The Telegraph
StoryEditor

Firma Cambridge Analytica po škandále s dátami z Facebooku končí

02.05.2018, 20:29
Autor:
ČTKČTK
Informoval o tom dnes americký denník The Wall Street Journal, podľa ktorého v súvislosti so škandálom v uplynulých mesiacoch firma stratila množstvo zákazníkov.

Firma Cambridge Analytica, ktorá získala dáta desiatok miliónov používateľov sociálnej siete Facebook a využila ich v rámci volebných kampaní v niekoľkých krajinách, končí.

Informoval o tom dnes americký denník The Wall Street Journal, podľa ktorého v súvislosti so škandálom v uplynulých mesiacoch firma stratila množstvo zákazníkov.

Cambridge Analytica pomáhala pri volebnej kampani americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Podľa britskej televízie Channel 4 pôsobila napríklad aj v Česku.

Do problémov sa Cambridge Analytica dostala po tom, ako informátor z vnútra spoločnosti prišiel s tvrdením, že analytická firma získala údaje používateľov na to, aby ich použila na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb v roku 2016.

"Napriek tomu, že Cambridge Analytica si je jednoznačne istá, že jej zamestnanci postupovali v súlade so zákonom... silná medializácia odohnala všetkých našich klientov a dodávateľov," uviedol podľa spravodajskej televízie BBC hovorca britskej firmy Clarence Mitchell.

"V dôsledku toho sa spoločnosť rozhodla ukončiť svoje podnikanie," dodal Mitchell.

Škandálom s únikom osobných údajov bolo podľa informácií Facebooku zasiahnutých až 87 miliónov užívateľov tejto sociálnej siete, pripomína BBC.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:27