
80 g práškového cukru
3 g vanilkového cukru
235 g hladkej múky
157 g margarínu
1 vajce

Plnka:
70 g kryštálového cukru
7 g vanilkového cukru
150 g vlašských orechov
rum podľa chuti
2 dl vody
detské piškóty

Poleva:
čokoláda
olej

Postup:
Cesto: Všetky suroviny spolu zmiesime a necháme odležať v chladničke 2 hodiny. Potom vyvaľkáme na plát hrubý cca 4 mm a vykrajujeme kolieska. Tie upečieme do ružova a necháme vychladnúť.

Plnka:
Dáme variť vodu s cukrom a do vriacej vody nasypeme mleté orechy a necháme poriadne prevrieť. Do vychladenej plnky prilejeme rum a podľa potreby zahustíme drvenými piškótami. Spájame vždy dve kolieska orechovou plnkou a necháme v chladničke stuhnúť. Potom namáčame v roztopenej čokoláde a dozdobíme orechami.

 

Hruška dusená v čaji a bielom víne
Zdeněk Pohlreich, šéfkuchár Cafe Imperial, Divinis Ristorante, Praha

  Ingrediencie
4 olúpané hrušky, ktoré zbavíme jadierok
čierny čaj (Earl Grey)
1 l bieleho vína
300 g krupicový cukor
3 klinčeky
3 badiány
1 celá škorica
Postup:
Privedieme víno do varu, pridáme doň čaj, cukor, klinčeky, badián, škoricu a potom do zmesi vložíme hrušku. Na miernom plameni varíme do zmäknutia. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Dezert môžeme servírovať s redukovaným sirupom alebo so zmrzlinou. Recept pochádza z knihy: Prostřeno bez servítků

Čokoládový pohár s gaštanovým pyré
Čokolatéria PASSÉ, Ružomberok

 Ingrediencie:
gaštanové pyré
piškóty
250 g postrúhanej čokolády (môže byť horká alebo mliečna, podľa chuti)
kyslá smotana
smotana na šľahanie
škorica a čokoládové dipsy a vlašské orechy na ozdobenie

Postup:
Do pohárov postupne ukladáme lyžicu gaštanového pyré, piškóty a roztopenú čokoládu. Polejeme kyslou smotanou zmiešanou so šľahačkou. Pohár vyzdobíme podľa nášho kreatívneho cítenia (napríklad škoricou, vlašskými orechmi).

 Rabanada, brazílsky vianočný dezert
Marília Sardenberg Zelner Gonçalves, brazílska veľvyslankyňa na Slovensku

 Ingrediencie:
1 pohár mlieka, 4 - 6 krajčekov toastového chleba bez kôrky, 1 rozšľahané vajce, 3 polievkové lyžice oleja na vyprážanie, cukor, škorica

Postup:
Krajce chleba postupne namáčame do mlieka a potom do rozšľahaného vajíčka. Opražíme ich na oleji dohneda a keď ich vyberieme z panvice, položíme ich na papierový obrúsok. Posypeme cukrom a škoricou a ihneď podávame.

Ťahaná štrúdľa starej mamy
Alžbeta Bátovičová, ELESKO restaurant & wine bar

 Ingrediencie
Cesto:
150 - 200 g hladkej múky
štipka soli
práškový cukor medzi prsty
trochu oleja (za náprstok)
trochu octu (za náprstok)
vlažná voda (podľa potreby)

Prézle:
strúhanka,
2 PL kryštálového cukru

Postup:
Vypracujeme vláčne cesto. Nemalo by byť ani riedke ani príliš husté, podľa toho pridávame vlažnú vodu. Správne vypracované cesto je asi po 20 minútach, keď sa odlepuje od dosky a zostane suchá aj doska aj ruky. Nahrejeme "kastrólik“ a takto nahriatym "kastrólikom“ prikryjeme cesto na 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti. Mak s cukrom, jablká s hrozienkami, tvaroh, Alebo vyskúšajte "prézle“ s cukrom. Ak sa rozhodnete pre prézle: strúhanku dáme na olej posmažiť. Pridáme 2-3 lyžice kryštálového cukru. Keď začne masa červenieť, zalejeme ju vriacou vodou a chvíľu ešte posmažíme.

Vyrobené cesto roztiahneme a naplníme vybranou plnkou. Trúbu predhrejeme na 250°C a pečieme cca 20 minút. Môžeme ozdobiť práškovým cukrom.

 Pravá írska káva
Kathryn Coll, írska veľvyslankyňa na Slovensku

 Pre 4 osoby
Ingrediencie: 2 lyžičky kryštálového cukru, 600 ml silnej horúcej kávy (nie instantnej), 50 ml írskej whisky na osobu, 300 ml vyšľahanej smotany (nie do tuha)

Postup:
Cukor rozdelíme do štyroch vyhriatych pohárov. Do každého z nich umiestnime kovovú polievkovú lyžicu. Opatrne nalejeme kávu a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Do každého pohára vmiešame jednu odmerku whisky. Vyberieme lyžicu, obrátime ju dnom nahor a držíme nad pohárom. Po opaku lyžice pomaly spúšťame šľahačku na kávu. Ak sme postupovali správne, šľahačka vytvorí na povrchu kávy vrstvu. Podávame okamžite.

Vianočný koláč
Cukráreň Domenico, Poprad
Ingrediencie:
200 g Hery, 400 g kryštálového cukru, 400 g hladkej múky, 400 g mletých vlašských orechov, 7 g prášku do pečiva, 10 g vanilkového cukru, 4 vajcia, 1/2 dcl rumu, 1 až 1/2 kg jabĺk, 7 - 10g mletej škorice

Postup:
Cukor rozmiešame s herou a žĺtkami. Pridáme múku s práškom do pečiva, orechy a rum. Do hladka vymiešame. Rozotrieme na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Necháme piecť v rúre na 200 stupňoch do zlatista.

Medzitým necháme ošúpané a pokrájané jablká dusiť so škoricou. Na upečené cesto vylejeme udusené jablká a na to s cukrom vyšľahané bielka. Posypeme orechmi a zapečieme.

menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. december 2025 09:52