Twitter, Siamphone
StoryEditor

Vybitý telefón pripojila kvôli hovoru k nabíjačke. Stálo ju to život

03.04.2018, 14:23
Autor:
lhrlhr
Prípad, pri ktorom v telefóne explodovala batéria nebol ojedinelý.

Osemnásťročná indická dievčina zomrela po tom, čo svoj telefón kvôli vybitej batérii pripojila k nabíjačke, aby mohla zavolať príbuzným. Batéria jej staršej nokie počas telefonátu explodovala, píše iDnes.

Tragická udalosť sa stala v dedine Kheriakani vo východoindickom štáte Urísa. Osemnásťročná Uma chcela podľa jej brata zavolať príbuzným, batéria jej Nokie 5233 bola však vybitá. Telefón preto pripojila k nabíjačke a začala telefonovať.

Hovor však nemal dlhé trvanie, batéria telefónu explodovala. Podľa serveru Phonearena spôsobila explózia popáleniny na ruky, hrudi a nohe. Vážne zranenú dievčinu našla jej rodina v bezvedomí. Lekárska pomoc prišla neskoro.

"Skôr ako sme mohli zistiť, čo presne sa stalo, upadla Uma do bezvedomia. V nemocnici ju vyhlásili za mŕtvu," informoval indické médiá brat dievčaťa. Presnú príčinu smrti by mala objasniť nariadená súdna pitva.

Spoločnosť HMD Global, ktorá v súčasnosti vlastní práva na značku Nokia, vyjadrila nad touto tragickou udalosťou zármutok. Inak sa od nej však dištancuje. Spoločnosť totiž podľa jej hovorcu môže aj bez možnosti nezávislého overenia skutočnosťou potvrdiť, že HMD Global dotyčný mobilný telefón nevyrobila ani nepredávala.

Práva na značku Nokia vlastní až od decembra 2016, pričom Nokia 5233 je modelom z roku 2010. Išlo teda o model, ktorý vznikol ešte pod taktovkou fínskej spoločnosti Nokia. Stále navyše nie je jasná príčina explózie. Je možné, že dievča vo svojom telefóne používalo neoriginálnu batériu, pred čím výrobcovia varujú.

Ojedinelý prípad? Nie

Podobná tragédia sa odohrala už v roku 2013. Vtedy zomrela letuška spoločnosti China Southern Airlines, ktorá chcela na dobíjajúcom sa iPhone 5 prijať hovor. Polícia však pri vyšetrovaní neoverila, či bol skutočnou príčinou smrti práve telefón.

Na vine mohla byť napríklad aj chybná či neoriginálna nabíjačka. Apple v súvislosti s touto tragickou udalosťou svojich zákazníkov dôrazne varoval pred používaním neoriginálneho príslušenstva.

Ani explózie samotných batérií mobilných telefónov nie sú výnimočné. Napríklad vlani v októbri zaznamenali kamery v hale päťhviezdičkového hotela v indonézskom Semarang výbuch staršieho samsungu v náprsnom vrecku košele hotelového manažéra.

A keď je reč o Samsungu, tak nemožno nespomenúť kauzu prehrievajúceho sa a vybuchujúceho typu telefónu Note 7, kedy príčinou náhodných výbuchov boli podľa spoločnosti batérie.

Tá pôvodná mala dizajnovú chybu, v prípade druhej, ktorá bola určená pre vymenené typy. Rovnaké problémy spôsobila výrobná chyba.  Začiatkom decembra 2016 Vojtech Dymáček, ako jeden z cestujúcich v lietadle China Airlines Samsung nakrútil, ako sa letušky snažia uhasiť Samsung Galaxy S6, ktorý počas letu vybuchol jednému cestujúcemu.

Prvé prípady explodujúcich mobilov zaznamenali už v roku 2004, aféra sa pritom nevyhla ani susednému Česku. V roku 2005 explodovala batéria mobilu školáčky z Liberca.

Až pri podrobnom skúmaní sa preukázalo, že nešlo o originálnu batériu. 

01 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 02 - Modified: 2024-04-23 04:44:49 - Feat.: - Title: Zomrela Hana Brejchová: So sestrou do svojej smrti neprehovorila 03 - Modified: 2024-04-21 14:35:17 - Feat.: - Title: Josef Laufer po 4 rokoch v umelom spánku navždy odišiel. Plánovanú operáciu srdca neprežil 04 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 05 - Modified: 2024-04-21 11:00:00 - Feat.: - Title: Ruský bloger nechal vyhladovať svojho mesačného syna. Kŕmil ho len slnečným svetlom, pretože z neho chcel mať Supermana
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:32