Najväčší a najdrahší iPhone od AppleTASR/AP
StoryEditor

Apple predstavil špičkový iPhone XS. Bude to však stačiť?

14.09.2018, 08:00
Okrem nových iPhonov sme spoznali aj štvrtú generáciu Apple Watch s funkciou merania EKG.

Apple má za sebou dôležitý bod svojho tohtoročného programu – predstavenie svojich nových iPhonov. Teraz má však americký výrobca veľmi dôležitú úlohu, ktorou je obhájiť si svoje postavenie a dokázať, že patrí do špičky smartfónového sveta. A presvedčiť čo najviac ľudí, že si ich novinku (novinky) treba kúpiť.

​Počas stredajšej udalosti sme spoznali hneď trojicu nových iPhonov. Nositeľom prívlastku top zariadenie budú pokračovatelia línie X, teda iPhone XS a iPhone XS Max. V rámci názvoslovia Apple teda upustil od predošlých prívlastkov Plus a prešiel na Max. Obrázky, ktoré pár dní predtým unikli na svetlo sveta, sa navyše ukázali ako pravdivé, totiž, skutočne sme sa dočkali zlatých rámikov zariadení.

Dizajn už poznáme

Z dizajnovej stránky sa však nedá hovoriť o markantnej zmene. Opäť uvidíme veľkosť displeja 5,8 palca a technológiu OLED, no stretneme sa aj s väčšou vlajkovou loďou. iPhone XS Max má uhlopriečku s veľkosťou 6,5 palca a rovnako aj OLED displej. Oba smartfóny maximálne využívajú prednú plochu zariadenia na zobrazovanie.

To znamená, že sa tu udomácnili tenučké rámiky okolo displeja a dolnú časť nezaberá tlačidlo domov ani snímač odtlačkov prstov. Zbavenie sa nadbytočne hrubých okrajov spôsobuje, že aj pri veľkosti podobnej iPhonu 8 Plus sa dokázal displej iPhonu Xs Max zväčšiť o poriadny kus. Zase nám tiež bude robiť spoločnosť výrez v hornej časti displeja, kde sú umiestnené snímače a senzory.

Vstup do zariadenia je zaistený pomocou funkcie Face ID, ktorá síce nie je nová, no aktuálne je vylepšená. Bude rýchlejšia a podľa Applu je to najbezpečnejšia tvárová biometria na trhu.

Čo ďalej prešlo vylepšením? Sú to predovšetkým zmeny, ktoré nevidieť na prvý pohľad. Smartfóny budú ešte odolnejšie voči vode a prachu ako doteraz. Apple vraví, že to bude dokonca umožnené aj vo viacerých „tekutinách“. Vnútri nájdeme nový špičkový procesor A12 od Applu, ktorý je zhotovený sedemnanometrovým výrobným postupom.

Reuters

​Nájdeme tu tiež novú verziu operačného systému iOS 12 a oba nové iPhony obsahujú 4 GB pamäte RAM. K dispozícii budú modely so 64-, 256- a 512-gigabajtovým úložiskom. Navyše sa stretneme s historicky prvým iPhonom s podporou dvoch SIM kariet. V jednej z verzií pôjde o fyzickú SIM kartu a e-SIM kartu, v druhej verzii nájdeme dva fyzické sloty pre SIM kartu. Tá však bude určená len pre čínsky trh. Zaujímavosťou je, že hoci výrobca tvrdí, že sa v obidvoch modeloch zlepšila výdrž batérie, nepoznáme jej presnú kapacitu.

Reuters

​Veľmi dôležitým prvkom smartfónov sú v súčasnosti fotoaparáty. Od smartfónov takejto kategórie sa jednoducho očakáva, že budú skvelo fotiť i nakrúcať. Hoci rozlíšenie dvojice snímačov na zadnej strane zostáva nezmenené (12 + 12 MPx), iPhony budú lepšie fotografovať v slabších svetelných podmienkach.

Veľkú časť predstavenia venovala spoločnosť aj ukážkam videa a jeho stabilizácie. Spomenúť treba aj možnosti rozšírenej reality, ktorú používateľ využije napríklad pri hraní hier. Vyzerá to tak, že sa máme na čo tešiť.

