StoryEditor

Lacnejší telefón nemusí vyzerať hrozne, toto je výborná voľba v pomere ceny a výkonu

11.06.2018, 17:47
Moto G6 za veľmi vydarenú sumu ponúka výbornú výbavu.

Na trhu dnes nájdeme viacero smartfónov s vysokými cenovkami. Aj na nich nájdeme pritom nejaké tie mínusy, pre ktoré môžeme pri kúpe zaváhať. O to viac nás pozitívne prekvapil smartfón Moto G6, ktorý za veľmi vydarenú sumu ponúka výbornú výbavu.

Za málo peňazí kopec muziky

Smartfóny Moto G boli síce vždy dobrým pomerom medzi cenou a výkonom, no tento raz je medzigeneračný posun naozaj veľký. Moto G6 je okrem toho na prvý pohľad takmer v inej lige ako predchádzajúci Moto G5. G6tka vyzerá veľmi dobre, má sklenenú zakrivenú zadnú stranu a jeho odporúčaná cena je u nás 249 eur.

Alžbeta Harry Gavendová

​Novinka prichádza s elegantným lesklým telom a už ikonickým okrúhlym fotoaparátom na zadnej strane. Iste, je pravda, že smartfón sa kvôli lesklému telu trochu šmýka z dlaní, no na druhej strane – množstvo vlajkových lodí je rovnako lesklé a tým aj náchylné na spadnutie.

Motorola však ponúka už v balení priehľadný silikónový obal. Vďaka nemu sa smartfón omnoho lepšie drží a poskytuje ochranu. Nie je práve najkrajší, no v skutočnosti vám veľmi dobre poslúži, kým si kúpite niečo vhodnejšie.

Škoda však, že obal nezakryje celý fotoaparát. Ten z neho stále trošku vystupuje a je tak pravdepodobné, že si časom ošúchate jeho hranu. Sklíčko fotoaparátu je však chránené práve týmto mierne vystupujúcim okrajom, takže ho aspoň nepoškriabete.

Príjemná veľkosť

Moto G6 nie je malý telefón, no v rámci súčasných trendov s päť a viac palcovými obrazovkami je to úplne v poriadku. Motorola navyše zoštíhlila okraje smartfónu, čo spozorujete najmä na spodnej a vrchnej časti. Tenké rámiky konečne dorazili aj tu a celkovému dojmu z dizajnu to určite prospieva.

Displej má uhlopriečku 5,7 palca a je vybavený technológiou IPS LCD. Obsahuje jemné rozlíšenie 1080 x 2160 pixelov. Pozorovacie uhly sú dobré, no počas slnečného dňa sme si museli pricláňať displej rukou.

​Nechýba ani biometria

Snáď netreba nikomu zdôrazňovať, že je prudko vhodné nastaviť si z bezpečnostných dôvodov zámok obrazovky. Do smartfónu môžete v tomto prípade vstupovať okrem zadania PINu či vzoru aj pomocou snímaču odtlačkov prstov. Bol pomerne rýchly, no najmä spoľahlivý. Nebolo treba opätovne skúšať iné umiestnenie prstov.

Alžbeta Harry Gavendová

​Snímač odtlačkov sa dá využiť aj namiesto navigačných tlačidiel, teda pošuchnutím prsta sa vám otvoria posledné používané aplikácie alebo sa vrátite o krok späť.

Ďalšou biometrickou možnosťou je vstup pomocou rozpoznania tváre. Tu však bolo treba najskôr prebudiť obrazovku stlačením tlačidla napíjania, takže tento spôsob sme príliš nepoužívali.

Slušné parametre

V našich končinách sa predáva Moto G6 s kapacitou vnútorného úložiska 32 GB. Používateľ má pritom k dispozícii 3 GB pamäte RAM a vo vnútri pracuje osemjadrový procesor Snapdragon 450.

Procesor síce patrí do strednej triedy, no skvele si poradil s každodennými úlohami. Maily, sociálne siete, komunikačné aplikácie, navigácia, prehrávanie videí – to všetko sa dialo bez výrazných zaváhaní.

​Moto G6 navyše prichádza s už predinštalovaným (takmer čistým) Androidom 8.0 Oreo. V rámci systému tu nenájdete veľa zbytočných aplikácií. Lenovo-Motorola využíva namiesto vlastnej Galérie radšej Google Fotky, je tu tiež Google Kalendár.

