Reuters
StoryEditor

Čína naďalej osekáva internet. Anonymne nesmiete nič, zakázané je čokoľvek

28.08.2017, 21:30
Autor:
kuzkuz
Cenzúra v totalitnej Číne sa podľa očakávania ďalej priostruje. Nový zákon zakazuje akékoľvek anonymné diskusné fóra alebo príspevky.

Čína stále účinnejšie znemožňuje ľuďom slobodný prístup k informáciám. V júli komunistická vláda rozhodla o zákaze VPN. Ten užívateľom internetu umožňoval prístup aj na zahraničné stránky neregulované režimom a k službám ako Facebook alebo Twitter, ktoré sú v Číne zakázané. Zákon začne platiť vo februári 2018.

Už tento rok prvého októbra však vojde do účinnosti iné nariadenie Úradu pre dohľad nad kyberpriestorom (Cyberspace Administration of China). To zakazuje akékoľvek anonymné príspevky na diskusných fórach a v ďalších službách. Ich zriaďovatelia budú povinní zisťovať a overovať pravosť mien používateľov už pri ich registrácii. Nezákonný obsah, čo môže byť prakticky čokoľvek, pretože nie je presne definovaný, musia firmy ihneď nahlásiť úradom.

V článku 15 príslušného zákona sa napríklad hovorí, že prevádzkovatelia služby nesmú zverejniť (reprodukovať a rozširovať) nič, čo narúša alebo podkopáva národnú jednotu, poškodzuje národnú česť a záujmy a vytvára kult. Nesmú tiež rozširovať oficiálne nepotvrdené dohady a zvesti.

Podľa portálu TechCrunch, ktorý s informáciou prišiel, tak vláda chce z technologických firiem, ako sú Baidu alebo Alibaba, vytvoriť účinné strážne psy internetu. Deje sa tak vo chvíli, keď sa Čína pripravuje na jesenný 19. zjazd vládnucej Komunistickej strany, kde budú do kľúčových funkcií štátu vymenovaní noví súdruhovia.

Čína už skôr vydala zákon, ktorý nariaďuje všetkým firmám, aby všetky informácie o užívateľoch skladovala na serveroch umiestnených v Číne. Cestou prísnej cenzúry internetu sa vydalo aj Putinovo Rusko, kde taktiež zakázali využívanie VPN pre prístup k neskresleným informáciám a od roku 2012 majú cenzúrny zákon, ktorý vláde umožňuje z internetu odstrániť takmer akúkoľvek stránku.

Prakticky všetky masové médiá v krajine už ovláda režim a sú prísne cenzurované. Nezávislé televízne a rozhlasové stanice aj novinári boli postupne (až na výnimky) zlikvidovaní, a internet tak zostal poslednou šancou občanov, ako sa dostať k informáciám. Podobne ako Čína postupuje po nastolení tvrdého Erdoganovho režimu od vlaňajška aj Turecko.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:11