StoryEditor

Telefón s telom citlivým na dotyk. Vyskúšali sme tromf od HTC

16.07.2018, 12:10
Pomôže novinka spoločnosti vyšplhať sa opäť nahor?

Taiwanská spoločnosť HTC to nemá jednoduché. Pred pár rokmi patrila k mimoriadne úspešným výrobcom mobilných telefónov, no postupne ju začala predbiehať silná konkurencia zo strany Samsungu, Apple či Huawei. Svoj niekdajší vrchol sa jej nedarí dosiahnuť a už niekoľko kvartálov za sebou sa borí s veľkými stratami.

Napriek všetkému si svoju mobilnú divíziu drží a aj hýčka. Dôkazom sú skvelé smartfóny v priebehu posledných rokov, ktoré síce nepatria k najpredávanejším, no môžu sa hrdo postaviť proti silným súperom spomínaných značiek.

Radoslav Petrík/HN

​Ak si pamätáte na staršie modely vlajkových lodí ako HTC One M7, M8, M9 či HTC 10, tie sa pýšili odolným kovovým šasi a nezameniteľným štýlom. Vďaka pohľadu na tento smartfón ste niekoľko generácií vedeli, o akého výrobcu ide. S minuloročným príchodom HTC U11 sa však všetko zmenilo.

Spoločnosť podľahla trendu lesklých sklenených zadných krytov a tento prvok sa tak nachádza aj na nami testovanej HTC U12+. Zachytáva odtlačky prstov ako magnet, no táto výčitka sa týka aktuálne väčšiny vlajkových lodí a necháme ju bokom.

Čo oceňujeme je fakt, že výrobca ponúka už v balení umelohmotný priehľadný kryt na smartfón. Je to veľmi pekná pozornosť a určite poslúži a ochráni zariadenie, kým si zoženiete nejaké púzdro podľa vlastnej chuti. HTC vám v balení tiež dopraje vynikajúce slúchadlá s USB-C konektorom. S klasickými slúchadlami s 3,5 mm jackom by ste tu totiž nepochodili - smartfón tento legendárny konektor neobsahuje.

Radoslav Petrík/HN

​Dotyky (ne)má rád

Každý z výrobcov sa snaží odlíšiť, respektíve priniesť niečo iné a lepšie ako ostatní. HTC sa rozhodlo postaviť výnimočnosť svojho smartfónu na dotykoch. Obsahuje totiž hrany a tlačidlá citlivé na tlak. Tomu priradilo rôzne funkcie v rámci systému Edge sense.

Ak telefón podržíte po krajoch dlhšie, spravíte snímku obrazovky. Ak hrany smartfónu stlačíte kratšie, aktivujete tým okamžite fotoaparát. A ak poklepete dvakrát po hrane, zapne sa napríklad dióda blesku a vy si napríklad posvietite na cestu.

Radoslav Petrík/HN

Na podobnom princípe fungujú aj „tlačidlá“ hlasitosti a napájania. Tie totiž nestláčate mechanicky, nadol, ale zaregistrujú dotyk a tlak. Teória je veľmi zaujímavá, no prax nás občas doviedla do šialenstva.

Pri držaní telefónu v rukách sme často nechtiac aktivovali fotoaparát, či aktivovali svetlo. V momente, keď sme písali správy sme smartfón držali v dlaniach tak „nešťastne“, že často vyhodnotil stlačenie oboch hrán naraz ako príkaz na snímanie obrazovky. Tlačidlá hlasitosti boli tiež dosť precitlivené a často sme zapli zvonenie bez toho, že by sme o to mali záujem. Je to škoda, že funkcionalita, ktorá má byť esom v rukáve v praxi kríva.

V tomto zmysle sme aktuálne obdržali od zastúpenia HTC vyjadrenie:

"Aktualizácia, ktorá prinesie optimálne vyladenie tlačidiel i funkcie Edge Sense, je už na ceste. Okrem toho by mala priniesť zvýšenie výdrže na jedno nabitie, najnovšie bezpečnostné záplaty a plynulý automatický zoom pri nakrúcaní videa.“ 

Výborná vnútorná výbava

K základným charakteristikám smartfónu patrí 6-palcový displej s použitím technológie Super LCD6. Displej má dobré pozorovacie uhly, výbornú svietivosť a nemali sme s ním problém ani počas poriadne slnečných dní. Nič nemôžeme vytknúť ani rozlíšeniu a jemnosti zobrazenia (537 ppi).

Telefón má bleskové reakcie, a to aj vďaka RAM s kapacitou 6 GB a špičkovému procesoru Snapdragon 845, ktorý v tomto roku využíva viacero vlajkových lodí iných výrobcov. V benchmarkovom teste Antutu získal v našom prípade až vyše 233-tisíc bodov. 