Úprimne sa nám veľmi páčia tzv. Moto Akcie. Je to niekoľko gest, ktoré vám zjednodušia ovládanie telefónu. Dvojitým potrasením telefónu spustíte baterku a obľúbite si aj fotku obrazovky pomocou priloženia troch prstov.

S fotkami môžete aj zažiariť

Duálny fotoaparát obsahuje rozlíšenie 12 MP (f/1.8) a 5 MP (f/2.2) a ponúka celkom príjemný bokeh efekt s rozmazaným pozadím. Fotografie zo zariadenia boli na veľmi dobrej úrovni. Obsahovali veľkú mieru detailov a realistické farby. Občas si síce fotoaparát nevedel poradiť s presvetlenými plochami, no v každom prípade boli celkové fotografie v rámci triedy až nad priemerom.

​Videá sú obstojné a použiteľné, no potrebujete na ne skutočne pevnú ruku. Nakrúcať môžete maximálne Full HD video so 60 fps.

Príjemne nás prekvapilo viacero režimov a možností fotografovania a nakrúcania videa. Nájdete tu použiteľné spomalené videá, časozberné videá a nechýbajú experimenty s kolážami či farebnými úpravami fotiek.

Batéria, na ktorú je spoľah

Možno si to mnohí neuvedomujú, no je skvelé vydržať so smartfónom počas celého dňa bez toho, aby ste sa museli stresovať z ubúdajúcich percent batérie. My sme s Moto G6 vydržali počas testov od skorého rána do neskorého večera s tým, že na konci dňa sme mali stále cca 30-40 % batérie.

Využívali sme pritom navigáciu, sledovali sme videá, riešili správy, maily, sociálne siete. Skrátka, rozhodne sme sa neobmedzovali. Batéria má pritom kapacitu 3000 mAh a nabíja sa prostredníctvom USB-C konektora.

Spomenúť treba aj konektivitu v podaní výbavy 3,5 mm jack na slúchadlá, známe bezdrôtové pripojenia vrátane NFC a smartfón disponuje aj plnohodnotným dualSIM slotom, pričom sem môžete vložiť aj zvlášť microSD kartu.

ahg

​G6 Plus či G6?

Pred nedávnom sme vám sprostredkovali naše dojmy z väčšieho brata, teda Moto G6 Plus. Pocity sú aj pri menej vybavenom G6 veľmi dobré.
Otázkou je, ktorý z nich si vybrať. Medzi G6 a G6 Plus je rozdiel 50 eur. Ak to je pre vás zanedbateľná suma, potom neváhajte a kúpte si radšej vybavenejší Moto G6 Plus.

HN/Peter Mayer

​Ak od toho závisí váš rozpočet, potom si v kľude kúpte menšiu Moto G6. Nebudete oklieštený o výrazné množstvo funkcií. Prídete o nakrúcanie 4K videa a zadný fotoaparát má o máličko slabšie parametre. Moto G6 má tiež slabší výkon a menšiu batériu o 200 mAh.

Od tohto smartfónu by ste však celkovo nemali očakávať výkon trojnásobne drahšej vlajkovej lode. Poteší vás však pekným displejom, dobrým fotoaparátom, rýchlym snímačom dotlačkov prstov, Moto Akciami a výbornou výdržou. Pre bežné používanie je rozhodne dobrým a spoľahlivým spoločníkom.

01 - Modified: 2018-04-23 11:46:23 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme jeden z najlepších telefónov na svete. Je z Číny a chce poraziť iPhone X 02 - Modified: 2018-05-21 13:22:21 - Feat.: 0 - Title: Tento čínsky smartfón žije v tieni svojho lepšieho kolegu, ale aj tak bude úspešnejší 03 - Modified: 2018-05-28 17:21:35 - Feat.: 0 - Title: Štýlový smartfón, ktorý šokuje cenou. Túto novinku neprehliadnite 04 - Modified: 2018-04-10 09:47:51 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme špičkový smartfón Xperia XZ2 a Sony nás konečne zaujalo 05 - Modified: 2018-05-09 11:36:43 - Feat.: 0 - Title: Je skvelý ako vlajkové lode. Malý šampión je však výrazne lacnejší
01 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-22 13:32:03 - Feat.: - Title: Keď spojíte krásny dizajn, skvelú výbavu a príjemnú cenu. Novinky od Motoroly majú čím očariť 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:16