Reuters

​Nuž, okrem nových špecifikácií však ľudí zaujíma aj cena. Tá sa bude v našich končinách pohybovať až na úrovni 1 149 eur za najlacnejší model iPhone XS so 64 GB úložiskom a až 1 319 eur dáte za variant s 512 GB úložiskom. iPhone XS Max bude ešte o sto eur drahší. Ak budete mať záujem o 512-gigabajtový model, budete si musieť nachystať až 1 649 eur. Predaj sa má začať 28. septembra.

"Ľudový" iPhone XR

Apple má však aj niečo lacnejšie. Je to iPhone XR, ktorý dopĺňa portfólio z dnešného predstavenia. V zásade je to veľmi podobné zariadenie ako spomínaná dvojica iPhonov. Má však „len“ LCD displej s uhlopriečkou 6,1 palca a neobsahuje duálny fotoaparát. Podľa prednej strany ho však len tak ľahko nerozoznáte. Obsahuje tiež výrez v displeji a márne by ste tu hľadali snímač odtlačkov prstov.

Apple

​Apple takto vizuálne spojil najnovšiu predstavenú trojku iPhonov. Zaujímavosťou však je, že v útrobách bije rovnaký výkonný procesor A12 ako v iPhonoch XS a tiež sa tu stretneme s iOS 12. Dvanásťmegapixelový snímač za zadnej strane bude mať veľmi podobné efekty rozostrenia pozadia (takzvaný bokeh) ako iPhone XS a XS Max.

Kapacita batérie zatiaľ nebola zverejnená, no isté je, že pri iPhone XR sa nestretneme s 512 GB verziou pamäte. Za 64 GB úložisko zaplatíte približne 849 eur.

Nové smart hodinky

Významnou novinkou v portfóliu je aj ďalšia generácia hodiniek Apple Watch Series 4. Tie sú zamerané najmä na monitorovanie zdravia. Obsahujú totiž vynovené sledovanie činnosti a rytmu srdca. Používateľa upozornia na príliš nízky či vysoký tep, dokonca aj na nepravidelnosti v tepe.

Podľa spoločnosti Apple sú tieto hodinky prvými, ktoré zaznamenávajú EKG. Vzhľadom na to, že priamo na pódiu nechýbal ani kardioodborník, Apple sa snažil deklarovať, že záznamy z jeho najnovších hodiniek môžete smelo zdieľať aj s vaším lekárom.

​Hodinky majú vylepšené aj rôzne snímače a zaujímavosťou je, že keď detegujú, že ste spadli, zobrazia možnosť spustiť SOS signál. Apple Watch Series 4 majú väčší displej ako predchodca, vyšší výkon a na jedno nabitie zvládnu jeden deň. Ich cena sa začína na úrovni 399 dolárov, čiže asi 350 eur.

Apple

​Konkurencia v oblasti mobilných telefónov je skutočne obrovská. Uvidíme, ako sa bude zariadeniam po uvedení na trh dariť a či si Apple dokáže opäť kvalitou obhájiť ich vysokú cenu.

Čo je aktuálna konkurencia pre nový iPhone?

Ktoré smartfóny od konkurenčných výrobcov môžu Applu narobiť vrásky na čele?

Samsung Galaxy Note 9

Je to len niečo vyše mesiaca, čo so svojou novinkou vyrukoval Samsung. Predstavil svoj Galaxy Note 9 a potenciálnych kupcov sa pokúša zaujať krásnym displejom s typickými zakrivenými hranami, perfektným duálnym fotoaparátom na zadnej strane, výbornou výbavou a najmä so svojím perom S Pen. To dostalo tento rok do výbavy Bluetooth, takže okrem písania má o niekoľko funkcií navyše.

Huawei P20 Pro

Huawei je v tomto momente na pomedzí. Už niekoľko mesiacov je v obehu jeho miláčik P20 Pro, čo je aktuálne jeden z najlepších fotomobilov na trhu. Jeho kvality oceníte v slabších svetelných podmienkach a okrem toho ponúka smartfón výbornú výbavu aj veľmi dobrú výdrž batérie na jedno nabitie.

​Už o pár dní však spoznáme nový Huawei Mate 20, ktorý zrejme tiež poriadne zamieša karty. Bude obsahovať nový výkonný čip Kirin 980 s umelou inteligenciou, ktorý predstavil Huawei na výstave IFA 2018 v Berlíne. Práve tento model by sa mal stať zatiaľ najväčším rivalom pre Apple od Huawei.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:03