Alžbeta Harry Gavendová

​V zadnej strane je zapustený skener odtlačkov prstov s bleskovými reakciami. Veľmi dobre fungoval a nemuseli sme v žiadnom prípade hľadať správne polohy pri snímaní odtlačkov. Rovnako na jednotku fungovalo aj odomykanie pomocou snímania tváre. Tu nás trochu vyrušovala len jedna vec, že pre aktiváciu snímania tváre ste museli stlačiť tlačidlo napájania. Predstavovalo to malý krok navyše.

Fotoaparát nesklamal

Zadná strana pôsobí veľmi súmerne, a to aj vďaka duálnemu fotoaparátu, ktorý je umiestnený v strede vrchnej časti zariadenia. Fotografiám z tohto zariadenia sa nedá takmer nič vyčítať. Obrázky sú nádherne ostré, s peknými a plnými farbami. Farebné podanie je miestami možno o stupeň plnšie ako v skutočnosti, no je to v rámci prijateľných hodnôt a fotkám to rozhodne pomáha.

​Veľmi dobre je na tom aj funkcia vysokého dynamického rozsahu, ktorá sa nezľakla kontrastných podmienok – teda extrémne svetlých a tmavých plôch na jednom zábere. Videli sme tak predmety či ľudí v tieni a zároveň veci v poriadnom osvetlení.

Radoslav Petrík/HN

​Prirodzene pôsobil aj bokeh efekt, teda rozostrené pozadie. Napriek tomu, že vo funkciách fotoaparátu na to nájdete dedikované tlačidlo, uprednostňovali sme prirodzenejší efekt rozostrenia. Pre dokonalé využitie rozmazaného pozadia totiž musíte byť vzdialení od objektu minimálne 50 centimetrov a na fotografie detailov je to tak nevyužiteľné.

Fotografie v slabšom svetle boli tiež veľmi dobré a fotoaparát akoby si nedostatok svetla vôbec neuvedomoval. Veľmi dobre si U12+ poradilo aj so selfie fotografiami. Tie boli naozaj skvelé, a to aj vďaka regulovateľnej možnosti rozostrenia pozadia. Tá sa dala doladiť podľa vlastného želania priamo v aplikácii fotoaparátu ešte pred odfotografovaním. Rovno ste tak našli najdokonalejšiu mieru bokehu.

​Fotky pôsobili veľmi dobre a portréty prirodzene vystupovali z pozadia. Predný duálny fotoaparát má rozlíšenie 8 MP (f/2.0) a zadný disponuje rozlíšením 12 MP (f/1.8) a 16 MP.

S novým HTC U12+ spravíte aj video na veľmi dobrej úrovni. Výsledok je príjemne ustabilizovaný a s verným podaním farieb. Nakrúcať môžete 4K s 30 či 60 fps, alebo štandardne v podobe Full HD (až do 240 fps). Zaujímavosťou je, že pri priblížení obrazu nahráte aj "vzdialenejší zvuk", a to vďaka funkcii Sonic Zoom. Pointu je, že pri priblížení záberu máte zosilnený aj zvuk, teda sa vytvorí akýsi zvukový zoom. Osobne sme však v praxi počas bežných záberov nenašli tejto funkcii uplatnenie. 

Veľmi dobrá batéria

Jedným z najdôležitejších parametrov smartfónu je batéria. Jej kapacita je 3500 mAh a HTC U12+ môžeme za výdrž celkom pochváliť. Využívali sme ho denne od šiestej rána a večer okolo jedenástej mal ešte okolo 35% energie. Pritom sme ho aktívne používali na surfovanie po internete, venovali sme sa sociálnym sieťam či emailom.​ Alžbeta Harry Gavendová

​Ak však hrotíte deň bez nabíjačky a chcete používať napríklad aj navigáciu, hrať hry a podobne, treba si už dávať pozor. V každom prípade, telefón patril v súvislosti s batériou k tým lepším na trhu.

Ak ste vždy boli fanúšikom HTC, tento smartfón vám môže svojím spôsobom privodiť nostalgiu. Má stále podobné používateľské prostredie ako kedysi, a nachádza sa tu aj dvojica reproduktorov BoomSound. Veľmi dobre fotí i vyzerá. Jeho cena sa pohybuje okolo 799 eur a uvidíme, ako veľmi tento smartfón pomôže značke vylepšiť reputáciu. 

01 - Modified: 2018-04-23 11:46:23 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme jeden z najlepších telefónov na svete. Je z Číny a chce poraziť iPhone X 02 - Modified: 2018-05-09 11:36:43 - Feat.: 0 - Title: Je skvelý ako vlajkové lode. Malý šampión je však výrazne lacnejší 03 - Modified: 2018-06-11 15:50:54 - Feat.: 0 - Title: Lacnejší telefón nemusí vyzerať hrozne, toto je výborná voľba v pomere ceny a výkonu
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:50