Reuters
StoryEditor

Nielen Facebook, ale aj admini stránok sú zodpovední za ochranu osobných údajov, rozhodol súd

05.06.2018, 14:07
Autor:
redred
Súdny dvor EÚ rozhodol, že správca fanúšikovskej stránky nie je zbavený povinností v oblasti ochrany osobných údajov.

Nezávislý orgán spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko pre ochranu údajov nariadil v novembri 2011 spoločnosti Wirtschaftsakademie, aby zrušila svoju fanúšikovskú stránku.

Spoločnosť Facebook, ani fanúšikovská stránka totiž neinformovali, že stránka zbiera osobné údaje svojich návštevníkov pomocou súborov cookies. Nezmienili sa ani o tom, že tieto údaje následne spracováva. Informuje o tom portál Právne noviny. 

Wirtschaftsakademie podala proti tomuto rozhodnutiu žalobu na nemecké správne súdy. Firma sa obhajovala tvrdením, že jej nie je možné pripísať spracovanie osobných údajov, ktoré vykonáva spoločnosť Facebook.

Spolkový správny súd v Nemecku sa v tejto veci obrátil na Súdny dvor EÚ so žiadosťou o výklad smernice o ochrane údajov.

Súdny dvor vo svojom rozsudku uviedol, že americkú spoločnosť Facebook, a jej írsku dcérsku spoločnosť Facebook Ireland treba považovať za „prevádzkovateľov“ spracovania osobných údajov užívateľov Facebooku, ako aj osôb, ktoré navštívili fanúšikovské stránky umiestnené na Facebooku, informujú Právne noviny. 

Tieto spoločnosti sa totiž podieľajú na spracovaní osobných údajov návštevníkov svojej fanúšikovskej stránky.

Súdny dvor uvádza, že správca fanúšikovskej stránky môže požiadať o získanie a spracovanie demografických údajov, ktoré sa týkajú jeho cieľovej skupiny, informácií o životnom štýle a záujmoch jeho cieľovej skupiny či geografických údajov. Tieto údaje pomáhajú správcovi fanúšikovskej stránky zistiť, kde má ponúkať špeciálne akcie a organizovať podujatia, a všeobecne čo najlepšie zamieriť svoju ponuku informácií.

Fanúšikovská stránka využíva platformu, ktorú ponúka spoločnosť Facebook, aby mala prospech zo služieb, ktoré sú s ňou spojené. Podľa Súdneho dvora teda správca stránky nie je zbavený povinnosti v oblasti ochrany osobných údajov. Súdny dvor zdôrazňuje, že uznanie spoločnej zodpovednosti prevádzkovateľa sociálnej siete a správcu fanúšikovskej stránky prispieva k lepšej ochrane práv osôb, ktoré navštevujú fanúšikovskú stránku.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:51