StoryEditor

Z nevinného vtipu sa stal hoax, naleteli tisíce Slovákov

11.04.2018, 16:39
Slovenskom sa šíri hoax spojený s písmenkami BFF.

Spoločnosť Facebook a jej predstaviteľ Mark Zuckerger prežívajú v týchto dňoch krušné chvíle. Problémom sú zneužité dáta miliónov používateľov, ktoré boli pravdepodobne využité na ovplyvňovanie verejnej mienky.

Zuckerberg je v týchto dňoch tiež vypočúvaný a niektoré výrazné mená spoločnosti sa dokonca odhlásili z tejto sociálnej siete.

Zo situácie si chcela vystreliť stránka Čistá psychiatria na svojom Facebooku, no situácia sa trochu zvrtla. Používatelia tejto sociálnej siete nepochopili iróniu a okamžite tak vznikol hoax. Posúďte sami:

„Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ Facebooku, vymyslel slovo BFF, aby sa uistil, že váš účet na facebooku je bezpečný. Dajte lajk tomuto príspevku a napíšte BFF do komentára, ak sa objaví zelená, váš účet je chránený. Ak sa neobjaví v zelenej farbe, okamžite si zmeňte heslo, pretože ho môže niekto hacknúť (zneužiť).“

Alžbeta Harry Gavendová

​Nuž, isté je, že písmenká BFF vám môžu skutočne zozelenieť po uverejnení statusu. Navyše, objaví sa aj animácia rúk, ktoré si tlesknú. Pointou však nie je overenie, že vás Facebook-účet je chránený.

Ide o jednu z animácií, ktoré ponúka sociálna sieť a ktoré fungujú už dlhšiu dobu. Ak napríklad napíšete do statusu „xoxo“, nápis zružovie a objavia sa srdiečka. V prípade, že napíšete „Gratulujem“, privíta vás červený nápis a balóny s konfetami. BFF je skratka pre Best Friends Forever a po jej napísaní si ruky spoločne tlesknú na znak kamarátstva.

Alžbeta Harry Gavendová

Čistá psychiatria navyše postupne aktualizovala svoj status s výzvou, aby už ľudia nič nepísali, pretože išlo o vtip. „Na tejto stránke netreba brať nič vážne,“ písal admin. Ráno sa tu ešte 7:23 objavil posledný update, že pribudlo vyše 10-tisíc komentárov od upozornenia, že je to vtip a ľudia si ani len nečítajú, čo lajkujú a komentujú.

Aktuálne už status na stránke Čistá psychiatria nie je k dispozícii. Správu však zdieľajú aj ďalšie stránky a množstvo ľudí naďalej komentuje a "zisťuje", či je ich Facebook účet v bezpečí... Môžeme si vziať ponaučenie - ako písal admin, množstvo ľudí často ani nevie, čo lajkuje, zdieľa, či komentuje. Skúsme byť pozornejší. 

01 - Modified: 2018-04-11 09:05:48 - Feat.: 0 - Title: Facebook bude odměňovat za informace o zneužívání dat uživatelů
01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-30 12:19:40 - Feat.: - Title: Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom. Kandidát podáva trestné oznámenie 04 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 05 - Modified: 2024-03-20 11:09:15 - Feat.: - Title: Zachytil si správu o smrti Karola III.? Je to hoax. Dezinformácie rozšírili ruské médiá
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:05