StoryEditor

Dočasné tetovanie pomôže zmerať úroveň alkoholu v krvi

12.04.2018, 15:26
Zariadenie získa informácie o alkohole z vášho potu.

Ak sa vám trochu natiahne večerná párty, ráno si zrejme lámete hlavu, kedy môžete konečne sadnúť za volant. Vedci z Univerzity v Kalifornii vám možno už čoskoro pomôžu.

Pripravujú zariadenie, ktoré má byť skutočne spoľahlivé a najmä rýchle. Ide o monitorovacie zariadenie pripomínajúce dočasné tetovanie. Máte ho prilepené priamo na koži. Stimuluje potenie a práve z neho získava dáta o úrovni alkoholu v krvi. To všetko sa prenáša do smartfónu, kde si záznam pohodlne prezriete.

“Podobá sa to dočasnému tetovaniu, ale je to vlastne náplasť s biosenzorom, v ktorej je zakomponovaných niekoľko flexibilných bezdrôtových súčastí,” vysvetľuje Seila Selimovic, riaditeľka programu, ktorý pomáha vyvíjať túto technológiu.

“Jedna zo zložiek vylučuje látku, ktorá podporuje potenie pokožky pod náplasťou. Ďalšia zložka zaznamenáva zmeny v malom elektrickom prúde, ktorý prechádza cez vzniknutý pot. Zmeny vypovedajú o úrovni alkoholu a posielajú informáciu do smartfónu používateľa.”

Science Daily

​Výhodou tohto zariadenie je presnoť a spomínaná rýchlosť. Úroveň alkoholu v krvi tak zistíte v priebehu 8 minút. Merače, ktoré využívajú pot síce nie sú novinkou, no na odpoveď si počkáte aj dve až tri hodiny. Dovtedy snáď už aj vytriezvete… Zatiaľ však nie je isté, kedy by sa mohol tento biosenzor dostať do praxe.

Aké sú ďalšie možnosti?

V súčasnosti sa pre domáce účely často využívajú alkoholové testery v podobe tzv. "drägerov", do ktorých jednoducho fúknete a do niekoľkých sekúnd sa vám zobrazí hladina alkoholu v krvi. Tieto merače sú verejnosti bežne dostupné a na trhu ich nájdete hneď niekoľko. 

Na výpočet hladiny alkoholu v krvi si môžete pomôcť aj aplikáciu v smartfóne. V tomto prípade však ide len o orientačnú hodnotu, keďže smartfón reálne nemeria vaše biologické funkcie.

Niektoré navyše hneď po inštalácii aplikácie zobrazia informáciu, že poskytujú "len orientačné hodnoty a výsledky nemajú žiadnu právnu platnosť". Jednoducho sem vpíšete svoje biologické údaje ako je napr. hmotnosť a pohlavie, a potom už len zadávate počet panákov. V aplikáciách vám zobrazí, kedy by ste mali byť triezvy. 

Alžbeta Harry Gavendová

​Vyskúšajte zábavnú aplikáciu Alcodroid Alcohol Tracker pre Android alebo Promile info pre iOS. 

Zdroj: engadget.com

01 - Modified: 2018-03-29 18:39:13 - Feat.: 0 - Title: Slováci pred Veľkou nocou najviac nakupujú alkohol, nealko a sladkosti 02 - Modified: 2018-03-01 11:30:28 - Feat.: 0 - Title: Veda už vie, prečo alkohol vedie k násiliu
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:43