AppleReuters
StoryEditor

Apple priznal, že problém s procesormi sa týka všetkých Macov a iOS zariadení

05.01.2018, 09:20
Autor:
klkl
Chybou nazvanou Meltdown nie sú ohrozené len inteligentné hodinky – Apple Watch.

Technologický gigant potvrdil, že všetky jeho zariadenia, so systémami iOS 11.2, macOS 10.13.2 a tvOS 11.2, teda prakticky všetky iPhony a počítače, ktoré Apple vyrába, sú ohrozené chybami v procesoroch nazvanými Meltdown a Spectre.

Apple zároveň potvrdil, že už prijali opatrenia, aby chránili zariadenia s ich operačnými systémami pred chybou Meltdown. Rovnako oznámili, že v najbližších dňoch zavedú opatrenia pre Safari, ktoré majú chrániť pred chybou Spectre. Chytré hodinky, Apple Watch nie sú podľa Apple ohrozené.

Aktualizujte softvér

„Zatiaľ nie sú známe žiadne pochybenia, ktoré by mali vplyv na zákazníkov,“ uvádza Apple a CNN v reakcii dodáva, že tým opakujú to, čo už povedali aj ostatné spoločnosti a bezpečnostní analytici.

Apple zároveň uvádza, že používatelia ich zariadení by sa mali uistiť, že softvér v ich zariadeniach je aktualizovaný a vždy by mali nové aktualizácie inštalovať. To je podľa technologickej spoločnosti momentálne jediný spôsob, ako sa chrániť proti útokom hackerov zneužívajúcich chyby v procesoroch.

Pozor na nedôveryhodné aplikácie

„Nakoľko si zneužitie týchto chýb vyžaduje spustenie škodlivej aplikácie na vašom Macu alebo iOS zariadení, odporúčame sťahovať softvér len z dôveryhodných zdrojov, ako je App Store,“ odporúča výrobca.  

Podľa zistení vedcov, ktorí na chyby upozornili tento týždeň, je chybou Spectre ohrozený takmer každý systém vrátané stolových počítačov, notebookov, smartphonov až po cloudové úložiská. Chyba Meltdown je špecifická pre zariadenia, ktoré majú procesory od spoločnosti Intel, tých je v súčasnosti na trhu väčšina.

Dostanú sa k citlivým údajom

„Chyby Meltdown a Spectre zneužívajú nástroj moderných procesorov, ktorý sa nazýva špekulatívne vykonávanie (speculative execution, pozn. red.),“ informuje Apple. Ako ďalej dodáva, tento nástroj zvyšuje rýchlosť procesora operovaním na viacerých príkazoch naraz. Na zvýšenie výkonu procesor predpovedá, ktorá cesta je najpravdepodobnejšia a bude špekulatívne pokračovať v spúšťaní procesov touto cestou.

Ako vysvetľuje Apple, Meltdown a Spectre môžu zneužiť toto špekulatívne vykonávanie na to, aby sa dostali k privilegovanej pamäti – vrátane jadra – z menej privilegovaných používateľských procesov ako je napríklad škodlivá aplikácia spustená v zariadení. Hackeri sa týmto spôsobom môžu dostať k citlivým údajom.

Zariadenia spomalia

Softvérové aktualizácie na ochranu zariadení už vydali aj Microsoft, Google a Amazon. Experti upozorňujú, že opravenie tohto problému zníži výkon zariadenia, bežných užívateľov by to však podľa Intelu nemalo ovplyvniť.

Ako uvádza CNN, väčšou výzvou to však bude pre spoločnosti, ktoré spracúvajú veľké množstvo dát a potrebujú silné výkony procesorov. Patria medzi ne prevádzkovatelia cloudových úložísk, obchodníci spracúvajúci zákaznícke transakcie a zdravotnícke systémy, ktoré spracúvajú dáta.

CNN ďalej uvádza, že úplne sa zbaviť tejto chyby by znamenalo úplne vymeniť procesory, čo je dnes nerealistické. Momentálne totiž nie sú na trhu procesory, ktoré by vedeli tie zraniteľné nahradiť a zároveň by mali rovnakú funkčnosť.  Experti pre CNN potvrdili, že vytvoriť a dostať na trh čipy, ktoré by problémy nemali potrvá roky.

01 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 04 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:59