StoryEditor

Rebríček najrozšírenejších vírusov

18.07.2006, 00:00

Spoločnosť Panda Software publikovala rebríček najrozšírenejších vírusov za mesiac jún. Aj keď bol jún pomerne pokojným mesiacom, boli zaznamenané viaceré nové varianty červa Bagle, ktorý je známy svojou schopnosťou rýchlo sa šíriť prostredníctvom e-mailov. Môže ísť o predzvesť nového pokusu ich tvorcov rozšíriť tieto varianty v masovom meradle medzi používateľov.
Je to už rok, čo sa FTP skript z rodiny Sdbot drží na prvom mieste rebríčka. Za ním nasleduje červ Netsky.P, ktorý bol prvýkrát detekovaný v marci 2004 a odvtedy sa pravidelne objavuje medzi najčastejšie detekovanými hrozbami. Netsky.P sa šíri prostredníctvom zraniteľnosti v Internet Explorer. Trojan Jupillites.G, ktorý umožňuje útoky na diaľku na infikované počítače, sa ocitol na treťom mieste. Vírus Parite.B, ktorý vznikol v roku 2001, je na štvrtom mieste rebríčka. Infikuje súbory s príponami .exe (vykonateľné) a .scr (screenshoty). Za ním nasleduje trojan Lowzones.SE, ktorý dokáže kradnúť informácie a získavať screenshoty z infikovaných počítačov.
Opäť je potrebné zopakovať, že je stále veľké množstvo počítačov, ktoré nemajú nainštalovanú bezpečnostné riešenie a obsahujú zraniteľnosti, na ktoré už dlhý čas existujú záplaty od výrobcov. Dokazuje to napríklad prítomnosť Netsky.P, ktorý sa šíri a automaticky infikuje počítače vďaka zraniteľnosti v Internet Explorer. Záplata k tejto chybe je pritom k dispozícii už viac než 3 roky. Infikovaný počítač sa stáva zdrojom infekcie pre ďalšie obete a ľahkou korisťou pre hackerov, ktorí jeho prostredníctvom môžu uskutočňovať útoky.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 21:19