StoryEditor

Inteligentným mestám nepomôžu len technológie. Potrebujú aj ľudské podnety

22.05.2018, 13:31
Na to, aby sa stali mestá naozaj smart, budú potrebovať vlastný rozum, ktorý im dajú ľudia.

Pod pojmom “smart city”, teda inteligentné mesto, si mnohí z nás zrejme predstavia mesto plné kamier, senzorov, obrazoviek a ďalších typov technológií. Na medzinárodnej konferencii Jarná ITAPA sme si však vypočuli trocu iný názor na inteligentné mestá. 

Pohľad na technológie sa totiž mení. Nejde už nutne len o čo najmodernejšie vybavenie a zariadenia, ale aj o zapojenie ľudí. Bez ľudských dát a podnetov by boli všetko len technologické opatrenia.

Ako sa vo výsledkoch pilotných projektov ukázalo, sú to práve ľudské podnety, čo dokážu vďaka technológiám hýbať legislatívou. 

Mestá sú na začiaktu revolúcie. Musia si poradiť s nárastom obyvateľstva a zachovať kvalitné podmienky pre život. Z roka na rok sa totiž zvyšujú nároky na dopravu, spotrebu vody, energetiku a podobne.

Svoju víziu, ktorá sa vlastne už usídlila v praxi, nám v rozhovore priblížil jeden z rečníkov konferencie Jeremy Millard, riaditeľ neziskovej organizácie Third Millenium Governa a senior výskumník v Dánskom technologickom inštitúte.

"V inteligentných mestách ide o spoluprácu štyroch elementov. Teda vlády, mestských zastupiteľov, obyvateľov a poskytovateľov technológií. Iba ak budú všetci spolupracovať, môže sa situácia zmeniť," hovorí Millard. Priblížil nám aj konkrétny príklad, na ktorom si môžeme vysvetliť inteligentné mestá:

V Holandsku pohla skupina obyvateľov so zákonom o hlučnosti. Mnoho ľudí žijúcich v blízkosti letiska sa sťažovala na hluk. Bohužiaľ, vláda i miestni predstavitelia tvrdili, že všetko je v poriadku a úroveň hluku je prijateľná.

egovaward.om

​Ľudia si teda zaobstarali senzory hluku, ktoré postavili do svojich záhrad a na základe získaných dát preukázali, že úroveň hluku je vyššia a zároveň už neprijateľná. Podarilo sa im dokonca až dostať do praxe nový zákon.

Ďaším príkladom je širšie využitie rôznych senzorov na určovanie výšky znečistenia pôdy alebo ovzdušia. Ak viacero ľudí zistí podozrivé hodnoty, môžu dať opäť hromadný podnet do správy mesta.

Firmy, ktoré by z tohto modelu mohli profitovať, by mohli napríklad podnikať v oblasti solárnych panelov. Jednoducho sa vytvorí spoločný projekt, do ktorého sa budú ochotní zapojiť obyvatelia a s pomocou mestských úradov by sa mohlo dať niečo vyriešiť. Cieľom inteligentných miest je totiž aj efektívnejšie a "zelenšie" hospodárenie.

"Inteligentné mestá budú inteligentnými, pretože ich občania nájdu spôsob, ako vytvoriť a zmysluplne prepojiť ich vlastné aktíva, dáta a všetky ostatné zdroje," objasňuje Millard.

Na to všetko sú, samozrejme, potrebné aj peniaze, no zároveň - nie sú najdôležitejšie. Dôležitá je aj dobrá vôľa obyvateľov a spolupráca s poskytovateľmi technológií, či už sú to predajcovia elektorniky, vývojári atď.

Vlády, mestské zastupiteľstvá či lokálni podnikatelia sa vo všeobecnosti zároveň môžu uchádzať o rôzne granty a zapájať sa do programov, ktoré ponúka Európska únia v rámci eurofondov. Potrebné je začať lokálne a postupne sa dá rozširovať pole pôsobnosti. 

01 - Modified: 2017-09-06 20:31:09 - Feat.: 0 - Title: Slovenské koketovanie so smart city 02 - Modified: 2017-09-06 20:36:12 - Feat.: 0 - Title: Smart city: priama cesta do raja 03 - Modified: 2017-09-20 15:47:22 - Feat.: 0 - Title: Slovensko potrebuje rozvoj inteligentných miest. Ako vyzerajú tie vo svete? 04 - Modified: 2018-01-04 20:46:48 - Feat.: 0 - Title: Chýba nám vybudované smart city
01 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 02 - Modified: 2024-01-25 07:13:44 - Feat.: - Title: Český expert na kyberbezpečnosť pre HN: Hackeri majú výhodu, na rozdiel od nás nedodržiavajú žiadne pravidlá 03 - Modified: 2023-10-27 04:34:44 - Feat.: - Title: Cloudové riešenie dokáže zvýšiť IT bezpečnosť firmy 04 - Modified: 2022-02-03 11:42:14 - Feat.: - Title: Zaradili sme sa medzi nové inovátorské krajiny. Chýbajú nám však odborníci 05 - Modified: 2022-01-01 23:13:51 - Feat.: - Title: Slováci prejdú na elektromobilitu až za týchto podmienok, hovorí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:23