StoryEditor

Zuckerberg bude škandálu čeliť v Bruseli osobne. Tentokrát za zatvorenými dverami

17.05.2018, 09:21
Autor:
ČTkČTk
Mark Zuckerberg sa chcel pôvodne stretnutiu v Bruseli vyhnúť a vyslať tam svojho zástupcu.

Šéf americkej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg je ochotný stretnúť sa s poslancami Európskeho parlamentu (EP) a hovoriť s nimi o škandále okolo zneužitia dát desiatok miliónov užívateľov sociálnej siete konzultačnou spoločnosťou Cambridge Analytica.

Podľa oznámenia predsedu EP Antonia Tajaniho by mohol Zuckerberg do Bruselu priletieť už na budúci týždeň. Zuckerberg pred časom vypovedal na verejnom vypočutí pred americkými senátormi vo Washingtone.

Stretnutie s predstaviteľmi europarlamentu by sa malo však uskutočniť za zatvorenými dverami. "Naši občania si zaslúžia úplné a detailné vysvetlenie," uviedol Tajani vo vyhlásení na Twitteri.

"Vítam rozhodnutie Marka Zuckerbega, že osobne predstúpi pred zástupcami 500 miliónov Európanov. Je to krok správnym smerom k obnoveniu dôvery," dodal predseda EP. S Zuckerbergom by sa podľa Tajaniho mali stretnúť aj predsedovia jednotlivých parlamentných frakcií a predseda a spravodajca výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci.

Podľa zdroja agentúry AFP by mal Zuckerberg s predstaviteľmi europoslancov hovoriť na takzvanej konferencii predsedov, ktorá sa tradične koná vo štvrtok. Predseda liberálnej frakcie ALDE Guy Verhofstadt už na Twitteri napísal, že bude stretnutie so šéfom Facebooku bojkotovať, pokiaľ sa bude skutočne konať za zatvorenými dverami.

Pozrite si video, ako si lepšie zabezpečiť svoj Facebook:

​"Musí to byť verejné vypočutie - prečo nie Facebook Live?" uviedol s odkazom na službu sociálnej siete pre živý prenos. Európsky parlament sa niekoľko týždňov pokúšal Zuckerberga prinútiť k tomu, aby prišiel do Bruselu vysvetliť kauzu okolo zneužitia dát takmer 90 miliónov užívateľov Facebooku firmou Cambridge Analytica, ktorá sa podieľala na volebných kampaniach v niekoľkých krajinách sveta.

Podľa AFP bolo medzi postihnutými užívateľmi tiež 2,7 milióna občanov EÚ. Zuckerberg sa najprv pokúšal vyslať miesto seba svojho zástupcu pre styk s verejnosťou Joela Kaplana.

O účasť na pojednávaní pred poslancami žiadal Zuckerberga pred časom aj britský parlament. Mediálnemu výboru ale nakoniec na otázky odpovedal len technologický riaditeľ Facebooku Mike Schroepfer.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:48