StoryEditor

Technológia, ktorá zmenila upratovanie. Robotické vysávače nám slúžia už 15 rokov

19.09.2017, 15:49
Vysávanie sa sto rokov technologicky nezmenilo. Revolúciu priniesli až robotické vysávače, ktoré uviedli na trh v septembri 2002.

Revolučnú novinku priniesla spoločnosť iRobot, ktorá presne pred 15 rokmi predstavila svoj prvý robotický vysávač Roomba. Odvtedy sa predali milióny kusov. Zo začiatku panovala k tejto technológii nedôvera, ktorá sa ale spája s veľkým záujmom. Dnes hovoríme o segmente, ktorý stále zaznamenáva prudký nárast predaja aj inovácií. Ponúka pripojenie na internet, cez mobilné aplikácie a je súčasťou smart domov budúcnosti. 

“Príchod robotického vysávača Roomba na trh pomohol vytvoriť životaschopný trh pre spotrebiteľskú robotiku a tiež dostal značku iRobot do domácností po celom svete,” povedal CEO a zakladateľ spoločnosti iRobot Colin Angle. “Po pätnástich rokoch sme nadšení, že môžeme osláviť tento míľnik a zároveň si uvedomujeme, že je pred nami ešte dlhá cesta. Počas ďalších 15-tich rokov budú robotické vysávače ústrednou súčasťou smart domácností a budú pomáhať ľuďom dosiahnuť viac v ich každodennom živote.”

Firma má vo svete vyše tisícku patentov a už dnes prináša do domácností budúcnosť. Technológia robotického vysávania sľubuje aj výrazné šetrenie času, približne 110 hodín života, ktoré by inak ľudia museli venovať upratovaniu.

iRobot

Za spoločnosťou stoja dvaja americkí inžinieri a špecialisti na robotiku Colin Angle a Helen Greiner, ktorí  v roku 1990 pôsobili na Massachusetts Institute of Technology.  V roku 2014 ich firma dosiahla obrat viac než 557 miliónov dolárov, zamestnáva viac ako 500 najlepších odborníkov, inžinierov, technikov a programátorov z robotického priemyslu na celom svete. Pod burzovým symbolom IRBT má spoločnosť kótované akcie na burze NASDAQ. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:43