StoryEditor

Hopin spojil nemožné. Taxikárov a MHD do jednej aplikácie

06.02.2018, 15:54
Mala by to byť jedna aplikácia vytvárajúca inteligentnú dopravu v celom meste. Hopin teda chce, aby ľudia našli všetko pod jednou strechou. Na prvý pohľad to tak vyzerá, no nie je ešte úplne dotiahnuté do konca. 

Spojiť celú dostupnú dopravu do jednej aplikácie nie je vôbec zlý nápad. Hopin Taxi zmenil názov len na Hopin a pridal do aplikácie veľkú novinku. Spoje MHD. Prekvapením pre nás bolo, že Hopin si aplikáciu rozdelil na tri časti - MHD, Taxi a Limo. A presne prvú časť, ktorú uvidíte vždy pri spustení Hopinu nebudú taxíky, ale práve metská hromadná doprava. 

Nie to však len obyčajný doplnok, ktorý by vám dal do rúk len cestovné poriadky. Čo je najdôležitejšie,  na zobrazených mapách vidíte s približným odhadom polohu autobusov, električiek a trolejbusov.  HN archív

Zobrazenie MHD a taxíkov na mapách. 

Váš autobus uvidíte na mape

Aplikácia dostáva informácie o ich jazde a polohe len raz za minútu. Hopin však polohu vozidiel MHD dopočítava aj vlastným algoritmom. Aby bola lokalizácia MHD čo najpresnejšia. Tie, ktoré majú polohu odhadnutú Hopinom sú bledočervené, tie s reálnou červené. V našom teste sa ukázalo, že ich miesto na mape je prekvapivo pomerne presné. 

Určite by sme sa na to nespoliehali, no odhadom viete, že váš spoj mešká alebo čo-chvíľa dorazí. Nie však každý spoj má lokalizačnú službu, v uliciach je ich však drvivá väčšina. 

V aplikácii si tak viete odsledovať, kde je váš spoj alebo pokojne si nechať zobraziť celú linku so všetkými električkami - napríklad s číslom 5. 

Rovnako tu nájdete aj možnosť vypočítania trasy. Tu sa nám však trošku začala strácať ergonómia ovládania a aj možnosti kam to mohol Hopin dotiahnuť. 

Hopin

Škoda nedostatkov

Hoci si dáte vyhľadať zastávku, Hopin vám trasu nevypočíta. Zobrazí ju na mape aj s najbližšími spojmi, ktoré naň dorazia. Pre navigáciu musíte kliknúť o tabuľku nižšie. Akoby na adresu, kam chcete cestovať. Chvíľu nám trvalo, než sme tento krok pochopili.

V novom Hopine si môžete nechať zobraziť samozrejme aj prehľad pokynov, ako cestovať a kde prestupovať. Je to, žiaľ, bez mapy a pre ľudí, ktorí nepoznajú Bratislavu alebo polohy zastávok, tak môže byť navigácia nepoužiteľná. 

Určite sa dočkáme aktualizácie, kde zrejme Hopin mnohé nedostatky odstráni, no je škoda, že toto nefunguje už od začiatku. Mohol by to byť „game changer“, teda niekto, kto by v tomto zmenil trh.

Rovnako sa niekedy v budúcnosti plánuje aj šikovná integrácia taxíkov s MHD. Jednoducho appka vám ponúka najideálnejšiu možnosť, ako sa dostať z bodu A do bodu B. 

Hopin

Nájdete tu aj luxus

V novej appke samozrejme nechýbajú taxíky. Tie sú teraz rozdelené do dvoch služieb. Klasické a „Limo“. Pri klasike sa Hopin odvoláva na to, že pre jeho službu jazdia len preverení vodiči. Polohu vozidiel vidíte na mape a s vodičom môžete komunikovať cez telefón alebo mu dokonca napísať. To je veľmi šikovné, ak na vás čaká a necháte rýchly odkaz alebo sa neviete nájsť.

Stále viete zaplatiť kartou cez aplikáciu alebo „kešom“. Vidíte fotografiu auta, meno vodiča či jeho cenník. 

Funkcia Limo je rovnako v Hopine novinka. Združuje približne 30 zaregistrovaných vodičov s top autami v bratislavských uliciach. Minimálne jazdné je osem eur, vodič musí spĺňať dress code a zákazníkovi ponúknuť nadštandardné služby. 

Hopin sa v novom roku vydal správnym smerom, ako integrovať dopravu do jednej aplikácie. V našom teste appka obstála, veľmi sa nám páči spojenie MHD a taxi a taktiež jej dizajn. Má však, hlavne v prípade metskej dopravy, veľké rezervy. 

(nová verzia je dosupná len pre Android, iOS príde v najbližších dňoch)

01 - Modified: 2024-03-01 09:09:19 - Feat.: - Title: Štrajk v Nemecku ochromil mestskú dopravu. V Sasku musia cestujúci počítať s výpadkom spojov do nedele ​ 02 - Modified: 2024-01-10 17:12:50 - Feat.: - Title: Tragická nehoda v Bratislave: Zomrela dôchodkyňa, museli odkloniť MHD 03 - Modified: 2023-12-22 08:18:11 - Feat.: - Title: Výkony osobnej dopravy boli v októbri 2023 vyššie o takmer 10 percent 04 - Modified: 2023-10-12 14:12:31 - Feat.: - Title: Kuriózna nehoda v Lamači. Rozbehnutý autobus sa snažil vodič zastaviť holými rukami 05 - Modified: 2023-10-09 11:26:59 - Feat.: - Title: Meškania MHD na Vajanského nábreží sú obdobné ako pred zavedenými zmenami, tvrdí dopravný podnik
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:21