Reuters
StoryEditor

Komentár: Apple by si mal uvedomiť, že obličky nerastú na strome

12.09.2017, 23:45
Komentár k novému začiatku pre Apple.

Je tomu presne 10 rokov, čo sa dostal na trh prvý iPhone. Apple v roku 2007 odštartoval novú éru. Všetci sa mu smiali a takmer nikto mu neveril.

Napokon zmenil svet, v ktorom žijeme. Skutočne. Telefón už nie je len na telefonovanie a drvivá väčšina z nás má vo vrecku inteligentný smartfón, nie obyčajný mobil, ktorý zvládne maximálne tak hru háďa. Nebol to prirodzený vývoj, niekto to musel jednoducho začať a usmerniť, ale aj zaplatiť.

S novým iPhonom X môžeme začať vtipne. Je revolučný, inovatívny, ale aj rekordne drahý. A tak by si mal Apple uvedomiť, že obličky nerastú na strome. Požičal som si to z jednej internetovej diskusie. Cena je totiž 1 149 eur, prípadne 1 319 eur v „plnej výbave“ za iPhone X. 

Applu sa navyše pri tlačovej konferencii poradilo urobiť jednu blamáž. Úplne prvé predstavenie technológie, kde mal človek z Apple odomknúť iPhone X na základe preskenovania tváre, nefungoval. A to dvakrát po sebe. Ťažko si želať horší začiatok. Na tom však už nezáleží.

Dnes, respektíve včera sa Apple pokúsil po desatich rokoch začať novú kapitolu. A to s iPhonom X. Zdá sa, že začiatok bude trošku podobný ako pri iPhone prvej generácie. Nejaký ten výsmech od odborníkov, ktorí používajú Android a samozrejme odkaz na to, že toto tu už všetko bolo.

No stavte sa, kto bude kráľom v predajoch telefónu. A to pokojne aj v tomto prípade, kde základná cena je viac ako ako priemerný Slovák zarobí za jeden mesiac. V najdrahšom prípade na iPhone X musí robiť dokonca dva mesiace. Nejesť, neplatiť nájom a ani nedýchať.

Zdá sa, že je to jedno. Apple ukázal špičkový produkt a začal novú éru. A keďže toto je komentár a nie technologické okienko, skúsim to napísať nakoniec len v jednej vete. Nie je to taká revolúcia ako prvý iPhone so Stevom Jobsom, ale rozhodne druhá najväčšia, ktorú za históriu iPhonu Apple dovolil.

Pozrite si online prenos z predstavovania noviniek od Apple.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:28