StoryEditor

CeBIT v roku 2005 -- riešenia pre digitálny svet

20.12.2004, 23:00

Najväčší svetový veľtrh informačnej a telekomunikačnej techniky CeBit prekoná v roku 2005 ďalšiu magickú hranicu. Po prvý raz v histórii sa totiž na CeBIT-e, ktorý sa uskutoční od 10. do 18. marca v nemeckom Hannoveri, zúčastní vyše 3 000 priamych zahraničných vystavovateľov. Zo Slovenska sú zatiaľ prihlásení štyria vystavovatelia. Oproti tomuto roku sa zvýši aj celková výstavná plocha, ktorá bude 323 627 štvorcových metrov.
Podľa vedúcej projektu Martiny Lüebonovej je to dôsledok toho, že trh informačnej a telekomunikačnej techniky (ICT) sa postupne dostáva z recesie, v ktorej sa ocitol v prvých rokoch tohto desaťročia, keď jeho rast sa výrazne spomalil.
Po celosvetovom raste v roku 2004 o 4,3 percenta by v roku 2005 mal trh ICT vzrásť až o šesť percent. Správa organizácie pre sledovanie európskych informačných technológií EITO však varuje, že Európa nesmie stratiť hybnú silu na začiatku nového cyklu rozvoja ICT, ktorý roztáčajú Severná Amerika a východná Ázia. Šance jej na to na jednej strane dáva rozšírenie Európskej únie s novými očakávaniami a výzvami, najmä pokiaľ ide o oživenie infraštruktúry, nové aplikácie a integráciu.

RAST IT
Na druhej strane však EITO upozorňuje vo svojej najnovšej prognóze na to, že rast môže byť miernejší, pretože veľa spoločností musí znižovať náklady a sledovať využitie kapacít. Preto EITO v septembri znížila svoje odhady rastu na roky 2004 a 2005 oproti prognóze z marca 2003 celkovo z 3,1 percenta na rok 2004 a 4,4 percenta na rok 2005 na 3,1 percenta a 4 percentá. Predpokladá pritom najmä zníženie záujmu o softvér, čím poklesne rast jeho predaja namiesto 4,6 percenta predpovedaného v marci 2003 na 3,5 percenta. Na druhej strane by sa mal však zvýšiť dopyt po službách, najmä v oblasti operácií, čo by viedlo k rastu o 3,3 percenta namiesto pôvodne odhadovaného 2,2 percenta. Aj tak by však v budúcom roku mal po prvý raz v tomto desaťročí v západnej Európe rýchlejšie rásť trh s informačnými technológiami (o 4,2 percenta) oproti trhu s telekomunikačnými technológiami.
Novým požiadavkám sa prispôsobuje aj štruktúra CeBIT-u 2005, ktorý bude pre užívateľa ešte dostupnejší a prehľadnejší. V popredí bude popri jednotlivých produktoch najmä vývoj v oblasti ICT a pre rôzne využitie. K intenzifikácii dochádza aj v orientácii na prax a v možnostiach networkingu. Základ veľtrhu CeBit 2004 pritom tvoria tri ťažiskové oblasti. Sú to Business Processes s riešeniami a službami na vybudovanie a optimalizáciu obchodných procesov podporovaných informačnými technológiami, ďalej Communications s pevnými linkami, mobilmi a sieťami a Digital Equipment and Systems s počítačmi, zálohovacou technikou, Digital Entertaintment a kancelárskou automatizáciou. Okrem toho budú na veľtrhu aj ďalšie oblasti -- Banking and Finance so zariadeniami a technickým vybavením pre banky, ako aj s kompletnými riešeniami pre finančnú a úverovú oblasť, Future Park s riešeniami z oblasti výskumu a vedy a Public Sector Parc s riešeniami pre eGovernment na štátnej a komunálnej úrovni a pre verejné inštitúcie. Obchodníci z oblasti informačných technológií, telekomunikácií, zábavnej elektroniky, fotografie a kancelárie sa stretnú v Planet Reseller.
V ZNAMENÍ NOVINIEK
Na CeBIT-e bude aj niekoľko noviniek či oblastí s osobitne zdôrazneným významom. Už deň pred otvorením CeBIT-u sa uskutoční po prvýkrát Technology Industry Summit @ CeBIT za účasti vyše tisíc popredných predstaviteľov ekonomickej sféry. Cieľom stretnutia je spojiť vrcholných manažérov z radov výrobcov a predajcov ICT s najvýznamnejšími manažérmi užívateľských firiem. Ich diskusie by sa mali sústrediť na rozvojové šance na trhu ICT, konvergenciu a konsolidáciu, zmeny na trhu vplyvom nasadenia nových technologických servisných výkonov, sieťová konvergencia a Voice over IP. Hovoriť sa bude aj o štrukturálnych zmenách v priemysle pod vplyvom nárastu Outsourcingu a Offshoringu a o budúcnosti bezkáblových vnútropodnikových sietí.
Po prvý raz sa na CeBIT-e samostatne predstaví expozícia Outsourcingu ICT, čo podľa Martiny Luebonovej zodpovedá rastúcemu významu tohto odvetvia a rizikám s ním spojeným. Trh outsourcingu ICT sa stáva prosperujúcim hospodárskym odvetvím, ktoré celosvetovo má medziročný nárast o 11 percent a v Európe dokonca o 20 percent. Podľa IDC sa už v roku 2003 dosiahli v tomto odvetví obraty vo výške 400 miliárd dolárov. V Európe, hoci len v roku 2003 tam dorazila vlna šírenia outsourcingu, to bolo viac ako 95 miliárd dolárov, pričom len sto najväčších objednávok predstavovalo objem vo výške 22 miliárd dolárov. Analytici pritom očakávajú na budúci rok obrat európskeho outsourcingu v hodnote skoro 145 miliárd dolárov. Vedúcimi krajinami v používaní služieb outsourcingu ICT sú pritom Veľká Británia, USA a Austrália. Objavila ho však už aj západná Európa, okrem Veľkej Británie najmä škandinávske štáty, Nemecko a Francúzsko, ale tiež Južná Amerika a juhovýchodná Ázia vrátane Japonska. Najviac objednávok offshorových služieb outsourcingu pritom smeruje do Indie, kde sa v súčasnosti realizuje 60 až 80 percent svetového trhu. Ďalej do Číny, Malajzie, Singapuru, na Filipíny a na európskom kontinente do Českej republiky. Úspešne sa však offshorovanie rozširuje aj v Poľsku a Maďarsku. Paleta outsourcingových služieb je pritom široká. V ponuke je systémová integrácia, údržba a modernizácia, individuálny vývoj softvéru a tiež implementácia kompletných balíkov. Ťažiskové oblasti pritom spočívajú v oblastiach Human Resources, obstarávania, finančnej oblasti a účtovníctva, zákazníckeho servisu, logistiky, vývoja, odbytu a marketingu, kontroly kvality výroby, ako aj manažmentu a výcviku. Na veľtrhu CeBit 2004 pritom bude ťažisko na ponukách týkajúcich sa podpory IT-procesov, vývoja softvéru, zadávania sieťového servisu externistom až po poradenstvo a offshore ponuky.
BEZPEČNOSŤ IT
K ďalším novinkám budú patriť aj prezentácie súvisiace s bezpečnosťou informačných technológií Cefls -- Centrum pre informačnú bezpečnosť a Security Software Area, ktoré sa po prvý raz predstavia spolu. Novinkami v programe sú aj osobitné prezentácie Business Intelligence and Knowledge Management a Business Content and Electronic Publishing. Premiéru budú mať aj fórum Enterprise Applications a Marketing Solutions Area.
Už v roku 2004 zaznamenala úspech expozícia CeBIT Mittelstand, ktorá bola venovaná využívaniu ICT v stredne veľkých podnikoch s počtom do 500 zamestnancov. V roku 2005 bude toto fórum ešte rozšírenejšie. Predzvesťou je nová internetová platforma www.cebit-mittelstand.de, ktorú sprístupnili už v novembri 2004, teda štyri mesiace pred začatím veľtrhu. Nový portál neposkytuje pritom pre stredné podniky len informácie, ale vyvoláva súčasne aj interakcie. Podnikatelia tak nachádzajú inovované nápady, podnety a koncepcie na zvýšenie konkurencieschopnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 07:46